Μητσοτάκης: Εγκαινίασε 18 νέες κλίνες ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου – Μία μεγάλη προίκα για το ΕΣΥ

Μοιραστειτε το

Νέα έκκληση του πρωθυπουργού να εμβολιαστούν οι ηλικιωμένοι – Επιτακτική ανάγκη να στηριχθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας

«Αυτές οι μονάδες τις οποίες εγκαινιάσαμε είναι κινητές μονάδες. Θεωρητικά θα μπορούσαν να φύγουν από εδώ και να πάνε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα σε μία άλλη υγειονομική περιφέρεια όπου να υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη -ξέρω ότι εύχεστε να παραμείνουν μόνιμα εδώ και φυσικά αυτό θα εξαρτηθεί από την διάταξη την οποία θα επιλέξει το Υπουργείο για τον υγειονομικό χάρτη. Όμως οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έχουν έρθει για να μείνουν. Κάποια στιγμή θα τελειώσει ο Covid και θα είναι μία μεγάλη προίκα για το Εθνικό Σύστημα Υγείας για την επόμενη μέρα», σημείωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γεώργιος Παπανικολάου» όπου σήμερα, μετά από προσφορά της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», τίθενται σε λειτουργία 18 νέες, πλήρως εξοπλισμένες κλίνες ΜΕΘ.

«Είναι πολύ σημαντικό η επέτειος της Εθνικής Παλιγγενεσίας να μην συνδέεται μόνο με εορτασμούς, με συνέδρια, με ομιλίες αλλά να συνδεθεί στη συνείδηση των πολιτών και με υποδομές οι οποίες θα ενισχύσουν εν προκειμένω το Εθνικό Σύστημα Υγείας σε βάθος χρόνου.

Είμαι επίσης εξαιρετικά ικανοποιημένος για το γεγονός ότι η δωρεά αυτή εντάσσεται σε ένα συνολικό πρόγραμμα πολύ γρήγορης υποστήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας ως προς τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας», τόνισε ο Πρωθυπουργός συμπληρώνοντας ότι αυτή η προσπάθεια απαιτεί σωστό σχεδιασμό, προγραμματισμό και τολμηρές αποφάσεις ώστε να αξιοποιηθεί κάθε πόρος είτε προέρχεται από δημόσια συμμετοχή, είτε από ιδιωτική δωρεά για να ενδυναμωθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Υπογράμμισε δε πως οι δράσεις ανάδειξης των έργων των μεγάλων δωρητών αποτελούν δείγμα σεβασμού και ένδειξης ευγνωμοσύνης.

Εκκληση ειδικά στους πιο ηλικιωμένους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν

«Θέλω και εδώ από τη Θεσσαλονίκη, να επαναλάβω την έκκλησή μου ειδικά στους συμπολίτες μας οι οποίοι ανήκουν στην κατηγορία των ευπαθών, δηλαδή στους πιο ηλικιωμένους συμπολίτες μας, σε αυτούς που έχουν υποκείμενα νοσήματα: μην διστάσετε να εμβολιαστείτε. Ένα απλό τσίμπημα μπορεί να σας γλιτώσει από μία πολύ μεγάλη περιπέτεια.

Είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι η επιχείρηση “Ελευθερία” είναι υποδειγματικά οργανωμένη κατά γενική ομολογία, είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι προσθέτουμε πια πολύ περισσότερα εμβόλια ειδικά τους επόμενους δύο μήνες» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μεγάλο ευχαριστώ σε γιατρούς και νοσηλευτές για τη μάχη στην πρώτη γραμμή 14 μήνες τώρα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με το διοικητικό, νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου, ευχαριστώντας τους εργαζόμενους για τις πολύτιμες υπηρεσίες υγείας που προσφέρουν προς τον συνανθρώπους μας. «Θέλω στο πρόσωπό σας να ευχαριστήσω όλο το προσωπικό του νοσοκομείου.

Έχετε σηκώσει πολύ μεγάλο βάρος, όπως μεγάλο βάρος σήκωσαν όλα τα νοσοκομεία της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης, ειδικά τον εξαιρετικά δύσκολο Νοέμβριο και Δεκέμβριο» ανέφερε ο Πρωθυπουργός και στάθηκε στην «αυτοθυσία γιατρών, νοσηλευτών, υποστηρικτικού προσωπικού, οι οποίοι έχουν ξεχάσει τι σημαίνει Σαββατοκύριακο, διακοπές, ξεκούραση και 14 μήνες τώρα δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή».

Γιάννα Αγγελοπούλου: Η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» στοιχήθηκε με τις ανάγκες της κοινωνίας

«Με αίσθημα ευθύνης, η Επιτροπή “Ελλάδα 2021” στοιχήθηκε, από την πρώτη στιγμή, με τις ανάγκες της κοινωνίας στην κρίσιμη αυτή συγκυρία και προσάρμοσε τις επετειακές της δράσεις στα νέα δεδομένα που προέκυψαν από την πανδημία» ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη η οποία συνοδευόταν από τον Εκτελεστικό Γενικό Συντονιστή της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Μάρτων Σίμιτσεκ. Στις δηλώσεις της τόνισε ότι οι 18 κινητές κλίνες ΜΕΘ που δώρισε η Επιτροπή στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι «πλήρως λειτουργικές σε εξοπλισμό και αναλώσιμα», ενώ «κατασκευάστηκαν και παραδίδονται σε δύο μόλις μήνες από την ανακοίνωσή της δωρεάς».

«Ελπίζουμε ότι η κίνηση αυτή θα ανακουφίσει, έστω και λίγο, το πολύ μεγάλο βάρος που σηκώνουν οι άνθρωποι του Νοσοκομείου στη μάχη που δίνουν απέναντι στην Covid-19 για να σώσουν ανθρώπινες ζωές», πρόσθεσε η Πρόεδρος της Επιτροπής, η οποία ευχαρίστησε όλους όσοι εργάστηκαν για να γίνει αυτή η δωρεά πραγματικότητα. Τέλος, αναφέρθηκε και στην ομάδα των ερευνητών του Νοσοκομείου που δουλεύουν για τη δημιουργία ενός καινοτόμου φαρμάκου κατά του κορονοϊού, μια πρωτοβουλία που επίσης ενίσχυσε οικονομικά η Επιτροπή. «Ευχόμαστε ότι σύντομα θα αποκτήσουμε ένα ακόμη “όπλο”, μαζί με τα εμβόλια, στη μάχη κατά της νόσου», κατέληξε.

Οι ΜΕΘ είναι πλήρως στελεχωμένες με τακτικές θέσεις ιατρών και νοσηλευτών

Ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης τόνισε πως «μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, το ΕΣΥ κατάφερε και έκανε τεράστια άλματα και κυρίως στο κομμάτι της Εντατικής Θεραπείας, προκειμένου να μην αφήσουμε κανένα συμπολίτη μας χωρίς την απαραίτητη φροντίδα υγείας.

Είναι πολύ σημαντικό ότι έχουμε δημιουργήσει μια μεγάλη παρακαταθήκη που θα μας δώσει την ευκαιρία, αμέσως μετά την πανδημία, να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο, τόσο τις υποδομές όσο και τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας. Αυτές οι υποδομές που δημιουργήσαμε και κυρίως οι ΜΕΘ, δεν είναι απλά εξοπλισμός και κτίρια.

Είναι πλήρως στελεχωμένες, και με το που ολοκληρώνεται μια ΜΕΘ υπάρχει το προσωπικό το οποίο υπηρετεί και είναι έτοιμο να προσφέρει υπηρεσίες υγείας. Αυτό κάναμε και συνεχίζουμε να κάνουμε σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας και θα το συνεχίσουμε αμέσως μετά».

Από την πλευρά της, η Διοικήτρια του Νοσοκομείου Μαρία Γιογκατζή σημείωσε ότι «αυτό το έργο, οι 18 κλίνες ΜΕΘ που παραλαμβάνουμε, θα βοηθήσει όχι μόνο το νοσοκομείο αλλά και τις δύο Υγειονομικές Περιφέρειες για την αντιμετώπιση της πανδημίας στη Βόρειο Ελλάδα». Παράλληλα στάθηκε στην «έγκριση 10 τακτικών θέσεων ιατρών και 45 τακτικών θέσεων νοσηλευτικού προσωπικού για να μπορέσει να στελεχωθεί η Μονάδα». Η κ. Γιογκατζή ευχήθηκε αυτές οι 18 κλίνες «σύντομα να χάσουν τον χαρακτηρισμό τους ως COVID και να παραμείνουν ως κλίνες γενικής ΜΕΘ, ελπίζοντας ότι η όλη εκστρατεία με τον εμβολιασμό θα έχει απόδοση το γρηγορότερο δυνατό».

Σημειώνεται ότι πριν την πανδημία λειτουργούσαν 80 κλίνες ΜΕΘ στα οκτώ νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης ενώ σήμερα λειτουργούν 199 κλίνες ΜΕΘ, αξιοποιώντας όλους τους διαθέσιμους χώρους.

Το έργο ολοκληρώθηκε μέσα σε μόλις δύο μήνες

Όσον αφορά το έργο της ανάπτυξης των νέων κλινών ΜΕΘ, σημειώνεται ότι αποτελείται από συγκρότημα 12 οικίσκων συνολικής ωφέλιμης στεγασμένης έκτασης 324 τ.μ. ενώ έχει δημιουργηθεί κλειστός διάδρομος διασύνδεσης με το νοσοκομείο. Ακόμη, έχει προβλεφθεί ειδικός χώρος μηχανολογικού εξοπλισμού ενώ διατίθεται αυτόνομο σύστημα πυρανίχνευσης, ολοκληρωμένο δίκτυο ιατρικών αερίων, ολοκληρωμένη εγκατάσταση κλιματισμού (προδιαγραφών ΜΕΘ) και κάθε πτέρυγα κλιματίζεται αυτόνομα.

Οι νέες 18 κλίνες ΜΕΘ είναι πλήρως εξοπλισμένες ενώ η περάτωση του έργου πραγματοποιήθηκε μέσα σε μόλις δύο μήνες. Τονίζεται δε πως η συγκεκριμένη πτέρυγα συνδέεται με τα υφιστάμενα δίκτυα του νοσοκομείου, υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς των κλινών σε άλλο χώρο ενώ παρέχεται τρία χρόνια εγγύηση στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.

Στους χώρους του νοσοκομείου, τον Πρωθυπουργό υποδέχτηκαν η Διοικήτρια, Μαρία Γιογκατζή, ο Αν. Διοικητής, Δημήτρης Βαλαρούτσος καθώς και ο Διοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας, Παναγιώτης Μπογιατζίδης. Τον Πρωθυπουργό συνόδευσαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής των Ελλήνων, Γιώργος Μυλωνάκης και ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πώς θα έμοιαζε ένας ελληνοτουρκικός πόλεμος: Η «ακτινογραφία» μιας υποθετικής σύρραξης

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Κύπρος: Στην Αθήνα αύριο η πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου

Διαδοχικές συναντήσεις της προέδρου του ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου με...