Μελέτη: Η περιοδοντίτιδα αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρής νόσου της Covid-19

Μοιραστειτε το

Η περιοδοντίτιδα, η οποία συχνά σχετίζεται με συστηματική φλεγμονώδη αντίδραση στο σώμα, θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρής νόσου της COVID-19 εάν μολυνθεί με SARS-CoV-2.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Clinical Periodontology, σύμφωνα με ανταπόκριησ της; ΕΡΤ από το Στρασβούργο.

Η περιοδοντίτιδα, η οποία πιθανώς προσβάλλει τους μισούς από όλους τους ενήλικες παγκοσμίως, μπορεί όχι μόνο να οδηγήσει σε πρόωρη απώλεια δοντιών. Οι επιδημιολογικές μελέτες έχουν συνδέσει επανειλημμένα την ασθένεια με αυξημένο κίνδυνο χρόνιων παθήσεων όπως ο διαβήτης τύπου 2, καρδιαγγειακές παθήσεις και επίσης με αυξημένο κίνδυνο θανάτου.

Μια συστηματική φλεγμονώδης αντίδραση που προκαλείται από περιοδοντίτιδα με ελαφρά αύξηση της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης και αυξημένη απελευθέρωση κυτοκινών όπως η ιντερλευκίνη 6 προσφέρει μια πιθανή εξήγηση για αυτό. Η αύξηση της CRP και της ιντερλευκίνης 6 είναι επίσης ένας από τους παράγοντες κινδύνου για σοβαρή πορεία του COVID-19. Επομένως, ήταν λογικό να εξεταστεί η επίδραση της περιοδοντίτιδας στην ασθένεια.

Μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Ντόχα στο Κατάρ αξιολόγησε τα δεδομένα από 568 διαθέσιμες ακτινογραφίες ασθενών με COVID-19. Από τους 258 ασθενείς που είχαν μολυνθεί με COVID-19 και είχαν περιοδοντίτιδα, οι 33 εμφάνισαν COVID-19 με σοβαρή πορεία. Από τους 310 ασθενείς χωρίς περιοδοντίτιδα, από την άλλη πλευρά, μόνο 7 περιπτώσεις εμφάνισαν σοβαρό COVID-19.

Τα άτομα με κακή στοματική υγιεινή, η κύρια αιτία της περιοδοντικής νόσου, δίνουν λιγότερη προσοχή στην υγεία τους και σε άλλους τομείς, ενω είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και υποφέρουν από διαβήτη τύπου 2 όπως και απο άλλες χρόνιες ασθένειες, οι οποίες από μόνες τους αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσου από COVID-19. Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι άτομα με περιοδοντίτιδα διέτρεχαν τριπλάσιο κίνδυνο σοβαρής νόσου με νοσηλεία σε μονάδες εντατικής θεραπείας, διασωλήνωσης και θάνατο.

 

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Μέγας ΠΑΟΚ στα πλέι οφ του Conference League

Το πληρέστερο portal ψυχαγωγίας. Σινεμά, Θέατρο, Γεύση, Citylife, Εικαστικά,...

Άσκηση: Πόσος χρόνος αρκεί για να βελτιώσει τη μνήμη

Η άσκηση δεν αποτελεί σύμμαχο μόνο της σωματικής υγείας,...

Τι να κάνετε αν σας πιάσει διάρροια

Σε όλους μας μπορεί να συμβεί να αισθανθούμε εκείνη...