Με διαφορά 21 ημερών οι δύο δόσεις του εμβολίου για την πολυπόθητη ανοσία

Μοιραστειτε το

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Καθοριστική για την επιτυχία του προγράμματος των εμβολιασμών χαρακτήρισε τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, στο πλαίσιο της ενημέρωσης για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.

Η Μαρία Θεοδωρίδου εξήγησε ότι κατά την πρώτη δόση του εμβολιασμού, τα αντισώματα που αναπτύσσονται από την 1η έως την 15η ημέρα αγγίζουν το 52% ως προς την κάλυψη των εμβολιασθέντων. Κατά τη διάρκειά της υπάρχει ένα «παράθυρο» που επιτρέπει τη λοίμωξη του ατόμου που έχει εμβολιαστεί, ενώ μετά τη 12η μέρα μειώνεται περισσότερο ο κίνδυνος.

Αυτό το «παράθυρο» είπε η κ. Θεοδωρίδου, δικαιολογεί γιατί κάποια άτομα μπορεί να νοσήσουν, αλλά η πρώτη δόση θα βοηθήσει για μη σοβαρή νόσηση και ο εμβολιασμός πρέπει και πάλι να ολοκληρωθεί. Μετά την πρώτη δόση, ο οργανισμός αρχίζει σιγά – σιγά να κάνει αντισώματα, ενώ με τη λήψη της δεύτερης δόσης η αποτελεσματικότητα του εμβολίου υπερβαίνει το 95%. Συνεπώς, «εάν ορισμένοι θεωρήσουν ότι ο εμβολιασμός τελείωσε με την πρώτη δόση του εμβολιασμού κάνουν λάθος», επανέλαβε και τόνισε ότι η δεύτερη δόση πρέπει να γίνει αυστηρά μετά από 21 μέρες. Όπως χαρακτηριστικά είπε, είναι «σημαντικό η δεύτερη δόση να γίνει χωρίς καθυστερήσεις για να πάρει ο εμβολιαζόμενος το “διαβατήριο” για την ανοσία του».

Η κ. Θεοδωρίδου σημείωσε πως «παρά το ότι σε ηλικιωμένα άτομα υπάρχει μια σχετική γήρανση του ανοσοποιητικού, η ανταπόκριση είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητική».

Η εκπρόσωπος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών αναφέρθηκε στο Ισραήλ, το οποίο έχει εμβολιάσει ήδη μεγάλο μέρος του πληθυσμού του, κάνοντας λόγο για ευχάριστα νέα: «Μετά την πρώτη δόση εμβολιασμού, παρατηρήθηκε σε ένα 30% του πληθυσμού μια κατά το 25% μείωση των σοβαρών λοιμώξεων. Περιμένουμε και άλλα δεδομένα».

Για τις παραλλαγές του νέου κορονοϊού, δήλωσε πως «οι μεταλλάξεις είναι τα “όπλα” που έχουν οι ιοί απέναντί μας», καθησυχάζοντας, παρά τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις, πως η αποτελεσματικότητα των εμβολίων δεν διακυβεύεται από τις παραλλαγές αυτές.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...