Μπορέλ: Η Ρωσία πρέπει να σεβαστεί τις διεθνείς δεσμεύσεις της

Μοιραστειτε το

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ «εξέφρασε τη λύπη του για τις μαζικές συλλήψεις» κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων υπέρ του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι σήμερα στη Ρωσία και τη «δυσανάλογη χρήση δύναμης» εναντίον των διαδηλωτών και των δημοσιογράφων.

«Οι πολίτες πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να ασκούν το δικαίωμα τους να διαδηλώνουν χωρίς τον φόβο της καταστολής. Η Ρωσία πρέπει να σεβαστεί τις διεθνείς δεσμεύσεις της», έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter o Ζοζέπ Μπορέλ.

Η ρωσική αστυνομία προχώρησε σε περισσότερες από 4.400 συλλήψεις και απέκλεισε το κέντρο ρωσικών πόλεων, μεταξύ αυτών της Μόσχας, κατά τη διάρκεια των νέων διαδηλώσεων σε ολόκληρη τη χώρα υπέρ της αποφυλάκισης του Ναβάλνι.

Οι δηλώσεις του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας έγιναν λίγο πριν από την επίσκεψή του στη Μόσχα, το διάστημα 4-6 Φεβρουαρίου, όπου θα ζητήσει την απελευθέρωση του Ναβάλνι και θα συζητήσει την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Μόσχας και της ΕΕ.

Θα είναι η πρώτη επίσκεψη στη Ρωσία ενός επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας από το 2017.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν καταδίκασε σήμερα τις ρωσικές αρχές για την «σκληρή» απάντησή τους στις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη Ρωσία. Άμεση ήταν η απάντηση του ρωσικού ΥΠΕΞ, το οποίο κατήγγειλε την «κατάφωρη ανάμειξη» των ΗΠΑ στις εσωτερικές τους υποθέσεις.

Ρήξη στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας με φόντο τις διαδηλώσεις υπέρ του Ναβάλνι

Περισσότερες από 4.400 συλλήψεις

Η ρωσική αστυνομία προχώρησε σε περισσότερες από 4.400 συλλήψεις και απέκλεισε το κέντρο πολλών πόλεων, μεταξύ αυτών της πρωτεύουσας Μόσχας, κατά το νέο κύμα διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα, με τους συμμετέχοντες να αξιώνουν την αποφυλάκιση του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι.

Στη Μόσχα, οι δρόμοι της οποίας έχουν καλυφθεί από χιόνι, διαδηλωτές και αστυνομικοί των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών έπαιζαν τη «γάτα με το ποντίκι» καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Το κέντρο της ρωσικής πρωτεύουσας είχε πλήρως αποκλειστεί, αρχής γενομένης από την πλατεία Λουμπιάνκα, την έδρα των υπηρεσιών ασφαλείας (FSB), μπροστά από την οποία οι διαδηλωτές ήλπιζαν αρχικά να συγκεντρωθούν.

Μπροστά στα αστυνομικά οδοφράγματα, με τις αρχές να κλείνουν επίσης σταθμούς του μετρό, οι διαδηλωτές προτίμησαν να κατευθυνθούν προς το κέντρο κράτησης στο οποίο βρίσκεται φυλακισμένος ο Αλεξέι Ναβάλνι, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να φθάσουν, προτού επιστρέψουν εκ νέου στο κέντρο.

Νωρίς το βράδι τοπική ώρα, η ομάδα του Ναβάλνι ανακοίνωσε το τέλος της διαδήλωσης στη Μόσχα.

«Τους δείξαμε πόσο πολύ πολυάριθμοι ήμασταν!» έγραψε σε μήνυμα στο Telegram, απευθύνοντας κάλεσμα στους υποστηρικτές του Ναβάλνι να πάνε να τον στηρίξουν, όταν οδηγηθεί στο δικαστήριο, την Τρίτη.

Σύμφωνα με την οργάνωση OVD-Info, που παρακολουθεί τις διαδηλώσεις, τουλάχιστον 4.407 άνθρωποι συνελήφθησαν σε 85 πόλεις, κυρίως όμως στη Μόσχα (1.357) και την Αγία Πετρούπολη (950).

Σύμφωνα με την ένωση Ρώσων δημοσιογράφων, τουλάχιστον 60 μέλη του Τύπου συνελήφθησαν επίσης.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Βόρεια Κορέα: Φόβοι για 200 νεκρούς από την κατάρρευση σήραγγας μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή

Μια σήραγγα στην περιοχή πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας...

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρός 46χρονος από ηλεκτροπληξία

Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε ένας 46χρονος άνδρας στη...

Έτοιμη για διαπραγμάτευση η Ιταλική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα σε Βένετο και Λομβαρδία

«Έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγμάτευση», δηλώνει η κυβέρνηση της Ρώμης,...

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Εφικτή μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία, λένε οι ηγέτες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Αισιόδοξοι πως είναι εφικτή η σύναψη μιας βιώσιμης ειρηνευτικής...