Μελέτη: Ποιοι σκύλοι μπορούν να μάθουν νέες λέξεις αν τις ακούσουν τέσσερις φορές

Μοιραστειτε το

Κάποια επιδέξια σκυλιά μπορούν να μάθουν νέες λέξεις ακούγοντάς τες μόλις τέσσερις φορές, δείχνει νέα μελέτη.

Τα περισσότερα σκυλιά δεν μαθαίνουν λέξεις εκτός κι αν εκπαιδευτούν συστηματικά, ωστόσο μία ομάδα ερευνητών βρήκε ότι κάποια ταλαντούχα τετράποδα έχουν «εξαιρετικές ικανότητες».

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Eotvos Lorand της Βουδαπέστης παρατήρησαν δύο «χαρισματικά» σκυλιά: Ένα Μπόρντερ Κόλεϊ με το όνομα Γουίσκι και ένα Γιορκσάιρ Τεριέ, την Βίκη Νίνα. Στη συνέχεια τέσταραν την ικανότητά τους να μαθαίνουν νέες λέξεις, αφότου τις έχουν ακούσει μόλις τέσσερις φορές.

«Θέλαμε να μάθουμε υπό ποιες συνθήκες τα ταλαντούχα σκυλιά μπορούν να μάθουν νέες λέξεις. Έτσι μάθαμε στον Ουίσκι και την Βίκι Νίνα νέες λέξεις κάτω από δύο διαφορετικές συνθήκες», λέει η Κλαούντια Φουγκάτσα, μια εκ των συγγραφέων της έρευνας.

Το πρώτο σενάριο περιλάμβανε ένα αυστηρό μάθημα και το δεύτερο ήταν ενταγμένο σε ένα κοινωνικό, παιχνιδιάρικο πλαίσιο με τους φροντιστές του.

«Και στις δύο περιπτώσεις, τα σκυλιά άκουσαν το όνομα του νέου παιχνιδιού μόλις τέσσερις φορές», τονίζει η ερευνήτρια.

Έχοντας μπροστά τους επτά γνωστά παιχνίδια και ένα νέο, οι σκύλοι μπορούσαν να φέρουν το νέο παιχνίδι όταν τους ζητήθηκε. Αυτό σημαίνει ότι τα σκυλιά μπορούν να επιλέξουν δια της ατόπου –όταν δηλαδή ήρθαν αντιμέτωπα με μία νέα λέξη, επέλεξαν και έφεραν το μόνο παιχνίδι του οποίου δεν γνώριζαν το όνομα.

Όταν οι ερευνητές, παρουσίασαν στα σκυλιά δύο νέα παιχνίδια και τους ζήτησαν να φέρουν το ένα, απέτυχαν.

Η ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι και τα δύο σκυλιά μπορούσαν να αναγνωρίσουν και να φέρουν ένα νέο παιχνίδια, έχοντας ακούσει το όνομά του μόλις τέσσερις φορές από τον φροντιστή τους κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.

«Η γρήγορη εκμάθηση μοιάζει παρόμοια με τον τρόπο που αποκτούν τα παιδιά το λεξιλόγιό τους στην ηλικία των 2-3 ετών», λέει ο έτερος εκ των συγγραφέων της μελέτης, Άνταμ Μικλόσι.

Ωστόσο δεν επιδεικνύουν όλοι οι σκύλοι τέτοιες ικανότητες. Σε μια μελέτη 20 σκύλων, οι ερευνητές βρήκαν ότι κανείς τους δεν έμαθε τα ονόματα των νέων παιχνιδιών. Αυτό σημαίνει ότι χωρίς κανονική εκπαίδευση, η ικανότητα γρήγορης εκμάθησης λέξεων είναι χαρακτηριστικό μόνο λίγων χαρισματικών σκυλιών.

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης ότι ο Ουίσκι και η Βίκι Νίνα ξέχασαν γρήγορα τα ονόματα των νέων παιχνιδιών, ακόμη και μία ώρα μετά.

Γεγονός που δείχνει ότι ακόμη και τα έξυπνα σκυλιά χρειάζονται… επανάληψη.

Some dogs can learn new words after hearing them only four times, by Amy Woodyatt, CNNi

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Βόρεια Κορέα: Φόβοι για 200 νεκρούς από την κατάρρευση σήραγγας μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή

Μια σήραγγα στην περιοχή πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας...

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρός 46χρονος από ηλεκτροπληξία

Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε ένας 46χρονος άνδρας στη...

Έτοιμη για διαπραγμάτευση η Ιταλική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα σε Βένετο και Λομβαρδία

«Έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγμάτευση», δηλώνει η κυβέρνηση της Ρώμης,...

Σεισμός 4,1 Ρίχτερ ανοιχτά της Κρήτης

Σεισμός μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε λίγη...