Μειωμένη η κεραυνική δραστηριότητα στην Ελλάδα το 2020 σε σχέση με το 2018 και 2019

Μοιραστειτε το

Μειωμένη ήταν η κεραυνική δραστηριότητα το 2020 στη χώρα μας σε σχέση με τo 2018 και το 2019, λόγω των περιορισμένων καταιγίδων τους καλοκαιρινούς μήνες, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Παρά πάντως τη μικρή δραστηριότητα καταιγίδων, δύο άνθρωποι έχασαν πέρυσι τη ζωή τους από κεραυνικά πλήγματα, κατά τη διάρκεια αγροτικών εργασιών, στη Σκόπελο στις 26 Μαΐου και στην Κρήνη Φαρσάλων στις 10 Ιουνίου.

Με βάση τα στοιχεία για την πυκνότητα των συνολικά 137.065 ηλεκτρικών εκκενώσεων που κατέγραψε το σύστημα ανίχνευσης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr «ZEUS»το 2020 (η πλειοψηφία των οποίων αφορά κεραυνούς και ένα μικρό ποσοστό αστραπών), η μέγιστη ημερήσια κεραυνική δραστηριότητα καταγράφηκε στο Βόρειο Ιόνιο στις 5 Αυγούστου 2020 κατά την κακοκαιρία «Θάλεια», όταν εντοπίστηκαν περίπου 10.000 κεραυνοί σε ένα 24ωρο.

Ο Ιούνιος και ο Ιούλιος είναι συνήθως οι μήνες του έτους κατά τους οποίους εκδηλώνονται στην Ελλάδα περίπου το 25% και το 20% των κεραυνών ετησίως, όμως το 2020 ο Ιούλιος χαρακτηρίστηκε από ιδιαίτερα χαμηλή δραστηριότητα καταιγίδων. Πέρυσι ο Αύγουστος ήταν ο μήνας που παρουσίασε τις περισσότερες καταγραφές με 43.114 κεραυνούς, κοντά στον μέσο όρο του μήνα των τελευταίων 16 ετών, αν και οι κεραυνοί ήταν εντοπισμένοι σε περιορισμένη έκταση. Οι λιγότεροι κεραυνοί πέρυσι καταγράφηκαν τον Ιανουάριο (1.956).

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Χειμάρρα: Σοβαρές καταγγελίες από Έλληνες – «Αρπάζουν τις περιουσίες μας»

Χειμάρρα: Σοβαρές καταγγελίες από μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας...

Ράγισαν καρδιές στην κηδεία του αστυνομικού που πυροβολήθηκε κατά λάθος από τον αδερφό του

Ράγισαν καρδιές στο τελευταίο «αντίο» στον 25χρονο αστυνομικό ο...

Κακοκαιρία Ιανός: Εικόνες βιβλικής καταστροφής στην Κεφαλονιά – Θάφτηκαν σπίτια και αυτοκίνητα

Οι καταρρακτώδεις βροχές και οι θυελλώδεις άνεμοι προκάλεσαν πολλά...