Μακρόν: Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο «πρέπει να φύγει»

Μοιραστειτε το

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο «πρέπει να φύγει» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξή του στην Le Journal du dimanche.

«Αυτό που συμβαίνει στη Λευκορωσία είναι μια κρίση εξουσίας, μια αυταρχική εξουσία που δεν μπορεί να αποδεχτεί τη λογική της δημοκρατίας και που προσκολλάται με τη βία. Είναι σαφές ότι ο Λουκασένκο πρέπει να φύγει», δήλωσε ο Μακρόν σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της γαλλικής εφημερίδας.

Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε παράλληλα «εντυπωσιασμένος από το θάρρος των διαδηλωτών» στη Λευκορωσία. «Γνωρίζουν τους κινδύνους που αναλαμβάνουν διαδηλώνοντας κάθε Σαββατοκύριακο και όμως συνεχίζουν το κίνημα για να ξαναζωντανέψουν τη δημοκρατία σε αυτήν τη χώρα που την έχει στερηθεί για τόσο πολύ καιρό», πρόσθεσε ο Μακρόν για τον οποίο «συγκεκριμένα οι γυναίκες που διαδηλώνουν κάθε Σάββατο, αξίζουν σεβασμό»

Περισσότεροι από 90 άνθρωποι, κυρίως γυναίκες, συνελήφθησαν χθες Σάββατο κατά τη διάρκεια συγκεντρώσεων της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με μια ΜΚΟ.

Όσον αφορά τον ρόλο του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην αναζήτηση λύσης στην πολιτική κρίση στην πρώην σοβιετική δημοκρατία μετά την αμφισβητούμενη επανεκλογή Λουκασένκο στις 9 Αυγούστου, ο Μακρόν θεώρησε ότι υπάρχει ακόμη μεγάλη απόσταση από τον στόχο αυτό.

«Έτυχα να μιλήσω με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στις 14 Σεπτεμβρίου, την ημέρα που δέχθηκε τον Λουκασένκο στο Σότσι. Του είπα ότι η Ρωσία πρέπει να διαδραματίσει ρόλο, και αυτός ο ρόλος μπορεί να είναι θετικός αν ωθήσει τον Λουκασένκο να σεβαστεί την ετυμηγορία της κάλπης και να απελευθερώσει τους πολιτικούς κρατούμενους. Αυτό ήταν πριν από δύο εβδομάδες, δεν είμαστε εκεί», δήλωσε.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Βόρεια Κορέα: Φόβοι για 200 νεκρούς από την κατάρρευση σήραγγας μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή

Μια σήραγγα στην περιοχή πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας...

Έτοιμη για διαπραγμάτευση η Ιταλική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα σε Βένετο και Λομβαρδία

«Έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγμάτευση», δηλώνει η κυβέρνηση της Ρώμης,...

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρός 46χρονος από ηλεκτροπληξία

Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε ένας 46χρονος άνδρας στη...

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Εφικτή μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία, λένε οι ηγέτες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Αισιόδοξοι πως είναι εφικτή η σύναψη μιας βιώσιμης ειρηνευτικής...