Μάλτα: Όλοι οι ύποπτοι για τη δολοφονία της Γκαλιζία στα χέρια των αρχών

Μοιραστειτε το

Από τις κινητοποιήσεις των πολιτών που ζητούν να μαθευτεί όλη αλήθεια για τη δολοφονία της Μαλτέζας δημοσιογράφου

AP Photo/Rene Rossignaud

Αντιδράσεις αναμένεται να προκαλέσει η ανακοίνωση του επικεφαλής της αστυνομίας στη Μάλτα, ότι όλα τα πρόσωπα που ενέχονται στη δολοφονία της δημοσιογράφου Ντάφνε Καρουάνα Γκαλιζία το 2017 είτε έχουν συλληφθεί είτε έχουν καταδικαστεί. Παρά τις πληροφορίες από πρόσωπα που διώκονται για την υπόθεση ότι στη δολοφονία ενέχονται και πολιτικοί, κανείς δεν έχει προσαχθεί.

Ο Διοικητής Άνγκελο Γκάφα υποστήριξε στη διάρκεια ακροαματικής διαδικασίας όπου εξετάστηκαν δύο νέοι ύποπτοι για την υπόθεση Γκαλιζία:

«Με τα αποδεικτικά στοιχεία που έχουμε, μπορούμε να πούμε ότι κάθε εμπλεκόμενο πρόσωπο, είτε οργανωτής είτε εκτελεστής είτε συνεργός, έχει συλληφθεί ή έχει σχηματιστεί δικογραφία εις βάρος του». 

Μέχρι στιγμής επτά άτομα είτε έχουν ομολογήσει είτε έχουν κατηγορηθεί επισήμως για συνέργεια στη δολοφονία της Μαλτέζας δημοσιογράφου όταν εξερράγη το παγιδευμένο με βόμβα αυτοκίνητό της. Μεταξύ αυτών ο μεγαλοεπιχειρηματίας Γιόργκεν Φένεκ, που δηλώνει αθώος για την κατηγορία ότι οργάνωσε τη δολοφονία, και ένα οδηγός ταξί που έχει ομολογήσει ότι ήταν ο ενδιάμεσος στην επικοινωνία μεταξύ των οργανωτών και των αυτουργών της δολοφονίας.

Ο Φένεκ έχει δώσει στην αστυνομία στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία κορυφαία πολιτικά πρόσωπα είχαν γνώση της δολοπλοκίας για τη δολοφονία της δημοσιογράφου, μεταξύ των οποίων υπουργοί της κυβέρνησης του τέως πρωθυπουργού Μουσκάτ που αναγκάστηκε να παραιτηθεί υπό το βάρος της πίεσης της κοινής γνώμης, που τον κατάγγελλε για προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης.

Σήμερα στα δικαστήρια στη Βαλέτα, οι κατηγορούμενοι Ρόμπερτ Άγκιους και ο συνεργάτης του Τζέιμι Βέλα, αρνήθηκαν τις κατηγορίες για συνέργεια στη δολοφονία. Ο Βέλα και ο Έντριαν Άγκιους, αδελφός του Ρόμπερτ, κατηγορούνται επίσης ότι συμμετείχαν σε ακόμη μία δολοφονία, αυτή του δικηγόρου Καρμέλ Τσίρκοπ. Και γι’ αυτή την υπόθεση δήλωσαν αθώοι.

Επίσης ο Τζορτζ Ντετζόρντιο, που ήδη δικάζεται ως ένας από αυτούς που παγίδευσαν το αυτοκίνητο της δημοσιογράφου, που έκανε έρευνα για υποθέσεις διαφθοράς, επίσης κατηγορείται για τη δολοφονία του Τσίρκοπ.

Από τις έρευνες της αστυνομίας σε κατοικίες και αυτοκίνητα των τριών κατηγορουμένων, που συνελήφθησαν την Τρίτη, εντοπίστηκαν πάνω από 70.000 ευρώ, 350 γρ. ηρωίνης και δύο σακουλάκια με κοκαΐνη. Στην οικία του ενός βρέθηκαν 10 αυτοκίνητα, τα οποία αναμένεται να κατασχεθούν από τις αρχές.

Στις έρευνες συμμετέχει και η Europol, που ανέλαβε να καταγράψει τα δεδομένα από 25 κινητά τηλέφωνα και δύο υπολογιστές που κατασχέθηκαν στις έρευνες. 

Ο Φένεκ περιμένει να εκδοθεί η απόφαση για το αν θα παραπεμφθεί σε δίκη, ένας οδηγός ταξί έχει εξασφαλίσει προεδρική χάρη σε αντάλλαγμα για τις πληροφορίες που έδωσε για τον Φένεκ, ενώ ένας πρώην φίλος του επιχειρηματία, ο Μέλβιν Θέουμα, βρίσκεται σε ασφαλές μέρος με την προστασία της αστυνομίας.

Ήδη για τη δολοφονία της Ντάφνε Καρουάνα Γκαλιζία έχει καταδικαστεί σε 15 χρόνια κάθειρξη ο Βίνσεντ Μούσκατ, ο οποίος έλαβε χάρη για τη δολοφονία του δικηγόρου Τσίρκοπ, επειδή έδωσε στοιχεία για συγκατηγορούμενούς του.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...