Μπορεί το άγχος να οδηγήσει στην εκδήλωση άσθματος; | in.gr

Μοιραστειτε το

Το άσθμα αποτελεί μια χρόνια πνευμονοπάθεια, κατά την οποία οι δίοδοι του αέρα στους πνεύμονες επηρεάζονται. Ενώ δεν υπάρχουν κύριες αιτίες άσθματος, οι ειδικοί ότι ένας συνδυασμός γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων μπορεί να προκαλέσει την πάθηση ή τουλάχιστον να κάνει ένα άτομο ευαίσθητο στην εμφάνισή του. Πολλά πράγματα μπορούν να προκαλέσουν επίθεση άσθματος και σε αυτά φαίνεται πώς περιλαμβάνεται και το άγχος.

Άσθμα και άγχος, εξερευνώντας την σύνδεση

Διαρκής είναι η έρευνα για να την καλύτερη αποσαφήνιση της σύνδεσης του άσθματος και των ορμονών του στρες, καθώς φαίνεται ότι το άγχος πυροδοτεί σε ορισμένους ανθρώπους την εκδήλωση του άσθματος. Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη, μια σημαντική αγχωτική εμπειρία ζωής, όπως ο θάνατος ενός στενού μέλους της οικογένειας, αύξησε τον κίνδυνο εκδήλωσης άσθματος σχεδόν στο διπλάσιο για παιδιά που αντιμετωπίζουν άσθμα. Η έρευνα έχει επίσης δείξει ότι η αντίδραση του σώματος στο στρες ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα και προκαλεί την απελευθέρωση ορισμένων ορμονών. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή στους αεραγωγούς των πνευμόνων, προκαλώντας την εκδήλωσή του.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα του άσθματος που προκαλείται από το άγχος είναι τα ίδια με αυτά άλλων τύπων άσθματος, συνήθως όμως τείνουν να εκδηλώνονται μετά από μια περίοδο άγχους. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Συριγμός.
  • Βήχας.
  • Δυσκολία στην αναπνοή.
  • Γρήγορη αναπνοή.
  • Σφίξιμο στο στήθος.

Άσθμα από άγχος ή κρίση πανικού;

Η αίσθηση της κρίσης πανικού μπορεί να μοιάζει με την εκείνη των συμπτωμάτων του άσθματος που προκαλείται από το άγχος. Αυτό συμβαίνει επειδή μοιράζονται πολλά από τα ίδια συμπτώματα. Μπορεί να είναι δύσκολο να αναγνωρίσετε τις διαφορές, ωστόσο είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γνωρίζετε κάθε φορά περί τίνος πρόκειται. Εάν αντιμετωπίζετε άσθμα είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας για να σας δώσει την κατάλληλη φροντίδα. Το άσθμα που προκαλείται από το άγχος μπορεί να προκληθεί από οτιδήποτε προκαλεί άγχος, όπως:

  • Η πίεση στην εργασία.
  • Οι δυσκολίες στον ακαδημαϊκό τομέα.
  • Η σύγκρουση σε μια προσωπική σχέση.
  • Μεγάλες αλλαγές που επηρεάζουν έντονα την καθημερινότητα.

Γράψτε το σχόλιό σας

Πηγή
Author: apavlou

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Μέγας ΠΑΟΚ στα πλέι οφ του Conference League

Το πληρέστερο portal ψυχαγωγίας. Σινεμά, Θέατρο, Γεύση, Citylife, Εικαστικά,...

Τι να κάνετε αν σας πιάσει διάρροια

Σε όλους μας μπορεί να συμβεί να αισθανθούμε εκείνη...

Πόλεμος: Τι θα συνέβαινε αν η Ρωσία δολοφονούσε τον Ζελένσκι

«Μια δολοφονία δεν άλλαξε ποτέ την ιστορία του κόσμου»,...