Μεβλούτ Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα θέλει υφαλοκρηπίδα 40 χιλιάδων χλμ για ένα νησάκι 10 τ. χλμ. το Καστελόριζο

Μοιραστειτε το

Σε ομιλία του στο εργαστήρι Ανατολικής Μεσογείου που διοργάνωσαν το Διεθνές Συμβούλιο Πανεπιστημίων και το Πανεπιστήμιο Μεσογείου ο Τούρκος υπ. Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι  όλες οι εκκλήσεις της Τουρκίας ήταν για το δίκαιο διαμοιρασμό του πλούτου της Ανατολικής Μεσογείου και για τη διασφάλιση της ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας στην περιοχή.

Υποστήριξε ότι μόλις η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία με την «ΤΔΒΚ» το 2011 και άρχισε τις γεωτρήσεις το 2018 με δικό της γεωτρύπανο στις περιοχές που της αδειοδότησε η «ΤΔΒΚ», υπήρξαν τρομερές αντιδράσεις. Δημιούργησαν την εντύπωση ότι «η Τουρκία μέσα σε μια μέρα έφερε τα πλοία της και ξεκίνησε το πρόβλημα. Στην πραγματικότητα όμως δεν είναι έτσι. Ποια είναι η αιτία αυτού του προβλήματος; Η Ελλάδα”, είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Οι αξιώσεις της Ελλάδας για την υφαλοκρηπίδα είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο, είπε ο Τσαβούγλου: “Η Ελλάδα θέλει υφαλοκρηπίδα 40 χιλιάδων χλμ για ένα νησάκι 10 τ. χλμ. το Καστελόριζο, που βρίσκεται κάτω από τη μύτη μας απέναντι από το Κας. Αυτό σε ποιο διεθνές δίκαιο υπάρχει; Όταν το λέμε αυτό στους Έλληνες λένε ‘ας ξεκινήσουμε από κάπου και μετά τα βρίσκουμε στη μέση’. Πού θα βρεθείς μετά από ένα τέτοιο μαξιμαλιστικό βήμα; Όπως έχει πει ο Πρόεδρός μας πρέπει να δει κανείς ότι δεν ωφελούν οι χάρτες και οι εργασίες που προσπαθούν να φυλακίσουν την Τουρκία στον κόλπο της Αττάλειας”, ανέφερε.

Ωστόσο, ο ΤΥΠΕΞ πρότεινε να λυθούν τα προβλήματα μέσω διπλωματίας και με πολιτικές μεθόδους. Και για αυτό το λόγο, είπε ο πρόεδρος Ερντογάν ήταν υπέρ της διοργάνωσης κοινής διάσκεψης με την συμμετοχή όχι μόνο των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, όχι μόνο των χωρών με ακτογραμμές γύρω από όλη την Μεσόγειο, αλλά και τις χώρες που έχουν εταιρείες σε αυτή την περιοχή. Τώρα εργαζόμαστε με την ΕΕ γι αυτή τη διαδικασία, ανέφερε.

Πηγή: https://www.ert.gr
Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα