Με κέρδη άνω του 4% άνοιξε ο Dow Jones στην Wall Street – Εκτίναξη για το πετρέλαιο

Μοιραστειτε το

Με κέρδη 4,39% άνοιξε ο δείκτης Dow Jones στην Wall Street στον απόηχο της είδηση πως το εμβόλιο για την καταπολέμηση της πανδημίας που αναπτύσσουν από κοινού οι Pfizer και η BioNTech αποτρέπει πάνω από το 90% των λοιμώξεων κορωνοϊού.

Ο δείκτης S&P 500 σημειώνει άνοδο 3,14%, ενώ αισθητά μικρότερα κέρδη, 0,93% καταγράφει ο δείκτης NASDAQ, δεδομένου ότι οι εταιρείες τεχνολογίας και ειδικά τα ηλεκτρονικά καταστήματα και οι τηλεπικοινωνιακοί κολοσσοί δεν είναι εκ των ευνοημένων από την έλευση του εμβολίου.

Εξίσου σημαντική είναι η άνοδος των τιμών του πετρελαίου, καθώς υπάρχουν οι προσδοκίες πως η κατανάλωση καυσίμων θα επανέλθει σύντομα σε μια κανονικότητα.
Στην Γερμανία ο δείκτης DAX σημειώνει κέρδη 5,56%, στη Γαλλία ο δείκτης CAC ενισχύεται κατά 7,23%, το Χρηματιστήριο του Λονδίνου καταγράφει κέρδη 5,49%, το Χρηματιστήριο του Μιλάνο ενισχύεται κατά 5,30% και ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX600 σημειώνει άνοδο 4,19%.

Ωστόσο, πέραν από τις μετοχικές αγορές πολύ μεγάλη άνοδο καταγράφεται και στις τιμές των καυσίμων. Η τιμή του αμερικανικού αργού πετρελαίου ενισχύεται κατά 10,42% στα 41 δολάρια το βαρέλι. Το πετρέλαιο τύπου Μπρεντ σημειώνει κέρδη 9,40% στα 43.16 δολάρια το βαρέλι. Τα συμβόλαια φυσικού αερίου καταγράφουν άνοδο 9,23%.

Αντίθετα ομόλογα και πολύτιμα μέταλλα που θεωρούνταν ασφαλή καταφύγια όλο αυτό το διάστημα δέχονται πιέσεις. Η τιμή του χρυσού διαμορφώνεται στα 1.874δολάρια ανά ουγκιά και καταγράφει πτώση 4%. Το γερμανικό ομόλογο αναφοράς σημειώνει απόδοση -0,554%, ενισχυμένη σε σχέση με το πρωί. Το δεκαετές ομόλογο ΗΠΑ σημειώνει απόδοση 0,92%, ήτοι 0,10% υψηλότερα σε σχέση με την Παρασκευή.

Η ισοτιμία ευρώ δολαρίου διαμορφώνεται στο 1,1897 δολάριο με το ευρώ να ενισχύεται κατά 0,21%.

Δεδομένου ότι ο φαρμακευτικός γίγαντας Pfizer δήλωσε ότι σκοπεύει να ζητήσει άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), αμέσως μετά την παρακολούθηση των εθελοντών για δύο μήνες αφότου έχουν πάρει τη δεύτερη δόση του εμβολίου, δηλαδή την τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, οι επόμενες εβδομάδες αναμένεται να είναι υψηλής μεταβλητότητάς για τις διεθνείς χρηματαγορές.

Αναλυτές στις ΗΠΑ ξεκαθαρίζουν πως το εμβόλιο θα είναι έτοιμο για διάθεση στο δεύτερο τρίμηνο του 2021, κάτι που σημαίνει πως έως τότε θα πρέπει να κινηθούμε με τα υφιστάμενα μέσα προστασίας, ήτοι με την κοινωνική αποστασιοποίηση.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

EnvolveXL: στήριξη 100 ελληνικών startups τα επόμενα 5 χρόνια

Ένας μήνας έμεινε για την υποβολή αιτήσεων στο νέο...

Η συγκινητική ιστορία σκύλου που εγκαταλείφθηκε σε καταφύγιο έπειτα από 16 χρόνια

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει η συγκινητική ιστορία της...