Μπροστά στη μέγγενη δεύτερου εθνικού lockdown η Βρετανία;

Μοιραστειτε το

Το ενδεχόμενο επιβολής ενός δεύτερου εθνικού lockdown εξετάζει ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να συγκρατήσει το δεύτερο «κύμα» κορωνοϊού, το οποίο «σκεπάζει» δυναμικά τη χώρα.

Τα νέα κρούσματα Covid-19 αυξάνονται κατά τουλάχιστον 6.000 την ημέρα στη Βρετανία, σύμφωνα με τα δεδομένα, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία διπλασιάζονται κάθε οκτώ ημέρες και το σύστημα των διαγνωστικών τεστ δέχεται μεγάλη πίεση. Τέλος, ο δείκτης R0 έχει ανέλθει στο 1,4.

«Είμαστε σίγουρα σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή σήμερα το πρωί», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς. «Είναι σαφές πως βρισκόμαστε μόλις λίγες εβδομάδες πίσω απ’ αυτό που βλέπουμε αλλού στην Ευρώπη».

«Είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αντεπεξέλθουμε σ’ αυτό», δήλωσε ο Σαπς. «Θα ακούσουμε από άλλους, του πρωθυπουργού περιλαμβανομένου, σχετικά με τα προτεινόμενα επόμενα βήματα».

Ο Κρις Γουίτι, ο αρχίατρος της κυβέρνησης, και ο Πάτρικ Βάλανς, ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος, πρόκειται να δώσουν συνέντευξη Τύπου σήμερα στις 13:00 (ώρα Ελλάδας).

«Η τάση στο Ηνωμένο Βασίλειο οδεύει προς τη λάθος κατεύθυνση και βρισκόμαστε σ’ ένα κρίσιμο σημείο στην πανδημία», δήλωσε ο Γουίτι. «Εξετάζουμε τα δεδομένα για να δούμε πώς θα διαχειρισθούμε τη διάδοση του ιού πριν από τη χειμερινή περίοδο, κατά την οποία αναμένουμε ότι θα αντιμετωπίσουμε πολλές προκλήσεις».

Σύμφωνα πάντως με την αναλύτρια του BBC Λάουρα Κουίνσμπεργκ, από όλες τις επιλογές που έχει ο Τζόνσον, δύο αποκλείονται: το να μην κάνει απολύτως τίποτα και το να προχωρήσει σε πλήρες εθνικό lockdown.

Σημειώνεται ότι οι αποφάσεις που θα πάρει η κεντρική κυβέρνηση θα αφορουν μόνο στην περιοχή της Αγγλίας, καθώς Ουαλία, Σκοτία και Βόρεια Ιρλανδία έχουν τη δυνατότητα να επιβάλουν τους δικούς τους περιορισμούς.

Πιέσεις δέχεται η στερλίνα

Υπό πίεση βρισκόταν σήμερα η στερλίνα καθώς οι αντιξοότητες στον τραπεζικό κλάδο έπληξαν τη διάθεση των επενδυτών για ρίσκο, ενώ η αύξηση των κρουσμάτων της COVID-19 οδήγησαν τη Βρετανία στο να εξετάζει ένα δεύτερο πανεθνικό lockdown.

Η στερλίνα σημείωσε πτώση 0,6% έναντι του δολαρίου στο 1,2840 δολάριο στις 12:49 ώρα Ελλάδας, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ημερών. Έναντι του ευρώ, η στερλίνα σημείωσε νωρίτερα πτώση 0,1% στο 0,9178.

Η πτώση του τραπεζικού κλάδου είχε ως αποτέλεσμα οι μετοχές των βρετανικών εταιριών μεγάλης κεφαλαιοποίησης να οδεύουν προς τη χειρότερη ημερήσια επίδοση των τελευταίων τριών και πλέον μηνών ύστερα από δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία κάποιες εισηγμένες στην αγορά του Λονδίνου τράπεζες διακινούσαν παράνομα κεφάλαια τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Διαψεύδει τις διακοπές στην Ιταλία ο πρωθυπουργός

Η Βρετανία διέψευσε σήμερα δημοσίευμα εφημερίδας ότι ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επισκέφτηκε την Ιταλία το περασμένο σαββατοκύριακο λέγοντας ότι δεν έχει επισκεφθεί τη χώρα τους τελευταίους μήνες.

Η ιταλική εφημερίδα La Repubblica έγραψε ότι ο Τζόνσον εθεάθη στην Περούτζα από τις 11 ως τις 14 Σεπτεμβρίου, επικαλούμενη ανακοίνωση του αεροδρομίου της πόλης.

Το ρεπορτάζ ανέφερε ότι είχε ταξιδέψει εκεί για να βαφτίσει το μικρότερο παιδί του, τον Γουίλφρεντ.

«Αυτό το δημοσίευμα είναι απολύτως ανακριβές. Ο πρωθυπουργός δεν έχει ταξιδέψει στην Ιταλία τους τελευταίους μήνες. Όποιος δημοσιεύει αυτούς τους ισχυρισμούς επαναλαμβάνει ένα ψεύδος», ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος του πρωθυπουργικού γραφείου στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Νωρίτερα και ο βρετανός υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς είχε χαρακτηρίσει ψευδές το δημοσίευμα.

«Απ΄ό,τι αντιλαμβάνομαι είναι απολύτως αναληθές. Το εξακρίβωσα σήμερα το πρωί και πρόκειται για ένα εσφαλμένο ρεπορτάζ», δήλωσε ο υπουργός.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Βόρεια Κορέα: Φόβοι για 200 νεκρούς από την κατάρρευση σήραγγας μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή

Μια σήραγγα στην περιοχή πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας...

Έτοιμη για διαπραγμάτευση η Ιταλική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα σε Βένετο και Λομβαρδία

«Έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγμάτευση», δηλώνει η κυβέρνηση της Ρώμης,...

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρός 46χρονος από ηλεκτροπληξία

Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε ένας 46χρονος άνδρας στη...

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Εφικτή μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία, λένε οι ηγέτες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Αισιόδοξοι πως είναι εφικτή η σύναψη μιας βιώσιμης ειρηνευτικής...