Με πυξίδα την απόφαση για το μαρτυρικό Δίστομο

Μοιραστειτε το

ΕΦ.ΣΥΝ.

«Η κυβέρνηση οφείλει να εφαρμόσει την από 17/4/2019 ομόφωνη απόφαση της Βουλής, να άρει κάθε νομικό εμπόδιο που στερεί τα θύματα των κατοχικών δυνάμεων από το δικαίωμα του φυσικού δικαστή και να προσφύγει στα διεθνή δικαιοδοτικά δικαστήρια, που προβλέπονται από τις σχετικές συνθήκες που υπογράφηκαν με τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου».

Στο υπό τον τίτλο «Ολοκαύτωμα χωρίς δικαίωση» αφιέρωμα των «Νησίδων» –«Εφημερίδα των Συντακτών» 26-27/9/2020– στην ενότητα «Αντί αποζημιώσεων ψίχουλα», περιλαμβάνονται κρίσεις του κ. Βασίλη Κυριαζή, προέδρου της Πανελλήνιας Ενωσης Δικηγόρων για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις (ΠΕΔ), για την από 27/7/2016 Εκθεση-Πόρισμα της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών, της οποίας είχα την τιμή να είμαι πρόεδρος.

1. Ο κ. Κυριαζής αδίκως επικρίνει την έκθεση της Επιτροπής «για τον μη υπολογισμό των αξιώσεων των θυμάτων και των οικογενειών τους». Αντιθέτως, υπάρχει ειδική αναφορά στον προσδιορισμό των πολεμικών αποζημιώσεων ιδιωτών στις σελίδες 47, 48, 49 του δημοσιευμένου και αναρτημένου στην ιστοσελίδα της Βουλής Πορίσματος και γίνεται ειδική μνεία για τις ατομικές ή ομαδικές αγωγές πολιτών που εκκρεμούν ενώπιον των ελληνικών δικαστηρίων. Μάλιστα, το Πόρισμα υιοθετεί τον προσδιορισμό των αποζημιώσεων που περιέχεται στη σχετική έκθεση του ΓΛΚ, σύμφωνα με την οποία «οι αξιώσεις για αποζημίωση των θυμάτων ανέρχονται σε 107.268.000.000 ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται οι τόκοι». Να θυμίσουμ, επίσης, στον κ. Κυριαζή ότι ο ίδιος ενημερώθηκε για τις εκτιμήσεις της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής σε ειδική για την ΠΕΔ συνεδρίασή της στις 6/7/2016, όπου και ανέπτυξε τις απόψεις της.

Θα ήθελα να σημειώσω επίσης ότι, έπειτα από πρόταση της Επιτροπής μας προς τον τ. Πρόεδρο της Βουλής κ. Ν. Βούτση, η Βουλή ικανοποίησε αιτήματα Ενώσεων Θυμάτων και κάλυψε το κόστος της μετάφρασης στη Γερμανική και Ιταλική των αγωγών που έχουν καταθέσει στα ελληνικά δικαστήρια.
Οπως τονίστηκε και στην Ολομέλεια της Βουλής στις 17/4/2019 κατά την παρουσίαση του Πορίσματος, που υιοθετήθηκε χωρίς μία ψήφο κατά, οι διεκδικήσεις μας αποτελούν ένα αδιάσπαστο σύνολο και δεν «σαλαμοποιούνται».

Να υπενθυμίσουμε, επίσης, ότι, σύμφωνα με γνωμάτευση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, το ελληνικό κράτος έχει το δικαίωμα να εκπροσωπήσει του σύνολο των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας την περίοδο της Κατοχής τόσο σε διπλωματικό και όσο και νομικό επίπεδο ενώπιον των ελληνικών και διεθνών δικαστηρίων. Εξάλλου, μετά τη Ρηματική Διακοίνωση της 4ης Ιουνίου 2019, το Ελληνικό Δημόσιο όχι μόνον δικαιούται, αλλά και υποχρεούται πλέον να αναλάβει διεθνώς, ασκώντας διπλωματική προστασία, τις αξιώσεις των θυμάτων και των απογόνων τους.

2. Οσον αφορά στην κατηγορία ότι περίπου κάναμε «εκπτώσεις» ως προς το ύψος των γερμανικών οφειλών, θα πρέπει να τονίσω ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα να στηριχτεί σε επίσημα δημόσια έγγραφα και εκθέσεις και όχι σε ιδιωτικές, χρήσιμες κατά τα άλλα, μελέτες και υπολογισμούς.
Οσον αφορά στην πρόταση του κ. Κυριαζή για την αναθεώρηση και συμπλήρωση του άρθρου 28 του Συντάγματος με τη φράση «αποκλείονται οι Γενοκτονίες, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», υπενθυμίζω ότι: α) περιλαμβάνεται στον «Οδικό Χάρτη» διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών, με τον οποίο καταλήγει το Πόρισμα τεκμηρίωσης των απαράγραπτων αξιώσεών μας και β) κατατέθηκε και γραπτώς –την επισυνάπτω– η σχετική διευκρινιστική δήλωση στο άρθρο 28 του Συντάγματος, κατά την παρουσίαση του Πορίσματος στη Βουλή στις 17/4/2019. Δυστυχώς δεν υιοθετήθηκε –για λόγους «διαδικαστικούς»– κατά την πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση.

Εφόσον –κατά τη χαρακτηριστική δήλωση του π. Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Π. Παυλόπουλου– «οι διεκδικήσεις μας παραμένουν νομικά ενεργές και δικαστικά επιδιώξιμες», η κυβέρνηση οφείλει, μετά μάλιστα την απόρριψη από τη γερμανική κυβέρνηση της από 4/6/2019 Ρηματικής Διακοίνωσης, να εφαρμόσει την από 17/4/2019 ομόφωνη απόφαση της Βουλής και να άρει κάθε νομικό εμπόδιο που στερεί τα θύματα των κατοχικών δυνάμεων από το δικαίωμα του φυσικού δικαστή –π.χ. το άρ. 923 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, κατάλοιπο της δικτατορίας του Μεταξά– και να προσφύγει στα διεθνή δικαιοδοτικά δικαστήρια, που προβλέπονται από τις σχετικές συνθήκες που υπογράφηκαν με τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η ιστορική απόφαση του ιταλικού Αρείου Πάγου που δικαίωσε το μαρτυρικό Δίστομο μπορεί και πρέπει να αποτελέσει την «πυξίδα» για την απόδοση ιστορικής δικαιοσύνης προς τη χώρα μας.

Με εκτίμηση
Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, πρ. πρόεδρος της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-μέλη της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών
Ο εμπειρογνώμονας Διεθνούς Δικαίου της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γερμανικών Οφειλών, Δημήτρης Κούρτης.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...