Μηταράκης: Να μην εργαλειοποιηθούν οι μετανάστες – Όχι σε παράτυπες ροές

Μοιραστειτε το

Στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε., που συγκάλεσε η Σλοβενική Προεδρία με αντικείμενο τη μεταναστευτική πίεση στα σύνορα Λιθουανίας-Λευκορωσίας, συμμετείχε σήμερα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Ο κ. Μηταράκης, σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου, αναφέρθηκε στην «αλληλεγγύη την οποία επέδειξε η Ελλάδα προς την Λιθουανία από την πρώτη στιγμή της κρίσης, μέσω ανταλλαγής τεχνογνωσίας στα θέματα φύλαξης συνόρων, υποδοχής και ασύλου, αλλά και μέσω της αποστολής υλικού και προσωπικού στο πλαίσιο της δύναμης της FRONTEX».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «την αλληλεγγύη που η Ελλάδα μαζί με τα άλλα κράτη μέλη πρώτης γραμμής επιζητεί στο πλαίσιο της αναμόρφωσης της ευρωπαϊκής πολιτικής μετανάστευσης και ασύλου, την αποδεικνύει έμπρακτα και ουσιαστικά σε όποιον την έχει ανάγκη, όπως το τελευταίο διάστημα η Λιθουανία, η Λετονία και η Πολωνία».

Ο κ. Μηταράκης τόνισε την ανάγκη συλλογικής δράσης της Ε.Ε. «έναντι των συστηματικών προσπαθειών εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού για πολιτικούς λόγους από τρίτες χώρες, που παρατηρούνται τελευταία, επισημαίνοντας ότι οι καταδικαστέες ενέργειες της Λευκορωσίας δεν θα πρέπει να αντιμετωπιστούν μεμονωμένα αλλά ως συνέχεια μιας επαναλαμβανόμενης πρακτικής από διάφορες χώρες, με απαρχή τα γεγονότα του Μαρτίου του 2020 στα ελληνοτουρκικά σύνορα». Επίσης, υπενθύμισε την πρόσφατη επιστολή που απέστειλαν εννέα κράτη μέλη, με πρωτοβουλία της Ελλάδας και της Ολλανδίας, ζητώντας αναθεώρηση της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής.

Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν, ο κ. Μηταράκης υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι «απαιτείται ενιαία στάση της Ε.Ε., λήψη των κατάλληλων μέτρων στήριξης των χωρών της περιοχής, που θα επηρεαστούν από το μεταναστευτικό κύμα, και επεσήμανε την ανάγκη να σταλούν τα σωστά μηνύματα προκειμένου να αποφευχθεί μία νέα μεταναστευτική κρίση την οποία η Ευρώπη δεν είναι σε θέση να επωμισθεί».

«Αυτονόητα θα πρέπει να δώσουμε άσυλο σε αυτούς που εργάστηκαν για τα κράτη-μέλη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά πρέπει να δράσουμε προληπτικά αποφεύγοντας παράτυπες μεταναστευτικές ροές», κατέληξε ο κ. Μηταράκης.

Τι συζητήθηκε στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη

H σλοβενική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ διοργάνωσε έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εσωτερικών στο πλαίσιο του μηχανισμού του συμβουλίου για την αντιμετώπιση κρίσεων (IPCR), στην οποία προήδρευσε ο υπουργός Εσωτερικών ‘Αλες Χόις. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην κατάσταση στην Λετονία, τη Λιθουανία, την Πολωνία αλλά και στις τρέχουσες εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

Οι υπουργοί εξέφρασαν αλληλεγγύη προς τα κράτη που πλήττονται – Λετονία, Λιθουανία και Πολωνία – και υποστήριξαν πρόσθετη βοήθεια στα κράτη μέλη, αναφέρει η ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης.

Η Λιθουανία έλαβε διάφορα είδη βοήθειας από τα κράτη μέλη, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους οργανισμούς της ΕΕ, σημειώνεται.

«Λόγω της ταχέως μεταβαλλόμενης κατάστασης, η Λιθουανία χρειάζεται πρόσθετη βοήθεια, όπως και η Λετονία και η Πολωνία», ανέφερε ο Σλοβένος υπουργός Εσωτερικών.

Οι υπουργοί εστίασαν επίσης στη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των χωρών προέλευσης και διέλευσης στην επιστροφή και την επανεισδοχή, αναφέρει η ανακοίνωση.

«Τα κράτη μέλη καταδίκασαν και πάλι έντονα τις προσπάθειες της Λευκορωσίας για εργαλειοποίηση των ανθρώπων για πολιτικούς σκοπούς», σημειώνει ο κ. Χόις.

Η Προεδρία, από κοινού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους οργανισμούς, θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση, επισημαίνεται.

Η σλοβενική προεδρία παρακολουθεί επίσης στενά την κατάσταση στο Αφγανιστάν, επισημαίνεται.

Ο Σλοβένος υπουργός Εσωτερικών προσθέτει ότι στη σημερινή συνάντηση, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ ενημέρωσε για τα συμπεράσματα της χθεσινής συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει τώρα να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλιστεί επαρκής ανθρωπιστική βοήθεια και να προστατευτούν οι πιο ευάλωτοι στο Αφγανιστάν.

«Λόγω της κατάστασης στο Αφγανιστάν, η σλοβενική προεδρία του Συμβουλίου εργάζεται για τα επόμενα βήματα και εξετάζει ενέργειες για να προετοιμαστεί για πιθανή μεταναστευτική πίεση στην ΕΕ και άλλες απειλές στο εγγύς μέλλον, έτσι ώστε να διασφαλιστεί μια κοινή αντίδραση της ΕΕ», υπογραμμίζεται.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

LIVE BLOG – Φωτιά στα Βίλια: Οι φλόγες μπήκαν στο χωριό- Καίγονται τα πρώτα σπίτια- Δραματικές ώρες

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Κύπρος: Στην Αθήνα αύριο η πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου

Διαδοχικές συναντήσεις της προέδρου του ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου με...