Με ποια μέτρα ανοίγουν σήμερα οι ναοί σε όλη τη χώρα | newsbreak

Μοιραστειτε το

Ανοιχτοί είναι από σήμερα οι ιεροί ναοί της χώρας, τόσο για προσκύνηση και κατ’ ιδίαν προσευχή όσο και για συμμετοχή στη θεία λειτουργία και στις λοιπές ακολουθίες, ενώ επιτρέπονται και τα ιερά μυστήρια του γάμου και της βάπτισης.

Η Ιερά Σύνοδος έχει αποστείλει εγκύκλιο προς όλες τις μητροπόλεις με σαφείς οδηγίες και διευκρινίσεις σχετικά με το νέο ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε το απόγευμα του Σαββάτου. Σημειώνεται, μάλιστα, πως καλούνται όλοι να τηρούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από την πανδημία του κορωνοϊού που έχει θεσπίσει η ελληνική Πολιτεία.

Συγκεκριμένα, στους ναούς θα επιτρέπεται μόνο ένα άτομο ανά 25 τ.μ. Επιφάνειας, με ελάχιστη απόσταση δύο μέτρων μεταξύ τους και με μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό πιστών τα 50 πρόσωπα. Εξαιρούνται, βέβαια, από τον υπολογισμό οι λειτουργοί και το προσωπικό του ναού.

Αγρυπνίες νωρίς το απόγευμα

Παράλληλα, οι πιστοί υποχρεούνται να φορούν μάσκα, την οποία θα αφαιρούν μόνο για τη θεία μετάληψη. Ηδη από χθες έχει αναρτηθεί στον πίνακα ανακοινώσεων των ιερών ναών ο συνολικός αριθμός των πιστών που δύναται να παραβρεθεί εντός, το ωράριο των ακολουθιών και το ωράριο που ο ναός θα είναι ανοιχτός για ατομική προσευχή.  Λόγω των ειδικών συνθηκών σε αρκετές εκκλησίες της χώρας τελούνται καθημερινά περισσότερες από μία θείες λειτουργίες, ενώ έχουν μετατεθεί οι αγρυπνίες νωρίς το απόγευμα, για να μην υπάρξει πρόβλημα με την απαγόρευση κυκλοφορίας.

Η εφαρμογή αυτών των μέτρων περιλαμβάνει όλους τους μητροπολιτικούς, ενοριακούς και κοιμητηριακούς ναούς, ωστόσο δεν επιτρέπεται η προσέλευση πιστών στα παρεκκλήσια που βρίσκονται εντός ιδιωτικών κτιρίων και επιχειρήσεων. Σε κάθε περίπτωση, για τη μετάβαση στις εκκλησίες απαιτείται αποστολή sms με κωδικό 6.

Πηγή
Author: Ch-newsroom

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα