Ματίνα Παγώνη: «Οι γιατροί δεν παίζουν παιχνίδια» | newsbreak

Μοιραστειτε το

Είτε θα βρίσκεται σε θαλάμους ασθενών είτε στον αέρα ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών. Το εικοσιτετράωρο δεν της φτάνει πια, αφού η πανδημία έχει αλλάξει τη ζωή της ριζικά. Ο λόγος για την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ (Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς) και παθολόγο Ματίνα Παγώνη, που έχει μετατραπεί, λόγω του Covid, σε «σταρ της ιατρικής», χαρακτηρισμό που μπορεί η ίδια να μην αποδέχεται, αλλά η καθημερινότητά της τον επιβεβαιώνει πλήρως.

  • Από τη Βίβιαν Μπενέκου

Πού να το φανταζόταν όταν έφευγε από το Άργος, όπου γεννήθηκε, για να σπουδάσει στην Ιατρική Σχολή της Νάπολης στην Ιταλία ότι η ζωή της θα έπαιρνε αυτόν τον δρόμο. Δηλαδή, ότι 31 χρόνια μετά το τέλος της ειδικότητας της παθολόγου, στην οποία εξειδικεύτηκε, θα βρισκόταν μπροστά σε πανδημία και ότι ακριβώς αυτή η ειδικότητα θα ήταν διεθνώς η πιο περιζήτητη.

Μιλώντας στην «Espresso», η παθολόγος Ματίνα Παγώνη βλέπει ελάττωση των μέτρων στα τέλη Ιουνίου και, τυπικά, όταν θα έχει εμβολιαστεί το 60% των Ελλήνων. Κατανοεί την ψυχολογική κόπωση των πολιτών, όμως επιμένει ότι έχουμε έναν πολύ επιθετικό και μολυσματικό ιό, που αντιμετωπίζεται μόνο με αυστηρά πρωτόκολλα και εμβόλια, ό,τι και να λέει ο κόσμος…

Οι γιατροί ούτε παιχνίδια παίζουν ούτε εκφοβίζουν πολίτες, απλά ενημερώνουν, υποστηρίζει η Ματίνα Παγώνη, μιλώντας για τους δεκάδες συναδέλφους της, που πιάνουν στασίδι κάθε ώρα και λεπτό στα κανάλια. Η ίδια επιμένει, δε, ότι αυτόν τον ιό οι επιστήμονες συνεχίζουν να τον σπουδάζουν καθημερινά.

Αναφερόμενη στα θέματα της επικαιρότητας και στις υποθέσεις των σεξουαλικών κακοποιήσεων λέει ότι σε εκείνη ποτέ δεν έτυχε κάτι ανάλογο και ούτε θυμάται να έχει πέσει στην αντίληψή της παρόμοιο γεγονός στον χώρο της ιατρικής. Μιλώντας για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον ρόλο του στη διαχείριση της πανδημίας, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ υποστηρίζει ότι σε τέτοιες καταστάσεις γίνονται και λάθη και ότι «από τα λάθη μαθαίνουμε και προχωρούμε».

Η Ματίνα Παγώνη θαυμάζει τις δυναμικές γυναίκες, τιμά τον περφόρμερ Τάκη Ζαχαράτο, που ασχολήθηκε μαζί της, αγαπάει τον επί πολλά έτη σύζυγό της, επίσης γιατρό-παθολόγο, με τον οποίο γνωρίστηκε κάποτε στη Λήμνο, όταν εκείνη έκανε το αγροτικό της.

Πότε βλέπετε να τελειώνει αυτό το ατελείωτο μαρτύριο της πανδημίας και των συνεπειών της, δηλαδή του εγκλεισμού, της καραντίνας;

Πιστεύω ότι, όταν προχωρήσουν οι εμβολιασμοί με γρήγορους ρυθμούς και αφού αποκτήσουμε τις επαρκείς ποσότητες εμβολίων μέχρι το τέλος Ιουνίου και φτάσουμε στο 60% ανοσίας, θα ξεκινήσει η ελάττωση των μέτρων και θα μπούμε σε διαφορετικό τρόπο ζωής.

Οι γιατροί μάς έχουν τρελάνει. «Φοράτε μία μάσκα, φοράτε δύο μάσκες, κάντε εμβόλιο για να σωθείτε, αλλά δεν θα απαλλαγείτε ούτε από μάσκες ούτε από lockdown ούτε από αποστάσεις». Κάθε μέρα βομβαρδίζονται οι πολίτες με απόψεις «ό,τι του φανεί του Λωλοστεφανή». Εσείς, εάν δεν ήσασταν γιατρός, θα το αντέχατε αυτό νυχθημερόν;

Εχει δίκιο ο κόσμος, διότι υφίσταται έναν χρόνο τώρα μεγάλη πίεση με τις συνεχείς οδηγίες από τους γιατρούς και τα συνέχεια lockdowns, και καταλαβαίνουμε ότι υφίσταται ψυχολογική πίεση. Ομως, έχουμε να κάνουμε με έναν πολύ επιθετικό μολυσματικό ιό, που έχει επιπλέον μεταλλαγμένα στελέχη, τον οποίο σπουδάζουμε καθημερινά και συγχρόνως μας επιφυλάσσει νέες εκπλήξεις. Και, επειδή με ρωτήσατε για τις μάσκες, ξεκαθαρίζω ότι σε σουπερμάρκετ, μέσα μαζικής μετακίνησης και νοσοκομεία πρέπει να φοράμε διπλή μάσκα, εκτός αν είναι η μάσκα Ν95. Εάν χρησιμοποιούμε υφασμάτινη, πρέπει να την πλένουμε καθημερινά και να τη σιδερώνουμε.

Την ψυχική κατάρρευση και την ταλαιπωρία των ανθρώπων τις συνυπολογίζει κανείς; Και, εάν ναι, η ψυχή πώς θα γιατρευτεί;

Είναι αλήθεια ότι υπάρχει ψυχολογική πίεση σε όλους, όμως πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη νόσο Covid-19 με τα εμβόλια και τα πρωτόκολλα, και πιστεύουμε ότι όλη αυτή η ψυχική ταλαιπωρία μπαίνοντας στους παλιούς ρυθμούς καθημερινότητας θα γιατρευτεί.

Ορισμένοι κορυφαίοι γιατροί, οι οποίοι ενημερώνουν στα κανάλια και τα ραδιόφωνα τον κόσμο, εμφανίζονται σαν να παίζουν το παιχνίδι της κυβέρνησης, δηλαδή του εκφοβισμού των πολιτών. Τι λέτε για αυτό;

Οι γιατροί δεν παίζουν παιχνίδια και καθημερινά ενημερώνουν για την κατάσταση και την εξέλιξη της νόσου. Βρίσκονται και αυτοί σε δύσκολη θέση, διότι έχουν να αντιμετωπίσουν έναν δυνατό και άγνωστο εχθρό.

Ακόμη και περιστατικά με σοβαρές παρενέργειες του εμβολίου έσπευσαν να τα εμφανίσουν ως κάτι άσχετο με τον εμβολιασμό, χωρίς να είναι σίγουροι ότι είναι έτσι (π.χ., η περίπτωση της νοσηλεύτριας που παρέλυσε). Πώς ξέρουμε τι της συνέβη τελικά; Πώς γνωρίζουμε ότι αυτό δεν είναι παρενέργεια; Ποιες εξετάσεις το είπαν αυτό, γιατί πουθενά δεν διευκρινίζεται κάτι τέτοιο;

Δεν έχουν σκοπό να φοβίσουν τους πολίτες. Οφείλουν πάντα να ενημερώνουν με τα πραγματικά στοιχεία που έχουν στα χέρια τους. Οσον αφορά το περιστατικό της νοσηλεύτριας στην Κέρκυρα, υπήρχε τιμ εξαιρετικών συναδέλφων γιατρών, οι οποίοι το αντιμετώπισαν, έκαναν πλήρη εργαστηριακό έλεγχο και δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να συνδέουν την παράλυση της νοσηλεύτριας με το εμβόλιο.

Ο εκφοβισμός μιας κοινωνίας τι παθολογία τής δημιουργεί;

Κανένας δεν έχει πρόθεση να εκφοβίζει την κοινωνία. Εχει υποχρέωση να την ενημερώνει για τα πραγματικά γεγονότα. Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει τι συμβαίνει.

Εσείς πώς αισθάνεστε γι’ αυτό που ζούμε; Αρχίζει να γίνεται πολύ ζόρικο…

Όλοι μας πρέπει να αντιμετωπίζουμε την πραγματικότητα, παρόλο που πολλές φορές είναι δύσκολη. Αλλωστε, αυτή είναι η ζωή.

Πώς κρίνετε την όλη διαχείριση της πανδημίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη;

Ο πρωθυπουργός διαχειρίζεται την κατάσταση, πιστεύω, με ψυχραιμία και σοβαρότητα. Εάν δεν είχε γίνει το πρώτο lockdown, πιστεύω ότι η χώρα μας θα θρηνούσε πολλά θύματα, όπως οι άλλες χώρες της Ευρώπης και η Αμερική. Σε αυτές τις καταστάσεις γίνονται και λάθη. Αλλωστε και ο ίδιος το επεσήμανε. Ομως, από τα λάθη μας μαθαίνουμε και προχωρούμε.

Γιατί διαλέξατε να γίνετε γιατρός;

Ηταν επιλογή μου από την παιδική μου ηλικία και ήταν κάτι που μου άρεσε πολύ. Επέλεξα την παθολογία, γιατί συνδέεται με όλες τις άλλες ειδικότητες. Εάν δεν ξέρεις παθολογία, δεν μπορείς να μάθεις καμία άλλη ειδικότητα. Πάντως, από μικρή γιατρός ήθελα να γίνω. Ισως μου πέρασε την ιδέα και η μητέρα μου, που λάτρευε την ιατρική. Γιατρός στο σόι μου ήταν ο θείος μου. Εγώ, λοιπόν, μπήκα πρώτα στην Κτηνιατρική, είδα ότι δεν μου άρεσε κι ύστερα έφυγα στο εξωτερικό για να σπουδάσω στην Ιατρική.

Πώς αντιμετωπίζετε τους ασθενείς σας και πώς σας αντιμετωπίζουν;

Τους λέω πάντοτε την αλήθεια για την υγεία τους. Πιστεύω ότι στον ασθενή πρέπει να λες την αλήθεια για να σε εμπιστεύεται. Ποτέ δεν του λες ψέματα. Αλλωστε, το καταλαβαίνει. Ο ασθενής πρέπει να σε πιστέψει για να τον βοηθήσεις.

Είστε μια σταρ της ιατρικής. Κάλλιστα θα μπορούσατε να είστε, π.χ., ηθοποιός. Τι υπάρχει μέσα σας και λάμπει;

Δεν υπάρχουν σταρ, είμαι γιατρός, προσπαθώ να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για τους ασθενείς μου. Πιστεύω ως γυναίκα ότι οι ασθενείς αρέσκονται να βλέπουν καλοντυμένες και περιποιημένες τις γιατρούς στον θάλαμό τους. Τους βοηθά στην ψυχολογία. Γι’ αυτό και μου αρέσουν οι γυναίκες «κοκέτες». Και το λέω και στις ειδικευόμενες να ντύνονται, γιατί «είναι ωραίο και για τους ασθενείς να σας βλέπουν ωραίες»…

Υπάρχει γυναίκα που να έχετε θαυμάσει για κάτι;

Ολες τις γυναίκες που εργάζονται και δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, τόσο στη δουλειά όσο και στην οικογένεια, τις θαυμάζω.

Πώς νιώθετε ακούγοντας για όλα αυτά τα περιστατικά σεξουαλικών παρενοχλήσεων γυναικών στον χώρο του θεάτρου; Εχετε ποτέ βρεθεί σε τέτοια θέση ως γυναίκα; Δηλαδή, στον χώρο της ιατρικής συμβαίνει κάτι ανάλογο;

Είναι τραγικά γεγονότα. Δεν έχω βρεθεί ποτέ σε τέτοια θέση, να με παρενοχλήσουν σεξουαλικά, και δεν γνωρίζω εάν στον χώρο της ιατρικής συμβαίνει.

Τι σας είπε ο Τάκης Ζαχαράτος όταν τον συναντήσατε; Τι τον ενέπνευσε από την προσωπικότητά σας;

Ο Τάκης Ζαχαράτος είναι ένας άριστος καλλιτέχνης, έχει χιούμορ και έχω παρακολουθήσει παραστάσεις του.

Πηγή
Author: Ch-newsroom

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα