Με το «όχι» του ΣΥΡΙΖΑ στην ελληνοαμερικανική συμφωνία ταξιδεύει στην Ουάσιγκτον ο Μητσοτάκης 

Μοιραστειτε το

Ένα μεγάλο «όχι» στη νέα ελληνοαμερικανική συμφωνία -που ανάμεσα σε άλλα περιλαμβάνει και την επ’ αόριστον, επί της ουσίας, παραχώρηση των βάσεων που οι ΗΠΑ διατηρούν στην ελληνική επικράτεια- θα πει σήμερα στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ, που κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη για «παταγώδη αποτυχία» στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής.

Οι νέες αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα, αποτέλεσαν για πολλές δεκαετία σημείο τριβής ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα. Παρά τις κατά καιρούς καταγγελίες της ύπαρξης τους, καμία κυβέρνηση δεν τόλμησε ποτέ να τις διώξει τις αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις από τη χώρα μας. Ούτε καν εκείνες του Ανδρέα Παπανδρέου, την εποχή που το ΠΑΣΟΚ φώναζε «έξω οι βάσεις του θανάτου».

Σήμερα, όμως, που έρχεται προς ψήφιση η νέα συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ, η οποία προβλέπει την αύξηση της παρουσίας των αμερικανών στη χώρα μας με έξι συνολικά, ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται να την καταψηφίσει – παρά το γεγονός ότι ο στρατηγικός διάλογος με την Ουάσιγκτον ξεκίνησε την εποχή που βρίσκονταν στην εξουσία ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει εκφράσει εδώ και μήνες τη διαφωνία του με τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη, θεωρώντας ότι δίνει στις ΗΠΑ τα πάντα και δεν παίρνει τίποτα σαν αντάλλαγμα. Η θέση δεν άλλαξε ούτε με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Βλέπω τον κ. Μητσοτάκη για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας να φέρνει στη Βουλή να ψηφίσει την αναθεώρηση των συμφωνιών για τις βάσεις δίνοντας τη δυνατότητα παραμονής επ’ αόριστον των βάσεων στη χώρα», τόνισε κατά την πρόσφατη διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε σε τηλεοπτικά δίκτυα της περιφέρειας, ο Αλέξης Τσίπρας.

Πάντως, φρόντισε να διευκρινίσει ότι κανείς δεν θέτει ζήτημα να φύγουν οι βάσεις σήμερα «αλλά ποτέ άλλοτε στη χώρα δεν υπήρχε μια διαδικασία επ’ αόριστον εκχώρησης στρατιωτικών εγκαταστάσεων σε συμμάχους, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Πάντοτε, κάθε χρόνο κάθε διετία, υπήρχε ανανέωση».

Μάλιστα, η εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, κάνουν την αξιωματική αντιπολίτευση να πιστεύει ότι το «όχι» είναι η σωστή στάση στην εν λόγω ψηφοφορία, η οποία είναι επί της ουσίας καταδίκη της εξωτερικής πολιτικής Μητσοτάκη.

«Λίγα 24ωρα πριν ο κ. Μητσοτάκης αναχωρήσει για τις ΗΠΑ και τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Μπάιντεν, η Αμερικανική Κυβέρνηση ζητά από τους επικεφαλής του αμερικανικού Κογκρέσου να εγκρίνουν την πώληση F16 στην Τουρκία, σύμφωνα με πληροφορίες του ξένου τύπου», ανέφερε χθες σε ανακοίνωση της η Κουμουνδούρου.

Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως «πιστό και προβλέψιμο σύμμαχο», ενώ τονίζει ότι «ασκεί – εις βάρος των συμφερόντων του ελληνικού λαού – την πιο επικίνδυνη εξωτερική πολιτική της μεταπολίτευσης, στην πιο κρίσιμη στιγμή για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας».

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon – Για μια εναλλακτική Ευρώπη

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (28/10) το μεσημέρι...