Μιανμάρ: Οι διαδηλωτές αψηφούν την απαγόρευση συγκεντρώσεων

Μοιραστειτε το

Διαδηλωτές άρχισαν να συγκεντρώνονται σήμερα στη Γιανγκόν, τη μεγαλύτερη πόλη της Μιανμάρ, αψηφώντας τις απειλές των πραξικοπηματιών στρατηγών, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου επιτόπου.

Οι διαδηλώσεις σηματοδοτούν την τέταρτη συνεχόμενη ημέρα μαζικών διαδηλώσεων μετά την ανατροπή της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης από τον στρατό.  Οι διαδηλωτές ζητούν την αποκατάσταση της δημοκρατίας.

Η κρατική τηλεόραση είχε προειδοποιήσει νωρίτερα ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα εναντίον όσων παραβιάζουν το νόμο, αλλά πολλοί δεν υποχωρούν.

Στη συνοικία Σαν Τσαούνγκ, όπου έχει απαγορευθεί οποιαδήποτε διαδήλωση, πολλοί εκπαιδευτικοί έκαναν πορεία στον κεντρικό δρόμο. Έκαναν με τα τρία δάκτυλα έναν χαιρετισμό που αποτελεί ένδειξη εναντίωσης στο πραξικόπημα, ενώ φώναζαν συνθήματα, όπως «αφήστε ελεύθερη τη μητέρα», την ανατραπείσα επικεφαλής της πολιτικής κυβέρνησης Αούνγκ Σαν Σου Κι, ή «κάτω η στρατιωτική δικτατορία».

Αλλού στη Γιανγκόν, άνθρωποι συγκεντρώνονταν μπροστά στην έδρα του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία, ντυμένοι στα κόκκινα (το χρώμα της παράταξης), κρατώντας πορτρέτα της κρατούμενης πρώην επικεφαλής της κυβέρνησης.

Ο στρατός κήρυξε χθες Δευτέρα στρατιωτικό νόμο σε πολλές συνοικίες της Γιανγκόν, στη Μανταλέι (κεντρικά), τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, καθώς και σε άλλα τμήματα της επικράτειας.

Οι διαδηλώσεις και οι συγκεντρώσει άνω των πέντε προσώπων απαγορεύθηκαν και επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 20:00 ως τις 04:00 (τοπικές ώρες).

Τα μέτρα ακολούθησαν τις μαζικές διαδηλώσεις υπέρ της αποκατάστασης της δημοκρατίας τις προηγούμενες τρεις ημέρες στη Ρανγκούν και σε άλλες πόλεις της χώρας της Ασίας.

Όταν έγινε το στρατιωτικό πραξικόπημα την 1η Φεβρουαρίου συνελήφθησαν η Αούνγκ Σαν Σου Κικαι πολλοί άλλοι πολιτικοί.

Τι είπε ο στρατηγός που έχει αναλάβει την εξουσία της Μιανμάρ;

Τη Δευτέρα το βράδυ, στην πρώτη τηλεοπτική του ομιλία μετά το πραξικόπημα μια εβδομάδα νωρίτερα, ο στρατηγός Μιν Αούνγκ Χλάινγκ επέμεινε ότι η ανάληψη της εξουσίας ήταν δικαιολογημένη λόγω της «απάτης των ψηφοφόρων». Είπε επίσης ότι η εκλογική επιτροπή απέτυχε να διερευνήσει τις παρατυπίες σχετικά με τις λίστες ψηφοφόρων στις εκλογές του Νοεμβρίου και δεν είχε διασφαλίσει μια δίκαιη εκστρατεία.

Η επιτροπή είχε αποφανθεί ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς για ευρεία απάτη.

Ο στρατηγός υποσχέθηκε να διεξανθούν νέες εκλογές που θα εποπτευθούν από μια νέα «μεταρρυθμισμένη» εκλογική επιτροπή και σημείωσε ότι ο στρατός θα παραδώσει την εξουσία στον νικητή των εκλογών. 

Ανέφερε επίσης ότι η διοίκησή του θα είναι «διαφορετική» από την διοίκηση της διάρκειας 49 χρόνων στρατιωτικής δικτατορίας που έληξε το 2011 και η οποία είχε βίαιες καταστολές το 1988 και το 2007.

Έκανε επίσης λόγο για την επίτευξη μιας «αληθινής και πειθαρχημένης δημοκρατίας», μια φράση που προκάλεσε αντιδράσεις στα κοινωνικά μέσα από πολλούς ενάντιους του πραξικοπήματος. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC, AFP

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Μέγας ΠΑΟΚ στα πλέι οφ του Conference League

Το πληρέστερο portal ψυχαγωγίας. Σινεμά, Θέατρο, Γεύση, Citylife, Εικαστικά,...

Τι να κάνετε αν σας πιάσει διάρροια

Σε όλους μας μπορεί να συμβεί να αισθανθούμε εκείνη...

Πόλεμος: Τι θα συνέβαινε αν η Ρωσία δολοφονούσε τον Ζελένσκι

«Μια δολοφονία δεν άλλαξε ποτέ την ιστορία του κόσμου»,...