Μακρόν σε Ερντογάν: Αποφύγετε οποιαδήποτε νέα μονομερή ενέργεια πρόκλησης εντάσεων

Μοιραστειτε το

Σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας, η συνομιλία των δύο ανδρών διήρκησε πάνω από μια ώρα. Ο Γάλλος πρόεδρος χαιρέτισε την εκκίνηση των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας προς επίλυση των διαφορών τους. Εξέφρασε την επιθυμία ο διάλογος να διεξαχθεί καλή τη πίστει και να οδηγήσει στην επίτευξη μακροπρόθεσμης εξομάλυνσης των εντάσεων. Απηύθυνε εξάλλου κάλεσμα για να γίνει δεκτός από την Τουρκία ένας παρόμοιος διάλογος με τη Δημοκρατία της Κύπρου, στο ίδιο πνεύμα.

Παράλληλα, ο Μακρόν υπενθύμισε την πάγια διάθεσή του για διάλογο και το ενδιαφέρον του για μια σταθερή σχέση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας, σε μια ξεκάθαρη βάση, με σεβασμό στα συμφέροντα του καθενός.

Συναφώς, κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως την κυριαρχία των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και το διεθνές δίκαιο, να αποφύγει οποιαδήποτε νέα μονομερή ενέργεια πρόκλησης εντάσεων και να δεσμευτεί με σαφήνεια υπέρ της οικοδόμησης ενός χώρου ειρήνης και συνεργασίας στη Μεσόγειο. Επίσης, κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη στο πλαίσιο που έχει οριστεί σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών, καθώς και τα συμφέροντα ασφαλείας των συμμάχων της στη Συρία.

Τέλος, σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν τον συχνό διάλογο αναφορικά με τα ζητήματα αυτά, τόσο μεταξύ τους όσο και σε επίπεδο υπουργών.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Βόρεια Κορέα: Φόβοι για 200 νεκρούς από την κατάρρευση σήραγγας μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή

Μια σήραγγα στην περιοχή πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας...

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρός 46χρονος από ηλεκτροπληξία

Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε ένας 46χρονος άνδρας στη...

Έτοιμη για διαπραγμάτευση η Ιταλική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα σε Βένετο και Λομβαρδία

«Έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγμάτευση», δηλώνει η κυβέρνηση της Ρώμης,...

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Εφικτή μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία, λένε οι ηγέτες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Αισιόδοξοι πως είναι εφικτή η σύναψη μιας βιώσιμης ειρηνευτικής...