Λιβύη: ΗΠΑ, Γερμανία και ΟΗΕ χαιρετίζουν τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός

Μοιραστειτε το

Σε αποχώρηση όλων των ξένων μαχητών από τη Λιβύη καλούν οι ΗΠΑ, χαιρετίζοντας παράλληλα τη συμφωνία εκεχειρίας που υπογράφηκε μεταξύ των αντιπάλων πλευρών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

«Η συμφωνία συνιστά σημαντικό βήμα προς την επίτευξη των συμφερόντων που έχουν όλοι οι Λίβυοι στην αποκλιμάκωση, τη σταθερότητα και την αποχώρηση των ξένων μαχητών», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λιβύη.

«Καλούμε τους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς παράγοντες να στηρίξουν την εφαρμογή καλή τη πίστει της συμφωνίας».

Μια «πρώτη καθοριστική επιτυχία», δηλώνει το Βερολίνο

Η Γερμανία, στην πρώτη γραμμή στην αναζήτηση πολιτικής διευθέτησης της σύγκρουσης στη Λιβύη, χαρακτήρισε «πρώτη καθοριστική επιτυχία» τη συμφωνία για τη μόνιμη εκεχειρία που υπογράφηκε την Παρασκευή μεταξύ των εμπολέμων πλευρών αυτής της χώρας που ταλανίζεται από τη βία από το 2011.

Οι διαπραγματεύσεις «οδηγούν εδώ σε μια πρώτη καθοριστική επιτυχία», χαιρέτισε σε ανακοίνωσή του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, ο οποίος θεωρεί ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές αποτελούν «καλή βάση για την προσεχή ανάπτυξη μιας πολιτικής λύσης».

«Η Λιβύη δεν έχει ακόμη επιτύχει τον στόχο της, αλλά ξεπέρασε ένα σημαντικό εμπόδιο στον δρόμο προς την ειρήνη. Είναι σαφές ότι ο λαός της Λιβύης θέλει και πρέπει ο ίδιος να διαμορφώσει το μέλλον της χώρας του», δήλωσε.

Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας κάλεσε επίσης τους «διεθνείς παράγοντες να υποστηρίξουν απόλυτα αυτόν τον δρόμο και να απόσχουν από οποιαδήποτε νέα ανάμιξη». Ο Χάικο Μάας κάλεσε τους «εκπροσώπους του πολιτικού διαλόγου να πλησιάσουν οι μεν τους δε θαρραλέα και εποικοδομητικά»

Γκουτέρες: Θεμελιώδες βήμα προς την ειρήνη

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, χαιρέτισε τη συμφωνία εκεχειρίας που επιτεύχθηκε στη Γενεύη μεταξύ των λιβυκών πλευρών, εκτιμώντας ότι είναι «ένα θεμελιώδες βήμα προς την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Λιβύη».

«Συγχαίρω τις πλευρές γιατί προέταξαν το συμφέρον της χώρας τους πάνω από τις διαφορές τους», πρόσθεσε τονίζοντας ότι μένει ακόμη πολύ σκληρή δουλειά που πρέπει να γίνει, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, την Παρασκευή.

«Πάρα πολλοί άνθρωποι υπέφεραν» από τη σύγκρουση «για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα», δήλωσε εκφράζοντας λύπη για τους θανάτους αμάχων που προκλήθηκαν από τις συγκρούσεις.

«Καλώ όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και τους περιφερειακούς παράγοντες να σεβαστούν τις διατάξεις της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και να διασφαλίσουν την εφαρμογή της χωρίς καθυστέρηση», δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες, υπενθυμίζοντας την ανάγκη σεβασμού του εμπάργκο όπλων που επιβλήθηκε στη Λιβύη από το 2011.

Ελλάδα: Να τηρηθεί για να οδηγήσει σε πολιτική λύση

Η Ελλάδα χαιρετίζει τη σημερινή ανακοίνωση για μόνιμη εκεχειρία στη Λιβύη και εκφράζει την ελπίδα ότι θα οδηγήσει σε πολιτική λύση της κρίσης, αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter το υπουργείο Εξωτερικών.

Στην ίδια ανάρτηση, το υπουργείο Εξωτερικών καλεί όλα τα μέρη να εφαρμόσουν πιστά τη συμφωνία για να διασφαλίσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα προς όφελος του λαού της Λιβύης και της ευρύτερης περιοχής.

Ερντογάν: Αμφισβητεί τη βιωσιμότητα της εκεχειρίας

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αμφισβήτησε σήμερα τη βιωσιμότητα της κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των εμπολέμων στη Λιβύη, η οποία συνήφθη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

«Η σημερινή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός δεν συνήφθη στο υψηλότερο επίπεδο, αλλά σε κατώτερο επίπεδο», δήλωσε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη. «Για μένα, (η συμφωνία αυτή) μοιάζει να στερείται αξιοπιστίας».

Βυθισμένη στο χάος μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, η Λιβύη είναι χωρισμένη σήμερα μεταξύ δύο αντίπαλων αρχών: την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA), στη δυτική πλευρά της χώρας, που έχει την έδρα της στην Τρίπολη και αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και τις αρχές της ανατολικής Λιβύης, συμμαχικές του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, ισχυρού άνδρα που υποστηρίζεται από μέρος του εκλεγμένου κοινοβουλίου και τον πρόεδρό του Ακίλα Σάλεχ. Η καθεμιά πλευρά υποστηρίζεται από διεθνείς χορηγούς.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Βόρεια Κορέα: Φόβοι για 200 νεκρούς από την κατάρρευση σήραγγας μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή

Μια σήραγγα στην περιοχή πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας...

Έτοιμη για διαπραγμάτευση η Ιταλική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα σε Βένετο και Λομβαρδία

«Έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγμάτευση», δηλώνει η κυβέρνηση της Ρώμης,...

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρός 46χρονος από ηλεκτροπληξία

Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε ένας 46χρονος άνδρας στη...

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Εφικτή μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία, λένε οι ηγέτες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Αισιόδοξοι πως είναι εφικτή η σύναψη μιας βιώσιμης ειρηνευτικής...