Μητσοτάκης: Η τουρκική προκλητικότητα δεν μπορεί να γίνει πλέον ανεκτή

Μοιραστειτε το

«Έχει έρθει η ώρα η Ευρώπη να συζητήσει τι σχέση θέλει να έχει με την Τουρκία. Η προκλητικότητα της γειτονικής χώρας, δεν μπορεί να γίνει πλέον δεκτή», τόνισε ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής.

Οπως είπε αυτό «όχι μόνο γιατί η Τουρκία παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα δυο κρατών μελών της ΕΕ, της Ελλάδας και της Κύπρου αλλά και γιατί αυτή η συμπεριφορά θίγει σημαντικά γεωπολιτικά συμφέροντα της ίδιας της Ευρώπης στη Μεσόγειο».

«Δυο δρόμοι ανοίγονται μπροστά μας. Ο ένας είναι αυτός του διαλόγου και της διπλωματίας, ένας διάλογος που πρέπει να στηρίζεται στον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, την αποφυγή των μονομερών ενεργειών και στους κανόνες καλής γειτονίας. Ο άλλος δρόμος είναι η κλιμακούμενη ένταση η οποία αναπόφευκτα αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει στη λήψη μέτρων από την πλευρά της Ευρώπη». 

Ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει έμπρακτα αποδείξει ότι θέλει να ακολουθήσει τον πρώτο δρόμο. Εναπόκειται στην Τουρκία να πράξει το ίδιο, αλλά θα πρέπει να το κάνει με συνέπεια και σταθερότητα. 

Μέρκελ: Στόχος να μειώσουμε τις εντάσεις

Στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής, θα συζητήσουμε τις σχέσεις μας με την Τουρκία, δήλωσε πριν την έναρξη της Συνόδου η γερμανίδα Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ. “Στόχος μας είναι να μειώσουμε τις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο”, πρόσθεσε.  Οι σχέσεις της Ευρώπης με την Τουρκία είναι περίπλοκες, θέλουμε να διατηρήσουμε μια παραγωγική σχέση με την Αγκυρα, τόνισε η καγκελάριος. 

Υπάρχουν δύο πιθανότητες: είτε να αυξηθούν οι εντάσεις, κάτι που δεν θέλουμε, είτε να υπάρξει αποκλιμάκωση και διάλογος, είπε από την πλευρά της η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν εργαλεία για την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Θέλουμε μεγαλύτερη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ

Διεθνές deal για την εταιρία SpitogatosΠρόγραμμα «Γέφυρα»: Παράταση στην υποβολή αιτήσεωνΌμιλος Μούχαλη: Ξεπέρασε τα 325 εκατ. ευρώ ο τζίρος
Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon – Για μια εναλλακτική Ευρώπη

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (28/10) το μεσημέρι...