Με το βλέμμα σε Ανατολική Μεσόγειο και Τουρκία η συνάντηση Πομπέο με Δένδια

Μοιραστειτε το

AP Photo/Giannis Papanikos, Pool

Τον Νίκο Δένδια είδε πρώτο σήμερα το πρωί ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη.

Η συνάντηση των δύο υπουργών διήρκεσε περίπου 45-50 λεπτά και ολοκληρώθηκε χωρίς δηλώσεις.

Αμέσως μετά όμως δόθηκε στη δημοσιότητα η κοινή δήλωση για τον ελληνο-αμερικάνικο στρατηγικό διάλογο. Σε αυτήν, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι «Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα μοιράστηκαν απόψεις για την Ανατολική Μεσόγειο και επιβεβαίωσαν την πεποίθησή τους ότι τα ζητήματα θαλάσσιας οριοθέτησης πρέπει να επιλυθούν ειρηνικά σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

«Απ’ αυτή την άποψη», αναφέρεται, «οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτισαν την επιβεβαιωμένη ετοιμότητα της Ελλάδας να συνεργαστεί με άλλες χώρες της περιοχής για την επίτευξη συμφωνιών οριοθέτησης στη θάλασσα μέσω διαλόγου και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα επανέλαβαν επίσης την αφοσίωσή τους στην ενίσχυση της στενής συνεργασίας τους ως συμμάχων του ΝΑΤΟ, χρησιμοποιώντας όλα τα κατάλληλα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους, προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα και η ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή», αναφέρει επίσης η κοινή δήλωση.

«Είμαι ενθουσιασμένος που επέστρεψα στην Ελλάδα, έναν ζωτικής σημασίας εταίρο των ΗΠΑ, με τον οποίο μοιραζόμαστε ένα κοινό στρατηγικό όραμα. Η ισχύς των διμερών μας σχέσεων βρίσκεται σε υψηλότερο επίπεδο από ποτέ και προσβλέπω σε μια παραγωγική επίσκεψη», αναφέρει ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στο twitter.

Η Αμερική στηρίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας για οικοδόμηση ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως επισημαίνει ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση μεταξύ  Δένδια –  Πομπέο.

«Χαίρομαι που συμμετέχω στη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο και το φίλο μου, Νίκο Δένδια, προκειμένου να εξετάσουμε τα κέρδη που έχουμε αποκομίσει αυτήν τη χρονιά σε όλους τους τομείς που αφορούν τις σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας», αναφέρει ο κ. Πάιατ σε ανάρτησή του στο twitter.

«Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στη Βόρεια Ελλάδα και στηρίζουμε τις προσπάθειες της Ελλάδας για οικοδόμηση ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο», προσθέτει.

Συνάντηση με Χατζηδάκη – Γεωργιάδη πριν την επίσκεψη στη Σούδα

Μετά τη συνάντηση με τον Ν. Δένδια ο κ. Πομπέο αναχώρησε για το ΣΒΕ προκειμένου να συμμετάσχει σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για την ενέργεια παρουσία και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη.

Στη συνέχεια θα υπογραφεί συμφωνία επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη.

Ο κ. Πομπέο θα επισκεφθεί επίσης το Εβραϊκό Μουσείο, όπου θα τον υποδεχθεί ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και της Ισραηλτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ, ολοκληρώνοντας έτσι την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη.

Επόμενος σταθμός του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην Ελλάδα είναι η Κρήτη και η ναυτική βάση της Σούδας. Στα Χανιά θα υπάρξουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών, στις οποίες θα συμμετέχουν και οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας, Νίκος Δένδιας και Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, και η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή, ενώ ο Κυρ. Μητσοτάκης θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών.

Οπως σημειώνει σήμερα η «Εφ.Συν.» γίνεται αντιληπτό, η επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ στη Θεσσαλονίκη έχει προφανώς μια σημειολογία, τόσο αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις όσο όμως και με ελληνοαμερικανικές. Δεν μπορεί κανείς να θεωρήσει τυχαίο ότι γίνεται σε μια στιγμή που η Τουρκία, παρότι προσέρχεται σε διάλογο, συνεχίζει τις προκλήσεις, ενώ επίκειται και η Σύνοδος Κορυφής με την απειλή κυρώσεων να μην έχει πλήρως αποσοβηθεί. Ακόμη περισσότερο, καθώς ο Μάικ Πομπέο, ενώ βρίσκεται στην περιοχή και ενώ είχε επισκεφθεί προσφάτως την Κύπρο, δεν περνάει καθόλου από τη «γείτονα»…

►Δείτε στα αγγλικά την κοινή δήλωση για τον ελληνο-αμερικάνικο στρατηγικό διάλογο

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...