«Μετατρέπουν την Ελλάδα σε Κοινοβουλευτική Δικτατορία»

Μοιραστειτε το

Οργή από ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25 για τις άρσεις ασυλίας Πολάκη, Αδαμοπούλου. Για «ιδιότυπη δημοκρατική εκτροπή», έκαναν λόγο βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Εν μέσω υψηλών τόνων και σφοδρών αντιδράσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡΑ25, υπερψηφίστηκε σήμερα από την ολομέλεια του Κοινοβουλίου, η άρση ασυλίας των βουλευτών Παύλου Πολάκη και Αγγελικής Αδαμοπούλου.

Συγκεκριμένα, υπέρ της άρσης ασυλίας του Π. Πολάκη ψήφισαν 184 βουλευτές, ενώ κατά 109. Για την κ. Αδαμοπούλου, οι ψήφοι ήταν 162 υπέρ, έναντι 116 κατά. 

Υπενθυμίζεται ότι ο εκδότης και δημοσιογράφος Γιάννης Κουρτάκης έχει καταθέσει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση σε βάρος του Παύλου Πολάκη, με αφορμή ανάρτηση του πρώην αναπληρωτή υπουργού. Σημειώνεται ωστόσο ότι ανάλογη αίτηση είχε διαβιβαστεί στη Βουλή και προ τριμήνου. Τότε η επιτροπή είχε ταχθεί υπέρ της άρσης ασυλίας του πρώην υπουργού, ωστόσο η ολομέλεια της Βουλής είχε απορρίψει το αίτημα.

«Μαριονέτες σε κουκλοθέατρο»

Μιλώντας σήμερα στη Βουλή, ο κ. Πολάκης εξαπέλυσε επίθεση τόσο κατά της Νέας Δημοκρατίας, όσο και κατά του Γ. Κουρτάκη. Επίσης, κατηγόρησε τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ότι σέρνονται πίσω από τον Γ. Κουρτάκη που τους βάζει να ξαναψηφίσουν για το ίδιο θέμα, χαρακτηρίζοντάς τους ως «μαριονέτες» σε κουκλοθέατρο. Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε πάντως η αναφορά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ν.Δ. Γιάννη Μπούγα, ο οποίος ουσιαστικά κατηγόρησε τον Π. Πολάκη για Γκεμπελισμό

«Εισήγηση αντίθετη με το Σύνταγμα»

Κατά τη συνεδρίαση, ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε παρεμπίπτον ζήτημα με το σκεπτικό ότι η αίτηση εισάγεται αντίθετα με τον Κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα, και εντάσσεται σε επιχείρηση ποινικοποίησης του πολιτικού λόγου. Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συνέδεσαν μάλιστα την περίπτωση της κ. Αδαμοπούλου με την προκαταρκτική έρευνα κατά των τριών πολιτικών αρχηγών – του ΣΥΡΙΖΑ, του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ και του γραμματέα του ΜέΡΑ25 – για τη συμμετοχή τους στις τιμητικές εκδηλώσεις της 17ης Νοεμβρίου.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, επισήμανε ότι το «ανεύθυνο» και το «ακαταδίωκτο» των βουλευτών, είναι θεσμικές εγγυήσεις για την προστασία της ελευθερίας του λόγου του βουλευτή. Επισήμανε ότι η βουλευτής του ΜέΡΑ25 έκανε μια πολιτική κρίση, όταν από το βήμα της Βουλής είπε ότι σε διαδηλώσεις που εκτρέπονται του σκοπού τους βλέπουμε αστυνομικούς με πολιτικά να συμμετέχουν στα επεισόδια – και αυτό, είτε είναι αληθές είτε δεν είναι, αποτελεί πολιτική κρίση και δεν στρέφεται κατά της τιμής κανενός συγκεκριμένου προσώπου.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος κατέθεσε επίσης στα πρακτικά, πάγια νομολογία, σύμφωνα με την οποία δεν στοιχειοθετείται το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης συλλογικά κατά ομάδας προσώπων. «Η εμμονή της ΝΔ δείχνει προφανή πολιτική σκοπιμότητα, αν συνδεθούν τα σημερινά με την προκαταρκτική έρευνα για τους αρχηγούς των κομμάτων της αριστεράς. Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να ανεχτούμε ως Βουλή την περιστολή θεμελιωδών δικαιωμάτων των βουλευτών που κατοχυρώνονται ήδη από τη Γαλλική Επανάσταση», δήλωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο γραμματέας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.,  Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατηγόρησε τους κυβερνώντες πως έχουν μετατρέψει το Κοινοβούλιο «σε παρακολούθημα εκδοτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων». Σημείωσε επίσης πως «βρισκόμαστε σε μια συνθήκη ιδιότυπης δημοκρατικής εκτροπής και εν όψει μιας επιχείρησης από τη μεριά της κυβέρνησης και της συμπολίτευσης να οικοδομηθεί αστικοδικαστικό κράτος. Στιγμή αυτής της επιχείρησης είναι και αυτό που σήμερα συντελείται στη Βουλή».

«Σήμερα καταχρηστικά επανεισάγεται και με προφανή πολιτική σκοπιμότητα επειδή οι βουλευτές της Ν.Δ. αμέλησαν ενδεχομένως να έρθουν στη Βουλή ή διαφωνούσαν με τη γραμμή της ΝΔ. Επομένως η Βουλή θα πρέπει να συνεχίζει να ψηφίζει μέχρι του σημείου που θα ικανοποιηθεί ο κ. Μητσοτάκης, δηλαδή να αρθεί η ασυλία του κ. Πολάκη στην υπόθεση με τον κ. Κουρτάκη», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «εδώ τίθεται θέμα αξιοπιστίας του Σώματος και αξιοπρέπειας των βουλευτών έτσι ώστε να μην επιτρέψουμε αυτή την κατρακύλα του κοινοβουλευτισμού».

«Είναι αδιανόητο οι αναφορές βουλευτών από το βήμα της Βουλής να γίνονται αντικείμενο δικαστικών διώξεων. Κάτι παρόμοιο δεν συνέβη όχι μόνο κατά τη μεταπολιτευτική περίοδο, αλλά ούτε καν τα χρόνια πριν από τη δικτατορία, όπου είχε ήδη ξεκινήσει η απορρύθμιση της πολιτικής ομαλότητας», δήλωσε ο τέως πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

«Η αναθεώρηση του άρθρου 62 είχε σκοπό τον περιορισμό των ακαταδίωκτου, όχι την εξάλειψή του για την πολιτική δραστηριότητα και τα καθήκοντά του βουλευτή και άρα, την εξάλειψη όλου του 62, καθώς ο σκληρός πυρήνας των καθηκόντων καλύπτεται από το ανεύθυνο του άρθρου 61», δήλωσε η Νίνα Κασιμάτη.

«Προσωπική εξόντωση»

Από την πλευρά της η βουλευτής του ΜέΡΑ25, Αγγελική Αδαμοπούλου, δήλωσε πως επιχειρούν να την εξοντώσουν προσωπικά, ενώ δριμεία ήταν η ομιλία του επικεφαλής του κόμματος, Γιάνη Βαρουφάκη, καθώς και ανακοίνωση του Κινήματος μετά το πέρας της συνεδρίασης.

Η Αγγελική Αδαμοπούλου είπε ότι η έγκληση είναι προδήλως αβάσιμη και καταχρηστική, στερείται λογικού νομικού, ηθικού ερείσματος, το ίδιο και τυχόν απόφαση άρσης της ασυλίας της. «Σε περίπτωση που η πλειοψηφία αποφασίσει τα υιοθετήσει τα σοβαρά ερμηνευτικά σφάλματα που αποδόμησα με την ομιλία μου, μοιραία θα παραβιάσει το συνταγματικά ανέγκλητο και θα θέσει τον εαυτό της εκτός συνταγματικής νομιμότητας», είπε η Αγγελική Αδαμοπούλου. Τόνισε δε, ότι θέση του ΜέΡΑ25 είναι να πηγαίνουν στον εισαγγελέα οποιαδήποτε άλλα αδικήματα, εκτός αυτών που εντάσσονται στο πλαίσιο των κοινοβουλευτικών καθηκόντων του βουλευτή.

Επίσης, το ΜέΡΑ25 έκανε λόγο για σταδιακή μετατροπή της χώρας σε «κοινοβουλευτική δικτατορία… που δεν κλείνει τη Βουλή αλλά καταργεί ντε φάκτο τον Κοινοβουλευτισμό ακολουθώντας το μοντέλο Ερντογάν και Ορμπάν το οποίο προβλέπει, ως πρώτο βήμα, την κατάργηση του συνταγματικού δικαιώματος ελευθερίας λόγου των βουλευτών».

«Ακόμα και το γεγονός ότι έφτασε στη Βουλή προς συζήτηση το ερώτημα της άρσης της ασυλίας της Αγγελικής Αδαμοπούλου, επειδή μηνύθηκε από την Ένωση Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας Κεντρικής Μακεδονίας για δήλωσή της από το βήμα της Βουλής, αποτελεί εκτροπή από τη βασικότερη αρχή του Κοινοβουλευτισμού: τη μη δίωξη βουλευτών για κατάθεση απόψεων, ιδίως από το βήμα της Βουλής», σχολίασε επίσης το κόμμα, ενώ παρέπεμψε στην τοποθέτηση του Γ. Βαρουφάκη στη συνεδρίαση της Βουλής «που εισηγήθηκε την άρση ασυλίας της Αγγελικής Αδαμοπούλου», σημειώνοντας ότι «η ελευθερία λόγου έχει νόημα μόνο αν εξασφαλίζει το δικαίωμα σε βουλευτές να πουν πράγματα που κάποιοι δεν θέλουν να ακούσουν».

«Το ότι η δήλωση της κας Αδαμοπούλου, για την οποία μηνύθηκε, ήταν απολύτως ορθή και τεκμηριωμένη δεν είναι το ζήτημα. Το ζήτημα είναι το φόβητρο που ασκείται στην ελευθερία του λόγου των βουλευτών. Όλων των βουλευτών!», τόνισε επίσης το ΜέΡΑ25.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...