Μητσοτάκης-Αναστασιάδης-Σίσι: Δείτε LIVE τις δηλώσεις τους στην Κύπρο

Μοιραστειτε το

Δείτε σε απευθείας σύνδεση τις δηλώσεις Μητσοτάκη, Αναστασιάδη και αλ Σίσι στο πλαίσιο της 8ης τριμερούς Συνόδου μεταξύ Ελλάδος, Αιγύπτου και Κύπρου.

Σε κοινό μέτωπο κατά των μονομερών ενεργειών της Τουρκίας, οι δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη,  του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και του Προέδρου της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, μετά το πέρας της τριμερούς Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία.

Αναστασιάδης

«Η σύνοδος καταδεικνύει πως η συνεργασίας μας διέπεται από αλληλοσεβασμό αλλά και από στρατηγική συναντίληψη για τα οφέλη που αποφέρει. Οι τριμερείς συνεργασίες μας δεν στρέφεται εναντίον κανενός. Στόχος τους η διαφύλαξη της ειρήνης και της ασφάλειας» τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Όπως είπε, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, «εξετάσαμε τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας μας και την πρόοδο σε μια σειρά τομέων όπως στην ενέργεια. Επαναβεβαιώσαμε την πρόθεση μας για συνεργασία για το φυσικό αέριο και τη σημασία δημιουργίας του ηλεκτρικού δικτύου Euro-Africa Interconnector». 

Παράλληλα, είπε ότι χαιρετίζει την απόφαση για εγκαθίδρυση (εντός του 2020) μιας μόνιμης γραμματείας της τριμερούς μας συνεργασίας, με έδρα τη Λευκωσία. 

Σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη, «η συνεργασία μας συνδυάζει και κράτη που έχουν και διαφορές. Αποδεικνύουμε πως τα κοινά συμφέροντα δημιουργούν συνέργειες». 

Στη συνέχεια, υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο της Αιγύπτου στην αναχαίτιση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη. 

«Η σημερινή μας συνάντηση πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερα δυσχερή στιγμή για τη Μέση Ανατολή και την ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία κλιμακώνει συνεχώς τις εντάσεις και υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα» επισήμανε ο Κύπριος πρόεδρος και πρόσθεσε ότι «η Τουρκία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και της Ελλάδας. Και οι τρεις καταδικάζουμε τις ενέργειες στην Αμμόχωστο και το άνοιγμα των Βαρωσίων και την καλούμε να σεβαστεί τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών». 

«Καταδικάζουμε τις παράνομες ενέργειες και σεισμικές έρευνες στις θαλάσσιες περιοχές μεταξύ της Κύπρου και της Αιγύπτου και την απόπειρα ερευνών στην υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας» επισήμανε ακόμα. 

Όπως σημείωσε ο Νίκος Αναστασιάδης, «ανταλλάξαμε απόψεις για τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη και τονίσαμε την ανάγκη για μια οριστική διευθέτηση».

«Μας ενδιαφέρει η εμβάθυνση των σχέσεων της ΕΕ με την Αίγυπτο που θα είναι επ’ωφελεία και των δύο πλευρών. Κοινή είναι η θέση Ελλάδας και Κύπρου πως η Αίγυπτος είναι σταθερός εταίρος της ΕΕ» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επιπλέον, στο επίκεντρο της τριμερούς βρέθηκε και το Κυπριακό, με τον Νίκο Αναστασιάδη να λέει πως έχει ήδη προγραμματίσει άτυπη συνάντηση με τον «ηγέτη» των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ. «Θέλουμε μια λύση που θα εξασφαλίζει την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου, χωρίς κατοχικά στρατεύματα, μια λύση που θα είναι βιώσιμη» διεμήνυσε. 

Public-MediaMarkt (PMM): Αποχωρεί ο CEO, Χρήστος ΚαλογεράκηςΠρος Λαύριο «κοιτάζει» το Data Center της MicrosoftΡεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού σήμερα
Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Κύπρος: Στην Αθήνα αύριο η πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου

Διαδοχικές συναντήσεις της προέδρου του ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου με...