Μητρώο Εμπειρογνωμόνων Αναδιάρθρωσης Οφειλών δημιουργήσαν ΕΛΤΕ και ΕΓΔΙΧ

Μοιραστειτε το

Η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ) ανακοίνωσε την ολοκλήρωση των διαδικασιών διασύνδεσης των πληροφοριακών συστημάτων της πλατφόρμας του Μητρώου Εμπειρογνωμόνων Αναδιάρθρωσης Οφειλών της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) με το αντίστοιχο Δημόσιο Μητρώο των ελεγκτικών εταιρειών και των ορκωτών ελεγκτών λογιστών της ΕΛΤΕ.

Κατ’ εφαρμογή του νέου νόμου 4738/2020, οι ορκωτοί ελεγκτές λογιστές και οι
ελεγκτικές εταιρείες θα επιλέγονται από επιχειρήσεις που επιθυμούν τη ρύθμιση οφειλών, είτε μέσω της διαδικασίας της εξυγίανσης είτε μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Οι ορκωτοί ελεγκτές λογιστές και οι ελεγκτικές εταιρείες που επιθυμούν να εγγραφθούν στο Μητρώο Εμπειρογνωμόνων Αναδιάρθρωσης Οφειλών, μπορούν από σήμερα 15/2/2021 να υποβάλουν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, σύμφωνα με τη σχετική πρόσκληση στην ιστοσελίδα της Ειδικής Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους http://www.keyd.gov.gr/ryumish_ofeilvn/ .

Η διαδικασία της εξυγίανσης, κατ’ εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 1023/2019, είναι
ένα καινοτόμο εργαλείο διαχείρισης οφειλών, στο οποίο οι επιχειρήσεις μπορούν να προσφύγουν, έτσι ώστε να αποφύγουν την πτώχευση.

Οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα, από 1 Μαρτίου 2021, να ρυθμίσουν τις οφειλές τους μέσω δικαστικής επικύρωσης, συνεχίζοντας έτσι τη δραστηριότητά τους.

Η σύνταξη ειδικής οικονομοτεχνικής μελέτης, η οποία τεκμηριώνει τη βιωσιμότητα της
επιχείρησης, είναι υποχρεωτική στο στάδιο της εξυγίανσης.Η εν λόγω μελέτη συντάσσεται αποκλειστικά και μόνο από εμπειρογνώμονες, που είναι μέλη του ανωτέρω Μητρώου και συνοδεύει υποχρεωτικά την αίτηση εξυγίανσης της επιχείρησης προς το δικαστήριο.

Με την υποβολή της αίτησης στο δικαστήριο παρέχεται αναστολή κατασχέσεων και πλειστηριασμών από όλους τους πιστωτές. Οι αναλυτικές εργασίες που θα εκτελούν οι ελεγκτικές εταιρείες και οι ορκωτοί ελεγκτές λογιστές θα καθοριστούν με Υπουργική Απόφαση.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

EnvolveXL: στήριξη 100 ελληνικών startups τα επόμενα 5 χρόνια

Ένας μήνας έμεινε για την υποβολή αιτήσεων στο νέο...

Η συγκινητική ιστορία σκύλου που εγκαταλείφθηκε σε καταφύγιο έπειτα από 16 χρόνια

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει η συγκινητική ιστορία της...