Μπορέλ: «Στο χαμηλότερο σημείο οι σχέσεις Ε.Ε.-Ρωσίας λόγω Ναβάλνι»

Μοιραστειτε το

Σεργκέι ΛΑβρόφ και Ζοζέπ Μπορέλ στη Μόσχα

Russian Foreign Ministry Press Service via AP

Το ζήτημα των διώξεων του Αλεξέι Ναβάλνι έθεσε στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ. Όπως είπε κατά τη συνάντησή τους, στη Μόσχα, εξαιτίας της δηλητηρίασης και στη συνέχεια της φυλάκισης του επικριτή του Κρεμλίνου, οι σχέσεις των δύο πλευρών έχουν φθάσει «στο χαμηλότερο σημείο».

«Είναι σίγουρο ότι οι σχέσεις μας είναι πολύ τεταμένες και η υπόθεση Ναβάλνι είναι ένα από τα χαμηλότερα σημεία τους», δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ ενώπιον του Σεργκέι Λαβρόφ, που από την πλευρά του δήλωσε έτοιμος «να συζητήσει οποιοδήποτε θέμα».

Αποφεύγοντας να αναφερθεί στον Ναβάλνι, απέδωσε την ευθύνη για τις εντάσεις στην Ε.Ε.

«Το κύριο πρόβλημά μας είναι η απουσία ομαλότητας στις σχέσεις Ρωσίας-ΕΕ (…) είναι μια νοσηρή κατάσταση που δεν εξυπηρετεί κανέναν», δήλωσε, εκφράζοντας την επιθυμία για μια «ειλικρινή και λεπτομερή» συζήτηση με τον Μπορέλ.

Η Ρωσία χαρακτηρίζει «ανάμιξη» στις εσωτερικές υποθέσεις της τις επικρίσεις που καταγγέλλουν τις διώξεις σε βάρος του επικριτή του Κρεμλίνου, Αλεξέι Ναβάλνι, αλλά και τη βάναυση καταστολή των διαδηλώσεων των υποστηρικτών του που ζητούν την αποφυλάκισή του.

Η Ε.Ε. έχει επίσης καταγγείλει τη δηλητηρίαση του Ναβάλνι, τον Αύγουστο στη Σιβηρία, με στρατιωτικό νευροτοξικό παράγοντα ανεπτυγμένο κατά τη σοβιετική περίοδο και καθώς η Μόσχα αρνήθηκε να διεξαγάγει έρευνες, υιοθέτησε στοχευμένες κυρώσεις σε βάρος υψηλόβαθμων Ρώσων αξιωματούχων.

Από την πλευρά της η Ρωσία ουδέποτε παραδέχθηκε πως έγινε απόπειρα δολοφονίας του Ναβάλνι, δεν αναγνώρισε τα αποτελέσματα των αναλύσεων ευρωπαϊκών εργαστηρίων που ταυτοποίησαν το δηλητήριο, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για δυτική συνωμοσία.

Ο Ναβάλνι υποστηρίζει ότι εντολή για τη δολοφονία του στην FSB, τη ρωσική υπηρεσία ασφαλείας, έδωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας, με το Κρεμλίνο να απαντά μέσω του εκπροσώπου ότι «αν τον θέλαμε νεκρό, θα το είχαμε πετύχει».

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...