Μία διαφορετική κατηγορία βραβείων Νόμπελ

Μοιραστειτε το

Η 30η τελετή απονομής των βραβείων Ig Νόμπελ για τον «Τρελό επιστήμονα» πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Πρόκειται για την καθιερωμένη απονομή των βραβείων αυτών που πραγματοποιείται από το περιοδικό «Improbable Reasearch» (Απίθανη Έρευνα) και έχει στόχο να διακρίνει επιτεύγματα τα οποία «πρώτα κάνουν τους ανθρώπους να γελούν και μετά να σκεφτούν».

Τα βραβεία δόθηκαν σε επιστημονικές έρευνες και ανακαλύψεις οι οποίες, ωστόσο, δεν έχουν κανένα νόημα για την επιστημονική κοινότητα, διότι είναι στην ουσία «άχρηστες». Έχουν όμως στόχο να προκαλέσουν το γέλιο και να τιμήσουν τους επιστήμονες οι οποίοι χρησιμοποιούν παράδοξους τρόπους γα την έρευνά τους και καταλήγουν σε περίεργα αποτελέσματα. Πολλές από τις έρευνες έχουν καυστικό χαρακτήρα και ο σκοπός τους είναι να ασκήσουν κριτική. Τα φετινά βραβεία συμπεριέλαβαν δέκα διαφορετικές κατηγορίες: της ιατρικής, της ψυχολογίας, της ιατρικής εκπαίδευσης, της επιστήμης των υλικών, της ακουστικής, της εντομολογίας, του μάνατζμεντ, της φυσικής, της οικονομίας και της ειρήνης.

Από αυτές της κατηγορίες τα βραβεία που ξεχώρισαν ήταν το βραβείο της ψυχολογίας το οποίο δόθηκε σε μία Καναδή και έναν Αμερικανό επιστήμονα για την έρευνά τους να εντοπίζουν τους νάρκισσους εξετάζοντας τα φρύδια τους, το βραβείο οικονομικών που δόθηκε σε ερευνητές που συσχέτισαν το ποσοστό των γαλλικών φιλιών που δίνονται σε κάθε χώρα ανάλογα με το εισόδημά της και το βραβείο της επιστήμης των υλικών, για το πείραμα Αμερικανών και Βρετανών επιστημών να κατασκευάσουν μαχαίρια από παγωμένα ανθρώπινα κόπρανα, το οποίο όμως απέτυχε.

Ακόμη δύο ξεχωριστές διακρίσεις ήταν αυτές του βραβείου της ιατρικής εκπαίδευσης το οποίο δόθηκε σε διάφορους πολιτικούς μεταξύ των οποίων ο Ερντογάν, ο Τζόνσον και ο Πούτιν οι οποίοι χρησιμοποίησαν την πανδημία του κορονοϊού για να δείξουν πως οι πολιτικοί μπορούν να έχουν πιο άμεση επίδραση στην υγεία και στον θάνατο των ανθρώπων απ’ ότι οι γιατροί και οι επιστήμονες. Επίσης, το βραβείο ειρήνης, το οποίο δόθηκε στις κυβερνήσεις της Ινδίας και του Πακιστάν για την επιχείρηση των διπλωματών τους να χτυπάνε κρυφά τη νύχτα τα κουδούνια ο ένας στον άλλον και να τρέχουν πριν προλάβει κανένας να ανοίξει την πόρτα.

Η τελετή απονομής έληξε με την παραδοσιακή φράση «Αν δεν κερδίσατε κάποιο βραβείο, και ειδικά αν το κάνετε, καλύτερη τύχη την επόμενη χρονιά!».

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...