Μάχη με την ψώρα στο Ασυλο Ανιάτων

Μοιραστειτε το

Στα πορίσματα για κακοδιαχείριση της περιουσίας του ιδρύματος ήρθε να προστεθεί ακόμη μία εικόνα ντροπής: 150 ανίατοι τρόφιμοι, 40 νοσηλευτές και 70 εργαζόμενοι άλλων ειδικοτήτων είναι εκτεθειμένοι στη μολυσματική ασθένεια ● Δεν απομονώθηκε εγκαίρως το πρώτο κρούσμα, που μεταφέρθηκε με καθυστέρηση σε νοσοκομείο ● Οι υγειονομικές αρχές επιδεικνύουν ολιγωρία και η διοίκηση αντιμετωπίζει την κατάσταση με απειλές.

Tην ώρα που οι χώρες αγωνίζονται να περιορίσουν την πανδημία του κορονοϊού, κάποιοι άνθρωποι στην Ελλάδα παλεύουν άοπλοι και με αδιανόητη για την εποχή διασπορά άλλων μεταδοτικών νοσημάτων. Στο Ασυλο Ανιάτων, οι 40 νοσηλευτές, οι 70 εργαζόμενοι άλλων ειδικοτήτων και οι 150 ανίατοι ασθενείς που φιλοξενούνται εκεί παλεύουν με την ψώρα!

Ενα περιστατικό που δεν απομονώθηκε εγκαίρως και υπήρξε καθυστερημένη μεταφορά του στο νοσοκομείο φέρεται να προκάλεσε διασπορά, ενώ οι νοσηλευτές τρέχουν ολόκληρα 24ωρα για να καταφέρουν με συχνά μπάνια όλων των ασθενών και ειδικά φάρμακα να περιορίσουν την ασθένεια που ήδη έχει χτυπήσει και εργαζόμενους.

Με απελπισμένες εκκλήσεις απευθύνθηκαν στις υγειονομικές αρχές, αλλά κανείς ακόμα δεν δίνει σημασία, δεν τους επισκέφθηκε, δεν μπήκε στον κόπο να ελέγξει και κυρίως να βοηθήσει, ενώ η διοίκηση, αντί να κάνει τις απαραίτητες κινήσεις, κινείται απειλητικά, με αποτέλεσμα να φοβούνται οι άνθρωποι να μιλήσουν.

Πόρισμα-φωτιά

Αλλη μια εικόνα ντροπής που, αν μείνει «κρυμμένη», δεν θα τύχει ούτε της προσοχής της Δικαιοσύνης έτσι ώστε άμεσα να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των ανθρώπων που ζουν και εργάζονται εκεί. Είναι ενδεικτικό, τέλος, ότι δεν έχουν ενημερωθεί ούτε καν όλοι οι συνοδοί και οι συγγενείς των νοσηλευομένων.

Το Ασυλο Ανιάτων, ένα από τα πλουσιότερα ιδρύματα, με εκατοντάδες ακίνητα μεγάλης αξίας, λειτουργεί διαχρονικά υποβαθμίζοντας τη ζωή των φιλοξενούμενων και των εργαζόμενων την ίδια στιγμή που διαχειρίζεται και ξοδεύει την περιουσία του ιδρύματος με πλήρη αδιαφάνεια. Το χειρότερο δε είναι ότι, παρά τις έρευνες, παρά τις διαπιστώσεις και παρά τα πορίσματα, τίποτα δεν φαίνεται να αλλάζει.

Δημοσιεύματα και καταγγελίες πολλών χρόνων οδήγησαν την υπόθεση και στη Δικαιοσύνη. Καταγγελίες και αγωγές από συγγενείς ανθρώπων που κληροδότησαν μεγάλα περιουσιακά στοιχεία στο ίδρυμα, καταγγελίες από συγγενείς φιλοξενούμενων εκεί, καταγγελίες από τρομοκρατημένους εργαζόμενους που για μεγάλα χρονικά διαστήματα στερούνται ακόμα και τον μισθό τους. Η κυβέρνηση Σαμαρά απάλλαξε με νόμο τη διοίκηση από τις ευθύνες της.

Σύμφωνα με το πολυσέλιδο πόρισμα-φωτιά του εμπειρογνώμονα που διενήργησε με εισαγγελική εντολή την έρευνα για τον τρόπο διοίκησης και διαχείρισης της μεγάλης περιουσίας του Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου «Σωματείο Ασυλο Ανιάτων» (υπάγεται στον Δήμο Αθηναίων) και του αδελφού ιδρύματος «Ιδρυμα Περίθαλψης Χρόνιων Παθήσεων» (ελέγχεται από το υπ. Υγείας), διαπιστώθηκαν δαιδαλώδεις μέθοδοι συγκάλυψης παρανομιών, κακοδιοίκησης και αδιαφανούς εκμετάλλευσης των πόρων και της περιουσίας. Ελλιπέστατα ήταν τα στοιχεία που παρασχέθηκαν με μεγάλη «δυσανεξία» στον εμπειρογνώμονα για τις ανάγκες της έρευνας.

Για παράδειγμα, την περίοδο που διερευνήθηκε (2015-2019) διαπιστώθηκαν οικονομικές υποχρεώσεις και οφειλές όλων των μελών του Σωματείου (τρία μέλη ήταν ταμειακά εντάξει), υπήρξαν δεκάδες νέα μέλη που δεν είχαν πληρώσει ποτέ την εισφορά τους, έγιναν γενικές συνελεύσεις και κυρίως συνεδριάσεις Διοικητικών Συμβουλίων χωρίς επίσημα πρακτικά, διαπιστώθηκαν ανεξήγητες διαγραφές τακτικών μελών, ενώ υπήρξαν μεταβολές στη διοίκηση χωρίς να καταγράφονται. Διαπιστώθηκε ότι Ιδρυμα και Σωματείο λειτουργούν ως ενιαίο σύνολο με την ίδια διοίκηση, ενώ πρόκειται για δύο ξεχωριστές οντότητες.

Το πόρισμα είναι γεμάτο από καταγεγραμμένες παρατυπίες, διαπραγματεύσεις και πωλήσεις ακινήτων σε σκανδαλωδώς ευτελείς τιμές, παραποιημένα στοιχεία των ακινήτων, αγορές ακινήτων χωρίς αιτιολογικό, εκποιήσεις χωρίς διαγωνιστικές διαδικασίες, ανεξέλεγκτες πληρωμές σε νομικές υπηρεσίες, αναιτιολόγητα δάνεια και κινήσεις μέσω τραπεζικών λογαριασμών, πληρωμές χωρίς παραστατικά κ.λπ.

Αν διαβάσει κανείς τις λεπτομέρειες μέσα από τα έγγραφα και τις καταγραφές, π.χ. εικονικές χρεώσεις νοσοκομείων, συνεργείων, τροφίμων, επίπλων κ.λπ., θα θαμπωθεί από τις γαλαντόμες αμοιβές που εκχωρούσε η διοίκηση. Η εισαγγελική εντολή δόθηκε μετά την κατάθεση του φακέλου που κατέγραφε ζημία πάνω από 10 εκατ. ευρώ από τον εποπτεύοντα Δήμο Αθηναίων το 2018.

Μέχρι και σήμερα, ανάμεσα στα μέλη της διοίκησης, κάτω από το όνομα της προέδρου Ιωάννας Ηλιάδη στην τελευταία σύνθεση του Δ.Σ. (2018), εμφανίζεται ως Β’ αντιπρόεδρος ο πολυπράγμων ορκωτός λογιστής Κ. Ντζανάτος, που πρόσφατα διορίστηκε από την κυβέρνηση ως επικεφαλής της Επιτροπής (Εποπτείας και) Ελέγχου Παιγνίων («Νέος πρόεδρος με σκιώδες παρελθόν», «Εφ.Συν.» 12.12.).

Ο Δημήτρης Ντζανάτος, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της ελεγκτικής Grant Thornton αρχικά, είχε κληθεί να ελέγξει και το Ασυλο Ανιάτων. Ερώτημα παραμένει το πώς ακριβώς, ενώ διαπίστωσε κραυγαλέες παρατυπίες, λίγο αργότερα γίνεται μέλος της διοίκησης του Σωματείου που κλήθηκε να ελέγξει. Αυτό βέβαια δεν είναι πρωτοφανές – και στα «ευαγή» ιδρύματα συχνά επιλέγονται για τη διοίκηση όχι μόνο δικαστικοί αλλά ελεγκτές και επόπτες που αρχικά κλήθηκαν να τα ελέγξουν.

Πηγή
Author: Αντα Ψαρρά

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...