Μια «κοινωνική Ευρώπη» το καθολικό αίτημα των πολιτών της

Μοιραστειτε το

Photo 153457029 © Davide Bonaldo | Dreamstime.com

Το 88% των Ευρωπαίων θεωρούν μια «κοινωνική Ευρώπη» σημαντική για αυτούς προσωπικά. Αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα μιας νέας έρευνας του Ευρωβαρόμετρου για περίπου 27.000 άτομα στις 27 χώρες της Ε.Ε., που δημοσιεύει το POLITICO.

Σχεδόν όλοι οι ερωτηθέντες στην Πορτογαλία (98%), την Ισπανία και την Ιρλανδία συμφώνησαν με αυτό, με το χαμηλότερο ποσοστό να καταγράφεται στη Φινλανδία‚ όπου το 69% εξακολουθεί να θεωρεί σημαντική μια κοινωνική Ευρώπη.

Τα πιο πιεστικά προβλήματα για τους ερωτηθέντες στην έρευνα είναι οι ίσες ευκαιρίες, η πρόσβαση στην αγορά εργασίας, οι δίκαιες συνθήκες εργασίας, η πρόσβαση σε ποιοτική υγειονομική περίθαλψη και το βιοτικό επίπεδο στην Ε.Ε. Το 71% δήλωσε ότι θεωρεί την έλλειψη κοινωνικών δικαιωμάτων πρόβλημα, ενώ το 62% πιστεύει ότι θα υπάρξει μια πιο κοινωνική Ευρώπη το 2030.

Μια κατά χώρα ανάλυση των κορυφαίων προτεραιοτήτων των ανθρώπων δείχνει ότι, αναπάντεχα, εν μέσω μιας πανδημίας, σε αρκετές χώρες η «υγειονομική περίθαλψη» είναι το Νο1 ζήτημα. Όμως η «εκπαίδευση» είναι το κύριο μέλημα των ερωτηθέντων στην Τσεχία, τη Φινλανδία, το Βέλγιο, τις Κάτω Χώρες και τη Δανία. Οι «μισθοί» είναι η Νο1 ανησυχία για τους Ούγγρους και τους Κροάτες, ενώ οι συντάξεις βρίσκονται στην πρώτη θέση της Εσθονίας, της Λιθουανίας και της Γερμανίας.

Στην Ελλάδα, η πρώτη απάντηση των πολιτών για το τι τους απασχολεί είναι το κατώτατο εισόδημα.

Το 51% των ερωτηθέντων στην έρευνα του Ευρωβαρόμετρου δήλωσε ότι τα κοινωνικά δικαιώματα θα διαδραματίσουν σημαντικότερο ρόλο στο μέλλον της Ε.Ε. (ανεξάρτητα από τις νομικές αρμοδιότητες). Αυτό ισχύει πολύ για το άμεσο μέλλον: Οι φάκελοι της Κοινωνικής Ευρώπης με επικεφαλής τους Αντιπροέδρους Βάλντις Ντομπρόβσκις και Βέρα Τζούροβα εμφανίζονται στην ατζέντα του Κολεγίου, με δεσμευτικά μέτρα διαφάνειας των αμοιβών μέχρι μια στρατηγική για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, έως ένα νέο σχέδιο δράσης με έμφαση στον κοινωνικό πυλώνα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ντομπρόβσκις και ο Επίτροπος Εργασίας Νίκολας Σμιτ ενημέρωσαν τους υπουργούς της Ε.Ε. σε σύνοδο του Συμβουλίου για τις κοινωνικές πολιτικές τον περασμένο μήνα, σχετικά με τις ιδέες τους για το σχέδιο δράσης – και σύμφωνα με τους διπλωμάτες, η Επιτροπή πρόκειται να θέσει πρωταρχικούς στόχους για το 2030 σε θέματα όπως η απασχόληση, οι δεξιότητες και η κοινωνική προστασία.

Πηγή
Author: Μαρία Ψαρά

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...