Μέρκελ: Οι ΗΠΑ είναι και θα παραμείνουν ο σημαντικότερος σύμμαχός μας

Μοιραστειτε το

Ανήμερα της επετείου της Νύχτας των Κρυστάλλων (1938) και της κατεδάφισης του τείχους του Βερολίνου (1989),η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ συνεχάρη και προφορικά τον νικητή των αμερικανικών εκλογών, Τζο Μπάιντεν, τονίζοντας πως η ΕΕ και οι ΗΠΑ πρέπει να συνεργαστούν

Η κ. Μέρκελ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες να εργαστούν «δίπλα-δίπλα», αλλά υπογράμμισε είπε ότι η ΕΕ πρέπει να κάνει περισσότερα για να εξασφαλίσει τη δική της ασφάλεια.

Η Μέρκελ θεωρεί τον Μπάιντεν, ο οποίος ήταν αντιπρόεδρος υπό τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ως έμπειρο ηγέτη που γνωρίζει καλά τη Γερμανία και την Ευρώπη, τονίζοντας: «Είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, μοιραζόμαστε θεμελιώδεις αξίες και ενδιαφέροντα».

«Η Αμερική είναι και θα παραμείνει ο σημαντικότερος σύμμαχός μας», τόνισε η Καγκελάριος Μέρκελ, συγχαίροντας και πάλι τον Τζο Μπάιντεν και την Κάμαλα Χάρις. «Πρέπει να αναλάβουμε περισσότερες ευθύνες από κοινού», δήλωσε η Καγκελάριος.

Οι δύο πλευρές, κατά την Άνγκελα Μέρκελ, οφείλουν να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν το COVID-19, την υπερθέρμανση του πλανήτη και την τρομοκρατία, και να υπερασπιστούν την εμπορικές συναλλαγές.

Ο Τραμπ παλαιότερα χαρακτήρισε τη Γερμανία «αιχμάλωτη στη Ρωσία» για την υποστήριξη της συμφωνίας αγωγού φυσικού αερίου της Βαλτικής Θάλασσας με τη Ρωσία. Ο Τραμπ απείλησε επίσης τους Γερμανούς κατασκευαστές αυτοκινήτων με υψηλούς δασμούς σε αυτοκίνητα που εισήχθησαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και επέκρινε το Βερολίνο για το ότι δεν συνέβαλε αρκετά στο ΝΑΤΟ.

«Εμείς οι Γερμανοί και εμείς οι Ευρωπαίοι γνωρίζουμε ότι πρέπει να αναλάβουμε περισσότερη ευθύνη σε αυτήν την εταιρική σχέση τον 21ο αιώνα», δήλωσε η Μέρκελ.

«Κάθε χρόνο τέτοια μέρα οι Γερμανοί θυμόμαστε “τα χειρότερα και τα καλύτερα” της ιστορίας μας, δήλωσε η κυρία Μέρκελ σε τηλεοπτικό μήνυμά της, αναφερόμενη στην “Νύχτα των Κρυστάλλων” στις 9 Νοεμβρίου 1938, αλλά και στην πτώση του Τείχους του Βερολίνου στις 9 Νοεμβρίου του 1989. “Χωρίς την εμπιστοσύνη κυρίως των Αμερικανών, η επανένωση της Γερμανίας δεν θα ήταν εφικτή. Γι’ αυτό θα τους είμαι πάντα ευγνώμων», δήλωσε εμφανώς συγκινημένη η Καγκελάριος. «Η διατλαντική συμμαχία παραμένει πολύ σημαντική τόσο για την Γερμανία και την Ευρώπη, όσο και για τον κόσμο», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών Χέικο Μάας δήλωσε αργότερα ότι η Γερμανία είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τον Μπάιντεν και να αναλάβει περισσότερη ευθύνη σε τομείς όπου η Ουάσινγκτον μπορεί να θέλει να μειώσει τη δέσμευσή της.

«Το μήνυμα προς την Ουάσινγκτον είναι σαφές: Είμαστε έτοιμοι όχι μόνο να συνεργαστούμε, αλλά και να μιλήσουμε για την Ευρώπη και τη Γερμανία αναλαμβάνοντας μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης σε τομείς όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να μην επιθυμούν πλέον να ασχοληθούν με το παρελθόν.

«Αλλά αυτή η συζήτηση», πρόσθεσε ο Μάας, «δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο σε στρατιωτικά ζητήματα. Δεν πρόκειται μόνο για χρήματα, αλλά και για πολιτική συνεργασία. “

Η Γερμανία είναι έτοιμη να κάνει την προσπάθειά της έτσι ώστε «η διατλαντική αντιπαράθεση να γίνει ξανά μια διατλαντική συνεργασία», δήλωσε ο Μάας, προσθέτοντας: «Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει να εξετάσουμε πώς μπορούμε να ενισχύσουμε τον ευρωπαϊκό πυλώνα του ΝΑΤΟ».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Μέγας ΠΑΟΚ στα πλέι οφ του Conference League

Το πληρέστερο portal ψυχαγωγίας. Σινεμά, Θέατρο, Γεύση, Citylife, Εικαστικά,...

Άσκηση: Πόσος χρόνος αρκεί για να βελτιώσει τη μνήμη

Η άσκηση δεν αποτελεί σύμμαχο μόνο της σωματικής υγείας,...

Τι να κάνετε αν σας πιάσει διάρροια

Σε όλους μας μπορεί να συμβεί να αισθανθούμε εκείνη...