Μεγαλοπτεροφάλαινες: Οι απίστευτες εικόνες που απαθανάτισε ο φακός του Jem Cresswell (vid) | ΣΚΑΪ

Μοιραστειτε το

Μεταξύ 2014 και 2018, ο Αυστραλός φωτογράφος Jem Cresswell ξόδεψε άπειρες ώρες στα βάθη του νότιου Ειρηνικού Ωκεανού γύρω από τη νήσο Τόνγκα.

Με τον φακό του αιχμαλώτισε ένα κοπάδι μεγαλοπτεροφαλαινών (hupmback whale), καθώς αυτοί οι «ευγενικοί γίγαντες» έκαναν μανούβρες γύρω του.

Το όλο εγχείρημα, ολοκληρώθηκε τώρα με την έκδοση ενός λευκώματος φωτογραφιών, με τίτλο «Giants».

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ προσέγγισε τον Jem Cresswell, ο οποίος επέλεξε – ειδικά για την παρουσίαση στο ελληνικό κοινό- μια σειρά φωτογραφιών που περιλαμβάνονται στο λεύκωμα και απηύθυνε στους Έλληνες φίλους της βιοποικιλότητας και του φυσικού περιβάλλοντός μας ένα μήνυμα, βάζοντας σε λέξεις τον συναισθηματικό αντίκτυπο που είχε πάνω του αυτή η εμπειρία.

«Το να είσαι στο νερό με μεγαλοπτεροφάλαινες είναι μια εμπειρία που σε κάνει απίστευτα πιο ταπεινό και σε αφυπνίζει» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Jem Cresswell.

«Η ευγενική τους φύση και το μέγεθός τους και μόνο, σε κάνει να νιώθεις ασήμαντος μπροστά στην παρουσία τους. Παρατηρώντας το φιλοπερίεργο μάτι τους καθώς περνούν από δίπλα σου για να ρίξουν μια πιο κοντινή ματιά ή, στεκόμενος μάρτυρας των όμορφων μητρικών στιγμών μεταξύ μιας μάνας μεγαλοπτεροφάλαινας και του μικρού της, μου έχει δώσει μια βαθιά αίσθηση εκτίμησης όχι μόνο αυτών των ευγενικών γιγάντων, αλλά και όλης της άλλης ζωής σ’ αυτόν τον πλανήτη».

Για τις 220 σελίδες του «Giants», o Jem Cresswell επέλεξε 105 μαυρόασπρες φωτογραφίες από τις πάνω από 11.000 που είχε τραβήξει (η μεγάλη πλειονότητα των φωτογραφιών του λευκώματος βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας).

Επιπλέον, μοιράζεται αναμνήσεις από την εμπειρία του και δίνει ιστορικές λεπτομέρειες για αυτό το σπάνιο είδος φάλαινας.

Το λεύκωμα κυκλοφόρησε σε 1.500 αντίτυπα και διατίθεται εδώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή
Author: chsota

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Βίντεο-σοκ στη Νιγηρία: Η στιγμή που ελικόπτερο πέφτει έξω από τράπεζα στο Λάγκος – Τέσσερις τραυματίες

Το ελικόπτερο συνετρίβη στην Ικέτζα, μια πολυσύχναστη συνοικία της...

«Η ΑΕΚ θα δώσει 3 εκατ. ευρώ για Ραμάλιο – Θα υπάρξει συμφωνία με Αϊντχόφεν»

Σύμφωνα με δημοσιεύματα από την Ολλανδία, οι «κιτρινόμαυροι» ενδιαφέρονται...

Αμερικανοί βουλευτές καταδικάζουν την επίθεση των Τουρκοκυπρίων εναντίον της UNFICYP

Γκας Μπιλιράκης, Κρις Πάπας, Νικόλ Μαλλιωτάκη και Ντίνα Τίτους...