Μπαλάφας στο Newsbomb.gr: Η κυβέρνηση θα φορτώσει τα σπασμένα σε εργαζόμενους και μικρομεσαίους

Μοιραστειτε το

Σφοδρή επίθεση στη κυβέρνηση εξαπολύει μιλώντας στο Newsbomb.gr ο Γιάννης Μπαλάφας, κατηγορώντας την ότι δημιουργεί ένα κομματικό κράτος με αθρόους διορισμούς «ημετέρων», αποτυγχάνει πλήρως να ελέγξει την εγκληματικότητα, ενώ υποστηρίζει ότι είναι εκτεθειμένη σε πολλές υποθέσεις.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στον Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών, σχολιάζοντας το νέο εργασιακό νομοσχέδιο κάνει λόγο για «ταφόπλακα» στο 8ωρο και στις εργασιακές σχέσεις όπως τις γνωρίζαμε μέχρι τώρα, χαρακτηρίζοντας τη κυβέρνηση «αναξιόπιστη και ανίκανη». Στάθηκε ιδιαίτερα στις εξαγγελίες του αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν, σημειώνοντας πως η Νέα Δημοκρατία θα φορτώσει τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους και τους μικρομεσαίους, ως «κλασική Δεξιά».

Υποστήριξε, επίσης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα διεκδικήσει τη νίκη όποτε και αν γίνουν οι επόμενες εκλογές, ενώ άφησε αιχμές για τη στάση του ΚΙΝΑΛ, λέγοντας ότι «οφείλουν να ξεκαθαρίσουν τη στάση τους και όσοι ακόμη θέλουν να πατάνε σε δυο βάρκες».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Γιάννη Μπαλάφα στο Newsbomb.gr

Κύριε Μπαλάφα, παρά το γεγονός ότι η πανδημία δεν φαίνεται να υποχωρεί, οδηγούμαστε σε μία ταχύτατη άρση των περιοριστικών μέτρων. Θεωρείτε πως είναι προς τη σωστή κατεύθυνση το άνοιγμα;

«Οι κυβερνώντες πρέπει να μας εξηγήσουν πότε έκαναν λάθος, γιατί δεν γίνεται να εφαρμόζουμε lockdown με 200 άτομα στις ΜΕΘ και να ανοίγουμε σταδιακά με 700… Οι κυβερνώντες πρέπει να δώσουν στη δημοσιότητα τα πρακτικά των επιτροπών που λαμβάνονταν οι αποφάσεις για να διαπιστώσουμε ποιος έπαιρνε αυτές τις αποφάσεις και με τι κριτήρια. Ίσως έτσι θα απαντηθεί και το ερώτημα, γιατί τόση βιασύνη για να νομοθετήσουν το ακαταδίωκτο για τα κυβερνητικά στελέχη που συμμετέχουν στις επιτροπές; Για να μην θεωρηθεί ότι υπεκφεύγω του ερωτήματος σας, σημειώνω ότι εμείς έχουμε καταθέσει σειρά προτάσεων για το ασφαλές και διευρυμένο άνοιγμα πολλών δραστηριοτήτων, πάντα βέβαια με την τήρηση των μέτρων ασφαλείας που προβλέπονται. Θυμίζω ότι στις 19/4, δηλαδή πριν το Πάσχα, είχαμε ζητήσει «να προχωρήσει η κυβέρνηση σε ένα ελεγχόμενο άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα».

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει τις επόμενες ημέρες στη Βουλή το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας έχει χαρακτηρίσει «μητέρα των μαχών». Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ αντιδρά τόσο έντονα σε αυτή τη πρωτοβουλία; Δεν χρειάζονταν εκσυγχρονισμό το νομοθετικό πλαίσιο;

«Εσείς όπως και εγώ ζήσαμε και εργαστήκαμε σε μια περίοδο που το οκτάωρο ήταν νομοθετημένο και θωρακισμένο με συλλογικές συμβάσεις και νόμους και παρ’ όλα αυτά όλοι βιώσαμε εργοδοτικές πιέσεις για απλήρωτες υπερωρίες κ.λπ. Φανταστείτε τώρα που ο κάθε εργαζόμενος θα πρέπει μόνος του να διαπραγματευτεί με τον εργοδότη του για το ωράριο. Στην ουσία αυτή η άνιση δήθεν «διαπραγμάτευση» είναι η ταφόπλακα του οκταώρου και των εργασιακών όπως τις γνωρίζαμε. Μου άρεσε κάτι που είπαν πιτσιρικάδες σε μια συζήτηση μας και περιγράφει πλήρως τη λογική του νομοσχεδίου για τα εργασιακά: «θα είναι σαν τον φιλικό αγώνα «Χριστιανοί-λιοντάρια»»

Πιστεύετε, δηλαδή, πως η κυβέρνηση εργαλειοποίησε τη πανδημία για να περάσει χωρίς αντιδράσεις νομοσχέδια όπως είναι το εργασιακό και εκείνο για τα ΑΕΙ;

«Η κυβέρνηση αυτή δεν έχει κανέναν ηθικό φραγμό. Εργαλειοποιεί τα πάντα. Κάνει ακριβώς τα αντίθετα από όσα υποστήριζε προεκλογικά και ταυτοχρόνως εγκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αυτός φταίει για όλα. Χαρίζει σε ιδιώτες την Τράπεζα Πειραιώς, στον κ. Λάτση τα ΕΛΠΕ, στην Ελληνικός Χρυσός την Χαλκιδική, σπρώχνει φοιτητές στην ιδιωτική εκπαίδευση, δημιουργεί ένα κομματικό κράτος με αθρόους διορισμούς «ημετέρων», αποτυγχάνει πλήρως να ελέγξει την εγκληματικότητα, είναι εκτεθειμένη με πλείστες όσες υποθέσεις από τον κ. Λιγνάδη έως τον κ. Φουρθιώτη και από το «τσιμέντωμα» της Ακρόπολης έως τις κωλοτούμπες της στην Συμφωνία των Πρεσπών που τώρα «και την τιμά και την τηρεί». Είναι πλήρως αναξιόπιστη αλλά και ανίκανη».

Αν καταλαβαίνουμε καλά, ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να εμπιστεύεται τις πρόσφατες εξαγγελίες του Τζο Μπάιντεν για την οικονομία. Εκτιμάτε ότι οι κινήσεις του Προέδρου των ΗΠΑ θα επιφέρουν ρωγμές στη θεσμοθετημένη λιτότητα που ζούμε στην Ευρώπη και στη χώρα μας;

«Η λογική πάντα βάζει σε δοκιμασία τον παραλογισμό. Τι προσπαθεί να κάνει ο κ. Μπάιντεν; Απλά θέλει να πληρώσουν οι πλούσιοι αυτό που τους αναλογεί! Όπως είπε χαρακτηριστικά «ένας πυροσβέστης και ένας δάσκαλος πληρώνουν 22%, ενώ η Amazon και άλλες 90 μεγάλες εταιρείες δεν πληρώνουν τίποτε». Λογικό δεν είναι; Δυστυχώς η Ευρώπη πάλι κάνει πως δεν ακούει, πάλι είναι ουραγός στις εξελίξεις, ενώ η Ελλάδα ακόμα χειρότερα. Η οικονομική πολιτική της ΕΕ δεν εξασφαλίζει ούτε καν μέτριους ρυθμούς ανάπτυξης, όταν ολόκληρος ο κόσμος επιστρέφει σε θετικούς ρυθμούς. Στην Ελλάδα πάλι καλούνται να πληρώσουν τα σπασμένα οι εργαζόμενοι και οι μικρομεσαίοι, ενώ τα κονδύλια από το πρόγραμμα ανάκαμψης θα κατευθυνθούν σε ολίγους «άριστους». Η γνωστή «δεξιά» στα καλύτερα της…»

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η Νέα Δημοκρατία διατηρεί ένα μεγάλο προβάδισμα από το κόμμα σας. Μπορείτε να ανατρέψετε αυτή την εικόνα και να διεκδικήσετε τη νίκη στις επόμενες εκλογές, όποτε και αν αυτές διεξαχθούν;

«Μόνο που ήρθε το ευρωβαρόμετρο (που δεν χρηματοδοτείται από τις λίστες-Πέτσα) και αποκάλυψε αυτό που όλοι γνωρίζουμε και όλοι ζούμε: Σε όλους τους δείκτες η κυβέρνηση τα πάει χάλια. Δεν υπάρχει ένα σημείο που η κυβέρνηση να έχει θετική εικόνα στην κοινωνία. Προσωπικά δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι η κυβέρνηση θα τολμήσει τον «εκλογικό αιφνιδιασμό». Τι θα έχει να επιδείξει από επιτυχίες για να διεκδικήσει πάλι την ψήφο των πολιτών; Μόνο με την στήριξη των ΜΜΕ και της διαπλοκής δεν κερδίζεις εκλογές… Εμείς σαφώς και είμαστε έτοιμοι να διεκδικήσουμε τη νίκη όποτε γίνουν οι εκλογές. Μόνο που δεν είμαστε λαϊκιστές, όπως η ΝΔ, να ζητάμε εκλογές από την πρώτη ημέρα…»

Μόνοι σας ή με την συγκρότηση μίας προοδευτικής διακυβέρνησης;

«Εμείς ψηφίσαμε την απλή αναλογική η οποία επιβάλλει συνεργασίες. Είναι αυτονόητο ότι γνωρίζαμε όταν την ψηφίζαμε πως δεν είναι ρεαλιστικό να διεκδικείς αυτοδυναμία με απλή αναλογική. Οι συνεργασίες είναι στο DNA της αριστεράς. Πάντα ίσχυε και θα ισχύει η πρόταση μας για συνεργασία των αριστερών και δημοκρατικών δυνάμεων. Ο Ελληνικός λαός ας αποφασίσει. Βεβαίως οφείλουν να ξεκαθαρίσουν τη στάση τους και όσοι ακόμη θέλουν να πατάνε σε δυο βάρκες, αν και είναι γνωστή η κατάληξη τέτοιων εγχειρημάτων…»

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Κύπρος: Στην Αθήνα αύριο η πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου

Διαδοχικές συναντήσεις της προέδρου του ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου με...