Μητσοτάκης για Βαρώσια: Κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του Σ.Α.

Μοιραστειτε το

ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΕΜ/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Την απόφαση της Τουρκίας για την επέκταση της άδειας εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων καταδίκασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην τελετή απονομής του Ευρωπαϊκού Βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» στη Θεσσαλονίκη.

«Η απόφαση αυτή, συνιστά κατάφωρη παραβίαση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η Ελλάδα πρόκειται να στηρίξει όλες τις σχετικές προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε επίσης τη δυσαρέσκειά του για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, δράττοντας την ευκαιρία να κάνει ένα σχόλιο για τη Ροτόντα, όπου φιλοξενήθηκε η σημερινή εκδήλωση.

«Η διάκριση «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» γεννήθηκε για να τιμά πρόσωπα, θεσμούς και οργανισμούς, που προωθούν και εμβαθύνουν την ευρωπαϊκή ιδέα. Όσους, δηλαδή, συμβάλλουν στη συνειδητοποίηση των διαφορετικών αφετηριών της Ευρώπης, που όλες τους, όμως, εκβάλλουν στην κοινή της κοίτη -όπως είπε και ο Δημήτρης- στην ισότιμη ένωση των κρατών της. Είναι ένα έπαθλο ευρωπαϊκό στην κυριολεξία» είπε μεταξύ άλλων.

«Όπως και ο θαυμάσιος χώρος, που μας φιλοξενεί: Η Ροτόντα», είπε ακολούθως. «Χτίστηκε -κατά πάσα πιθανότητα- ως μαυσωλείο, έγινε μετά χριστιανική εκκλησία, έχοντας λειτουργήσει ενδιάμεσα ως τζαμί. Για να αποτελεί σήμερα τοπόσημο μιας δυναμικής μητρόπολης, που είναι υπερεθνικός βαλκανικός πόλος».

«Κάτι που δεν συμβαίνει, δυστυχώς, με ένα άλλο κορυφαίο σύμβολο συνάντησης θρησκειών και πολιτισμών, την Αγία Σοφία», σχολίασε ο Κυρ. Μητσοτάκης και τόνισε ότι «είναι πολύ σημαντικό ότι μόλις χθες ο πρώην Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και υποψήφιος Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ένωσε τη φωνή του με το παγκόσμιο κύμα διαμαρτυρίας για τη μετατροπή της σε τέμενος. Κάλεσε την Τουρκία, με ρητό τρόπο, να επαναφέρει τον χαρακτήρα της ως μνημείο ολόκληρης της ανθρωπότητας».

Τηλεφωνική επικοινωνία Ν. Αναστασιάδη – Σ. Μισέλ 

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είχε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Παναγιώτης Σεντώνας, κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία, ο Κύπριος πρόεδρος ενημέρωσε εκτενώς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις χθεσινές παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Αμμόχωστο που παραβιάζουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ενημέρωσε, επίσης, τον κ. Μισέλ για τις ενέργειες, στις οποίες προβαίνει η Κυπριακή Δημοκρατία σε σχέση με τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και επεσήμανε την ανάγκη συμμόρφωσΉς της με τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε, ακόμα, ότι θα εγείρει το όλο ζήτημα των παραβιάσεων της Τουρκίας στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...