Μητρώο επιτηδευματιών του τομέα αλκοολούχων ποτών

Μοιραστειτε το

Μητρώο επιτηδευματιών που ασχολούνται με τον τομέα των αλκοολούχων ποτών, ψηφιακή σήμανση των υγρών καυσίμων και υποχρέωση λήψης άδειας για δραστηριότητες που αναπτύσονται στη διακίνηση καπνικών προιόντων καθώς και αυστηροποίηση των ποινών για λαθρεμπόριο μαζί με μητρώο ατόμων που εμπλέκονται σε λαθρεμπορία προβλέπει μεταξύ άλλων το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Περιστολή του λαθρεμπορίου – Κύρωση του Πρωτοκόλλου για την εξάλειψη του παράνομου εμπορίου καπνού».

Καταπολέμηση της λαθρεμπορίας

Με το σχέδιο νόμου “συμπληρώνεται και εκσυγχρονίζεται το ισχύον έως σήμερα νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο, το οποίο αντιμετώπιζε αποσπασματικά το ζήτημα της στρατηγικής και του συντονισμού των εθνικών ελεγκτικών αρχών για την καταπολέμηση του φαινομένου της λαθρεμπορίας” αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.

Στη βάση αυτή, συστήνεται νέα «Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επιχειρησιακής Εποπτείας για την περιστολή του λαθρεμπορίου», με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών, η οποία θα χαράσσει ενιαία την εθνική στρατηγική και θα παρέχει κατευθύνσεις στο «Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου σε προϊόντα που υπόκεινται σε ειδικό φόρο κατανάλωσης» (Σ.Ε.Κ.), καθώς και σε όλες τις συναρμόδιες αρχές για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.

Αναβάθμιση του ΣΕΚ

Παράλληλα, αναβαθμίζεται το Σ.Ε.Κ. και διευρύνονται οι αρμοδιότητές του, ενώ εισάγονται νέα, σύγχρονα εργαλεία ελέγχου για την ενδυνάμωση της επιχειρησιακής δράσης στον κρίσιμο τομέα της καταπολέμησης του λαθρεμπορίου καυσίμων, αλκοολούχων, καπνικών και λοιπών προϊόντων στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, οι βασικότερες ρυθμίσεις του Σχεδίου Νόμου αφορούν το μητρώο επιτηδευματιών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των αλκοολούχων ποτών, την ταυτοποίηση ηλεκτρονικά των διακινούμενων αλκοολούχων ποτών, την επέκταση του συστήματος εισροών-εκροών σε αποθήκες τελωνειακής αποταμίευσης και φορολογικές αποθήκες, την ψηφιακή σήμανση των υγρών καυσίμων, την υποχρέωση λήψης άδειας και για άλλες δραστηριότητες που αναπτύσσονται στη διακίνηση καπνικών προϊόντων, την αυστηροποίηση των ποινών της λαθρεμπορίας, καθώς και τη δημιουργία μητρώου προσώπων που εμπλέκονται σε λαθρεμπορία.

Καπνικά προϊόντα

Με το Β΄ Μέρος του εν λόγω Σχεδίου Νόμου, κυρώνεται το «Πρωτόκολλο για την εξάλειψη του παράνομου εμπορίου προϊόντων καπνού», της Σύμβασης-Πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον Έλεγχο του Καπνού, το οποίο υπογράφηκε από την Ελλάδα στις 9 Ιουλίου 2013 και έχει ως στόχο την εξάλειψη κάθε μορφής παράνομου εμπορίου προϊόντων καπνού, μέσω μιας δέσμης μέτρων που λαμβάνονται στη βάση της συνεργασίας των συμβαλλόμενων κρατών.

Η διαβούλευση επί του Σχεδίου Νόμου διενεργείται μέσω του δικτυακού τόπου www.opengov.gr και θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2020 και ώρα 20:00.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Μέγας ΠΑΟΚ στα πλέι οφ του Conference League

Το πληρέστερο portal ψυχαγωγίας. Σινεμά, Θέατρο, Γεύση, Citylife, Εικαστικά,...

Τι να κάνετε αν σας πιάσει διάρροια

Σε όλους μας μπορεί να συμβεί να αισθανθούμε εκείνη...

Πόλεμος: Τι θα συνέβαινε αν η Ρωσία δολοφονούσε τον Ζελένσκι

«Μια δολοφονία δεν άλλαξε ποτέ την ιστορία του κόσμου»,...