Με έναν νόμο και τρεις εγκύκλιους θα μπει τέλος στην ταλαιπωρία χιλιάδων επαγγελματιών; | newsbreak

Μοιραστειτε το

Ένας νόμος και τρεις εγκύκλιοι ήταν… αρκετά (ελπίζουμε) για να μπει τέλος στην ταλαιπωρία χιλιάδων επιχειρήσεων που έβλεπαν τα πρόστιμα της ΑΑΔΕ να πέφτουν βροχή, ενώ είχε ήδη ψηφιστεί ο νόμος για τη διαγραφή τους!

Πρόκειται για τις συγκεντρωτικές καταστάσεις του 2014 (ΜΥΦ), που είχαν προθεσμία υποβολής έως τις 21 Ιανουαρίου του 2016. Από σφάλμα της τότε ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών είχε δοθεί ολιγοήμερη προφορική παράταση μέχρι τις 25 του ίδιου μήνα. Ωστόσο, αυτή ουδέποτε αποτυπώθηκε σε κάποιο νόμο, με αποτέλεσμα να πιστωθούν πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής σε χιλιάδες επαγγελματίες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στα τέλη Νοεμβρίου είχε κατατεθεί τροπολογία από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Τρύφωνα Αλεξιάδη και Κατερίνα Παπανάτσιου, ζητώντας διαγραφή των προστίμων, η οποία δεν έχει γίνει δεκτή από το υπουργείο Οικονομικών. Λίγες εβδομάδες μετά σχετική τροπολογία στον Χρήστο Σταϊκούρα κατέθεσαν και έξι βουλευτές της Ν.Δ., η οποία και απορρίφθηκε και παραπέμφθηκε στον διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή.

Στη συνέχεια το υπουργείο Οικονομικών έφερε τη δική του τροπολογία λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, η οποία και υπερψηφίστηκε. Με την τροπολογία δινόταν εντολή για διαγραφή των προστίμων, τα πρόστιμα τα οποία είχαν επιβληθεί σε χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις για εκπρόθεσμη υποβολή των ΜΥΦ την περίοδο από 21 έως 25 Ιανουαρίου 2016.

Το ΦΕΚ όμως δεν είναι αρκετό για τις εφορίες, με αποτέλεσμα ένας επαγγελματίας που έβλεπε τα πρόστιμα στο TAXIS να μην μπορεί να τα διαγράψει, αφού οι υπάλληλοι της ΔΟΥ ζητούσαν… εγκύκλιο της ΑΑΔΕ!

Πέντε εβδομάδες μετά την ψήφιση και την έκδοση δύο εγκυκλίων, ήρθε η τελευταία με ημερομηνία 3 Φεβρουαρίου που, επιτέλους, θα φτάσει στα χέρια των εφοριών.

Όπως σχολίαζαν χαρακτηριστικά φοροτεχνικοί, σε περίπτωση που ένας επαγγελματίας μετέβαινε στην εφορία της περιοχής του κατά την 1η Φεβρουαρίου προκειμένου να ζητήσει το… «σβήσιμο» του προστίμου που του είχε επιβληθεί οι υπάλληλοι θα αρνούνταν τη διαδικασία, ακόμα και αν κρατούσε στα χέρια του το ΦΕΚ με τον νόμο που προβλέπει τη διαγραφή του!

Πηγή
Author: Ιωάννα

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα