Λονδίνο: Άδειοι οι άλλοτε πολυσύχναστοι δρόμοι- Η Κυριακή Σονίδου μιλά στο enikos.gr για τις νέες συνθήκες

Μοιραστειτε το

της Ευανθίας Τασσοπούλου

Η Δρ. Κυριακή Σονίδου, η οποία είναι Πρόεδρος του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου στο Ηνωμένο Βασίλειο, περιγράφει στο enikos.gr τις συνθήκες ζωής και όσα έχουν αλλάξει πλέον στη Βρετανία λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

“Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν από τις χώρες της Ευρώπης που επλήγη σοβαρά από την πανδημία του κορονοϊού. Μέχρι τις 26/11/2020 είχαν ανακοινωθεί τουλάχιστον 1,557,007 επιβεβαιωμένα θετικά κρούσματα (το τελευταίο διάστημα περίπου 18,213 ημερησίως) και συνολικά 56,533 θανάτους σε ένα πληθυσμό που υπολογίζεται στα 67,886,011 εκατομμύρια. Η Αγγλία είχε συγκεντρωτικά τα περισσότερα κρούσματα γιατί είναι πιο πυκνοκατοικημένη. Η Σκωτία, η Ουαλία και η Β. Ιρλανδία είχαν συγκριτικά λιγότερα με την τελευταία να έχει τους λιγότερους θανάτους από όλες τις υπόλοιπες. Ο περιορισμός της κυκλοφορίας και μετέπειτα η απαγόρευση της δεν εφαρμόστηκαν αρχικώς ως αναμένονταν. Οι μεγάλες εκτάσεις στο Λονδίνο, τα πάρκα που δημιουργήθηκαν μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο συνέβαλαν στην όλο και συχνότερη ανάγκη των πολιτών για μετακίνηση και λιγότερο περιορισμό κατ´ οίκον” μας περιγράφει.

Το Λονδίνο είναι πόλος έλξης τουριστών ειδικά τις εορταστικές περιόδους, όταν η πόλη φορά τα γιορτινά της. Οι εικόνες στα άλλοτε πολυσύχναστα σημεία είναι αποκαρδιωτικές. Δεν κυκλοφορεί κανείς στους δημοφιλείς δρόμους του κέντρου, ενώ άδειο είναι και το μετρό, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που μας έστειλε η κ. Σονίδου.

“Η εργασία από το σπίτι παρότι προϋπήρχε, τους τελευταίους επτά μήνες σχεδόν καθιερώθηκε. Ο οικονομικός κολοσσός, το City μοιάζει με έρημη πόλη, ένα πρώην κράτος εν κράτει φαντάζει ως εγκαταλελειμμένο φρούριο. Πολλές εταιρείες αποχώρησαν, πολλοί δουλεύουν από το σπίτι τους ή ακόμη και από τη χώρα τους όπου επέστρεψαν μέχρι νεοτέρας. Μια νέα πραγματικότητα εξελίσσονταν εν έτη 2020. Οι θάνατοι αυξάνονταν συνεχώς με τον ιατρικό κόσμο να διερωτάται διαβάζοντας τις αναρτήσεις του επισήμου διαδικτυακού τόπου της Βρετανικής κυβέρνησης gov.uk πόσοι θάνατοι οφείλονταν πραγματικά στον κορονοϊό ή αν απλώς ο ιός επέπλεξε τις προϋπάρχουσες νόσους με αποτέλεσμα την κατάληξη του ασθενούς. Το κυβερνητικό website ανέφερε πως σε όποιο πιστοποιητικό θανάτου αναγράφονταν ότι ο θανών ήταν θετικός στο ιό τότε αυτός καταγράφονταν στα θύματα του κορονοϊού. Υπήρξαν πολλές διακυμάνσεις στον αριθμό των νεκρών και εικάζεται ότι ο αριθμός είναι αρκετά μεγαλύτερος σε οίκους ευγηρίας και σε ηλικιωμένους που απεβίωσαν στο σπίτι” τονίζει η κ. Σονίδου.

“Το Λονδίνο γενικότερα ως πρωτεύουσα έχει πολλά νοσοκομεία τα οποία έχουν τμήματα επειγόντων περιστατικών που λειτουργούν καθημερινώς. Η πρόκληση που αντιμετωπίσαμε δεν ήταν αν έχουμε επαρκείς κλίνες αλλά επαρκές προσωπικό που θα ήταν κατάλληλα εκπαιδευμένο ώστε να τους περιθάλψει. Ως γνωστό μετά την ανακοίνωση του Brexit το 2016 είχαμε μεγάλες απώλειες σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και μείωση της χρηματοδότησης που λαμβάνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS). Στατιστικές λένε πως περίπου 12,500 γιατροί και νοσηλευτές εγκατέλειψαν το ΗΒ καθώς αισθάνονταν ότι το επαγγελματικό τους μέλλον ήταν πλέον αβέβαιο. Από το 1973 που το ΗΒ έγινε μέλος της ΕΕ ισχύει ένα νομοθετικό πλαίσιο που προστατεύει τα δικαιώματα των εργαζομένων στο χώρο της υγείας. Υπάρχει σαφής ανησυχία ότι τα εργασιακά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα δεν είναι πλέον ασφαλή. Η πιθανή απόκτηση visa εργασίας αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για να εργαστεί κανείς στο ΗΒ ενώ παράλληλα η γραφειοκρατία αποτρέπει την αναζήτησή εργασίας στο χώρο της υγείας. Ήταν εντυπωσιακό ότι κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας 28,000 συνταξιούχοι ιατροί επέστρεψαν εθελοντικά στην εργασία τους με προσωρινή (εξάμηνη αρχικώς) άδεια ασκήσεως επαγγέλματος για να καλύψουν τις ανάγκες του συστήματος. Αυτό βέβαια δεν καλύπτει πλήρως τις ανάγκες μας. Στο ΕΣΥ του ΗΒ εργάζονται πάνω από 200,000 πολίτες από χώρες μέλη της ΕΕ. Σε αρκετές περιπτώσεις τέθηκε το ερώτημα πόσοι από αυτούς θα παραμείνουν. Φυσικά από τα θετικά δρώμενα εν μέσω πανδημίας ήταν η δημιουργία του Nightingale Hospital τον Απρίλιο του 2020με 500 κλίνες εντατικής θεραπείας. Ωστόσο δεν είχε αρκετό νοσηλευτικό προσωπικό για να αναλάβει επαρκώς τη φροντίδα των ασθενών. Στην πορεία δημιουργήθηκαν αλλά έξι αντίστοιχα νοσοκομεία εκτός Λονδίνου αλλά το ερώτημα παρέμεινε το ίδιο. Αν δεν υπάρχει αρκετό προσωπικό και αν δεν επιτευχθεί άμεσα εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τίθενται ερωτήματα ως προς το τι θα γίνει με αυτές τις μονάδες υγείας και πως θα συντηρηθούν. Σημειώνεται ότι το ΗΒ απεχώρησε από την ΕΕ στις 31/01/2020 και στις 31/12/2020 εκπνέει η μεταβατική περίοδος” ανέφερε.

Τα εμβόλια και οι εθελοντές

“Η πιο θετική και πιο αναμενόμενη εξέλιξη ήταν η ανακοίνωση σχετικά με την ανακάλυψη του εμβολίου κατά του κορονοϊού. Η Βρετανική κυβέρνηση έδωσε γενναία χρηματοδότηση στην Οξφόρδη και στη Sarah Gilbert για να ολοκληρώσει την έρευνα της για τη δημιουργία του εμβολίου, την οποία είχε ξεκινήσει από το 2015 λόγω του MERS (Middle East Respiratory Syndrome,2012). Η Astra Zeneca ανακοίνωσε αποτελεσματικότητα της τάξεως του 90% σε αυτούς που έλαβαν αρχικά την μισή δόση και σε ένα μήνα την πλήρη δόση. Αντιστοίχως υπήρχε μια αποτελεσματικότητα της τάξεως του 62% σε αυτούς που έλαβαν δυο πλήρεις δόσεις με διαφορά ενός μηνός. Είχαν συνολικά 24,000 εθελοντές, 18 ετών και άνω, με διαφορετικές φυλετικές και γεωγραφικές καταβολές (ΗΒ, Βραζιλία, Ν. Αφρική), υγιείς ή με πολύ σταθερά υποκείμενα νοσήματα. Το πολύ θετικό νέο ήταν ότι μπορεί να αποθηκευτεί και να μεταφερθεί σε συνθήκες ψύξης 2-8 βαθμούς Κελσίου. Η φαρμακευτική εταιρεία δήλωσε πως θα παράξει έως και 3 δισεκατομμύρια δόσεις εντός του 2021 και ετοιμάζεται να ζητήσει αδειοδότηση έκτακτης ανάγκης από τον Π.Ο.Υ. Η χώρα και ειδικά η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού κ. Boris Johnson, είχε ανάγκη την ανάκτηση γοήτρου μετά τα όσα του πρόσαψαν για τη διαχείρηση της πανδημίας στη χώρα. Εν όψει Brexit αναμένεται οικονομική ύφεση της τάξεως του 11,3%σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Rishi Sunak. Αναμένεται η μεγαλύτερη ίσως ύφεση των τελευταίων 300 ετών σε μια οικονομία που θεωρείται η έκτη ανά τον κόσμο. Παραμένει αμφίβολο κατά πόσο θα ενισχυθεί οικονομικά το NHS ενώ οι μισθοί έχουν παγώσει αν και ενδέχεται οι αμοιβές των γιατρών να βελτιωθούν ανεπαίσθητα (έως 250 λίρες). Ως λειτουργοί του συστήματος υγείας η μεγαλύτερη αγωνία μας είναι τα θέματα ψυχικής υγείας, η αύξηση της ένδο-οικογενειακής βίας (κατά 348%) κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown, η ασφάλεια των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων και κυρίως των παιδιών. Επιπλέον, οι αγχώδεις διαταραχές και η κατάθλιψη θα μας απασχολήσουν τους επόμενους μήνες από τη στιγμή που η κοινωνική και οικονομική αστάθεια οξύνονται. Αυτό επιτείνεται από την αύξηση της ανεργίας στο 4.8% ενώ αναμένεται νέα επιδείνωση” καταλήγει η κ. Σονίδου.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Βόρεια Κορέα: Φόβοι για 200 νεκρούς από την κατάρρευση σήραγγας μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή

Μια σήραγγα στην περιοχή πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας...

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρός 46χρονος από ηλεκτροπληξία

Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε ένας 46χρονος άνδρας στη...

Έτοιμη για διαπραγμάτευση η Ιταλική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα σε Βένετο και Λομβαρδία

«Έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγμάτευση», δηλώνει η κυβέρνηση της Ρώμης,...

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Εφικτή μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία, λένε οι ηγέτες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Αισιόδοξοι πως είναι εφικτή η σύναψη μιας βιώσιμης ειρηνευτικής...