Μπαγκλαντές: «Παρκάρουν» χιλιάδες πρόσφυγες Ροχίνγκια σε επικίνδυνο νησί

Μοιραστειτε το

Στο νησί Μπασάν Σαρ που αναδύθηκε από τη θάλασσα πριν από 20 χρόνια, μεταφέρουν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους – «παιδιά ενός κατώτερου Θεού» οι αρχές του Μπαγκλαντές, παρά τις αντιδράσεις οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες ανησυχούν καθώς το νησί είναι ευάλωτο στις πλημμύρες.

Σήμερα, μεταφέρθηκε μια δεύτερη ομάδα προσφύγων Ροχίνγκια στο επικίνδυνο νησί που βρίσκεται στον κόλπο της Βεγγάλης.

Ο ΟΗΕ «νίπτει τας χείρας του», ξεκαθαρίζοντας ότι δε συμμετέχει στη διαδικασία μετεγκατάστασης τμήματος από το σχεδόν ένα εκατομμύριο μουσουλμάνους πρόσφυγες που διαμένουν σε καταυλισμούς στο Μπανγκλαντές, στα σύνορα με τη Μιανμάρ. Παράλληλα, έχει καλέσει την κυβέρνηση της χώρας να διασφαλίσει ότι κανένας πρόσφυγας δεν θα εξαναγκαστεί να μετεγκατασταθεί στο Μπασάν Σαρ.

AP Photo/Mahmud Hossain Opu

«Είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε νέες αφίξεις», δήλωσε ο διοικητής του πολεμικού ναυτικού του Μπανγκλαντές Αμπντουλάχ αλ Μάμουν Τσοουντχάρι από το νησί, όπου ήδη έχουν μεταφερθεί 1.804 Ροχίνγκια με επτά πλοία.

Μια πρώτη ομάδα περισσότερων από 1.600 Ροχίνγκια, μέλη μιας μουσουλμανικής μειονότητας που εκδιώχθηκαν από την κυρίως βουδιστική Μιανμάρ, μεταφέρθηκαν από τους αυτοσχέδιους καταυλισμούς τους νωρίτερα αυτό τον μήνα στο Μπασάν Σαρ.

AP Photo/Mahmud Hossain Opu

Οι καταιγίδες είναι συχνές στις παράκτιες περιοχές του Μπανγκλαντές. Το 1991, σχεδόν 143.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν κυκλώνας προκάλεσε παλιρροϊκό κύμα ύψους 4,5 μέτρων.

Η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ένα ανάχωμα 12 χιλιομέτρων γύρω από το νησί για να το προστατεύει από τις πλημμύρες, όπως και καταλύματα για 100.000 ανθρώπους, ενώ απορρίπτει τις καταγγελίες ότι το Μπασάν Σαρ είναι επικίνδυνο μέρος.

AP Photo/Mahmud Hossain Opu

«Το νησί είναι απολύτως ασφαλές», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών του Μπανγκλαντές Αμπντούλ Μόμεν.

Η κυβέρνηση επίσης ισχυρίζεται ότι η μετεγκατάσταση γίνεται με τη συναίνεση των προσφύγων, όμως κάποιοι Ροχίνγκια έχουν καταγγείλει ότι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τους καταυλισμούς όπου ζούσαν.

AP Photo/Mahmud Hossain Opu

Η Διεθνής Αμνησία επίσης έχει εκφράσει την ανησυχία της. «Η απουσία διαφάνειας στη διαδικασία διαβούλευσης με τους πρόσφυγες και οι καταγγελίες μέσα από την κοινότητα για τα χρήματα που δόθηκαν ως κίνητρο στις οικογένειες Ροχίνγκια για να μετεγκατασταθούν στο Μπασάν Σαρ, καθώς και οι τακτικές εκφοβισμού, εγείρουν ερωτήματα για τη διαδικασία μετεγκατάστασης», κατήγγειλε η οργάνωση.

Ο Μόμεν απέρριψε τις αμφιβολίες αυτές. «Οι Ροχίνγκια που μεταφέρθηκαν εκεί είναι πολύ ικανοποιημένοι (…) κάποιες κακόβουλες ομάδες διαδίδουν αρνητική προπαγάνδα», υποστήριξε.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...