Με πυρά απαντά η χούντα στις διαδηλώσεις στη Μιανμάρ

Μοιραστειτε το

Νέες διαδηλώσεις πραγματοποιούνται και σήμερα στους δρόμους της Μιανμάρ – παρά την ανάπτυξη στρατιωτών σε πολλές πόλεις και την κλιμάκωση της καταστολής από τη στρατιωτική χούντα – διαπίστωσε φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Χιλιάδες μηχανικοί και φοιτητές συγκεντρώθηκαν στο βόρειο τμήμα της οικονομικής πρωτεύουσας Ρανγκούν, μετέδωσε ο φωτορεπόρτερ, αλλά και στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, Μανταλέι, φωνάζοντας συνθήματα κατά της χούντας και κρατώντας πλακάτ που γράφουν «Απελευθερώστε την ηγέτη μας» και «Σταματήστε να συλλαμβάνετε ανθρώπους παράνομα μες στη νύχτα».

Στο Γιανγκόν, την πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της χώρας, περισσότεροι από 1.000 διαδηλωτές  συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της Κεντρικής Τράπεζας της Μιανμάρ, όπου υπήρχαν επίσης στρατιωτικά φορτηγά γεμάτα στρατιώτες, αστυνομικές δυνάμεις, αύρες και τεθωρακισμένα άρματα.

Οι διαδηλωτές έφεραν πλακάτ με την ένδειξη “#SupportCDM #SaveMyanmar.” Το CDM αναφέρεται στο κίνημα πολιτικής ανυπακοής, με γιατρούς, μηχανικούς και άλλους επιστήμονες να αρνούνται να εργαστούν έως ότου ο στρατός απελευθερώσει τους εκλεγμένους πολιτικούς ηγέτες και η χώρα επιστρέψει σε κανόνες εύρυθμης πολιτικής διακυβέρνησης.

Χθες Κυριακή, οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών.

Ο στρατός ανέπτυξε δυνάμεις και τεθωρακισμένα σε πολλές πόλεις, ενώ διέκοψε σχεδόν πλήρως την πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Χθες Κυριακή, πρέσβεις από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και 12 ευρωπαϊκά κράτη κάλεσαν τους πραξικοπηματίες της Μιανμάρ να αποφύγουν τη βία εναντίον εκείνων που «διαμαρτύρονται για την ανατροπή της νόμιμης κυβέρνησής τους».

Καταδίκασαν τις συλλήψεις πολιτικών ηγετών και ακτιβιστών, καθώς και την παρέμβαση του στρατού στις επικοινωνίες. «Υποστηρίζουμε τον λαό της Μιανμάρ στην προσπάθειά τους για δημοκρατία, ελευθερία, ειρήνη και ευημερία», ανέφεραν σε κοινή δήλωση που εκδόθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής. «Ο κόσμος παρακολουθεί».

Η Αούνγκ Σαν Σου Τσι, η 75χρονη de facto επικεφαλής της πολιτικής κυβέρνησης της Μιανμάρ που ανατράπηκε με το στρατιωτικό πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου, θα παραμείνει υπό κράτηση ως τουλάχιστον την Τετάρτη, δεν θα εμφανιστεί ενώπιον δικαστηρίου σήμερα Δευτέρα, όπως προβλεπόταν, ενημέρωσε ο δικηγόρος της τους δημοσιογράφους στην πρωτεύουσα Ναϊπιντάου.

AP Photo

Ο δικαστής που είναι αρμόδιος για την υπόθεσή της γνωστοποίησε πως η ακροαματική διαδικασία, για να αποφασιστεί εάν η επικεφαλής του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία θα αφεθεί ελεύθερη, θα διεξαχθεί «την 17η (Φεβρουαρίου), όχι σήμερα», ανέφερε ο συνήγορός της, προσθέτοντας ότι προσπαθεί ακόμη να τη δει, όπως επιτρέπει ο νόμος.

Ερωτηθείς αν θεωρεί τη μεταχείριση της δίκαιη, ο δικηγόρος απάντησε «μπορείτε να το κρίνετε μόνοι σας».

Η Αούνγκ Σαν Σου Τσι κατηγορείται, κατά όσα έχουν γίνει γνωστά, για παράνομη εισαγωγή γουόκι-τόκι. Είναι «καλά στην υγεία της», διαβεβαίωσε το κόμμα της το Σαββατοκύριακο. Παραμένει υπό κράτηση κατ’ οίκον, στην πρωτεύουσα.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...