Μουρουνέλαιο: Γιατί αποτελεί έναν πολύτιμο θησαυρό για όλη την οικογένεια

Μοιραστειτε το

Όλο και πιο συχνά, παρακολουθούμε ειδικούς, γιατρούς και διατροφολόγους που προσπαθούν να επιστήσουν την προσοχή μας στα πολλαπλά οφέλη που προσφέρει το μουρουνέλαιο στον ανθρώπινο οργανισμό και πιο συγκεκριμένα, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας.

Παρότι για αρκετούς από εμάς, η συγκεκριμένη λέξη ήταν άγνωστη μέχρι πρόσφατα, στη μακρινή Νορβηγία ήταν ήδη γνωστή για περισσότερα από χίλια χρόνια! Τότε, οι Νορβηγοί συνήθιζαν να χρησιμοποιούν το μουρουνέλαιο για την επεξεργασία των δερμάτων, τη συντήρηση των τοίχων και των δαπέδων, ενώ χρειάστηκε να περάσουν πολλοί αιώνες, ώσπου να ανακαλύψουν την ευεργετική επίδραση που έχει στην υγεία του ανθρώπου.

Όλα άλλαξαν κάπου τον 17ο αιώνα, όταν παρατήρησαν πως η κατανάλωση μουρουνέλαιου μπορεί να κάνει «θαύματα» στην υγεία, οπότε αρκετοί γιατροί άρχισαν να συνιστούν τη χρήση του, για τη θεραπεία της ραχίτιδας και των ρευματισμών. Δύο αιώνες αργότερα, η φυσική «φόρμουλα» του μουρουνέλαιου είχε γίνει πλέον ανάρπαστη στον ιατρικό κόσμο! Έτσι, το 1854 ο φαρμακοποιός Peter Möller ιδρύει το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής μουρουνέλαιου και πατεντάρει τη δημοφιλή «μέθοδο Möller», δηλαδή τη μέθοδο χρήσης ατμού που αποτρέπει την οξείδωση και τη σήψη του λαδιού, εξασφαλίζοντας έτσι, τη διατήρηση των πολύτιμων θρεπτικών συστατικών του.

Φτάνοντας στο σήμερα, το μουρουνέλαιο Möller’s, δηλαδή το αυθεντικό Νορβηγικό λάδι από συκώτι μουρούνας, συνεχίζει να παράγεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και να αποτελεί έναν ισχυρό «σύμμαχο» του οργανισμού, που δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι, ειδικότερα την περίοδο που διανύουμε. Παρακάτω, λοιπόν, έχουμε συγκεντρώσει τους λόγους που αξίζει μία θέση στην καθημερινότητά μας, αλλά και τους γευστικούς τρόπους για να το αγαπήσουν και τα μικρότερα μέλη της οικογένειας.

Μία «πλούσια» σύνθεση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων

Ο λόγος που το μουρουνέλαιο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή συμπληρώματα διατροφής, οφείλεται στο ότι διαθέτει μία «πλούσια» σύνθεση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, η οποία καλύπτει απόλυτα τις ανάγκες του οργανισμού σε κάθε στάδιο της ζωής μας. Παρότι το συγκεκριμένο θρεπτικό στοιχείο μπορούμε να το λάβουμε μέσω διαφόρων λιπαρών ψαριών, όπως είναι το σκουμπρί, ο τόνος και ο σολομός, κανένα από αυτά δεν διαθέτει την υψηλή περιεκτικότητα ωμέγα-ε λιπαρών οξέων, που συναντάμε στο μουρουνέλαιο. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ανήκουν στην κατηγορία των «καλών» πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και είναι εκείνα που βελτιώνουν τη λειτουργία των ματιών, της καρδιάς και του εγκεφάλου, ενισχύοντας συγχρόνως το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Ένα «ισχυρό» σύμπλεγμα αντιοξειδωτικών

Μπορεί στην αγορά να υπάρχουν αρκετά συμπληρώματα διατροφής με βάση το μουρουνέλαιο, όμως κανένα δεν έχει κατασκευαστεί σύμφωνα με την παραδοσιακή, αυθεντική νορβηγική συνταγή του Peter Möller. Γιατί αυτό που κάνει το μουρουνέλαιο Möller’s να ξεχωρίζει εδώ και 165 χρόνια, είναι το ισχυρό σύμπλεγμα αντιοξειδωτικών βιταμινών που περιλαμβάνει και το οποίο «θωρακίζει» τη φυσική άμυνα του οργανισμού, προστατεύοντας τα κύτταρα, καταπολεμώντας τους θρόμβους και τις φλεγμονές που προκύπτουν στο εσωτερικό του. Πιο συγκεκριμένα, χάρη στην ύπαρξη των βιταμινών D3, A και Ε, διευκολύνει την απορρόφηση ασβεστίου και φωσφόρου από το έντερο, ισχυροποιεί τον σκελετό μας και το νευρικό μας σύστημα. Ειδικότερα την παρούσα περίοδο που οι καιρικές συνθήκες δεν βοηθούν την παραγωγή βιταμίνης D από τον οργανισμό μέσω της ηλιακής ακτινοβολίας, είναι απαραίτητο να προσθέσουμε το μουρουνέλαιο στη διατροφή μας, καθώς σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, η ανεπάρκεια βιταμίνης D, εκδηλώνεται συνήθως μέσα από ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό.

Ειδικά μάλιστα για τα παιδιά μας, που βρίσκονται στα τρυφερά στάδια της ανάπτυξης, και έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από μπόλικα αποθέματα βιταμίνης D και ωμέγα-3, μπορούμε να δοκιμάσουμε, το υγρό μουρουνέλαιο με γεύση φρούτων (Tutti Frutti), πολύ πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ή εναλλακτικά, τα εύγευστα και παιχνιδιάρικα ψαράκια-ζελεδάκια Moller’s.

Ένας «προστάτης» της καρδιάς μας

Ανάμεσα στα πολλαπλά οφέλη που παρέχει το μουρουνέλαιο στον ανθρώπινο οργανισμό, το σημαντικότερο είναι πως λειτουργεί ως ένας «προστάτης» του καρδιαγγειακού συστήματος, προφυλάσσοντάς το από σοβαρές παθήσεις, την αρτηριακή πίεση, και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Αυτό οφείλεται στην ικανότητα των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, να μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδιών στο αίμα, να παρεμποδίζουν τη συσσώρευσης πλάκας εντός των αρτηριών και να αυξάνουν την «καλή» HDL χοληστερόλη. Επιπλέον, παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει πως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, δίνουν μεγαλύτερη ώθηση στην κυκλοφορία του αίματος, εξουδετερώνοντας τις φλεγμονές που «απειλούν» την υγεία των αιμοφόρων αγγείων.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, καταλαβαίνουμε πως το μουρουνέλαιο είναι το καλύτερο «όπλο» μας για να κρατήσουμε μακριά τις ιώσεις του χειμώνα, αλλά και κάθε ελαφριά ή σοβαρή πάθηση. Ειδικότερα την παρούσα περίοδο που η υγεία μας βρίσκεται σε πρώτο πλάνο, το μουρουνέλαιο Möller’s είναι ένας «πολύτιμος» θησαυρός, που δεν πρέπει να λείπει από το σπίτι μας!

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Χειμάρρα: Σοβαρές καταγγελίες από Έλληνες – «Αρπάζουν τις περιουσίες μας»

Χειμάρρα: Σοβαρές καταγγελίες από μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας...

Ράγισαν καρδιές στην κηδεία του αστυνομικού που πυροβολήθηκε κατά λάθος από τον αδερφό του

Ράγισαν καρδιές στο τελευταίο «αντίο» στον 25χρονο αστυνομικό ο...

Κακοκαιρία Ιανός: Εικόνες βιβλικής καταστροφής στην Κεφαλονιά – Θάφτηκαν σπίτια και αυτοκίνητα

Οι καταρρακτώδεις βροχές και οι θυελλώδεις άνεμοι προκάλεσαν πολλά...