Λιβύη: Δεν έχουν αποσύρει τις δυνάμεις τους Χάφταρ – Σάρατζ παρά τη συμφωνία

Μοιραστειτε το

Δεν έχει ξεκινήσει η απόσυρση των δυνάμεων στη Λιβύη από καμία εκ των δύο πλευρών, παρά τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, κατήγγειλε η μεταβατική απεσταλμένη του ΟΗΕ στη Λιβύη, η Στέφανι Ουίλιαμς, ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η συμφωνία της 23ης Οκτωβρίου προβλέπει «την απόσυρση όλων των στρατιωτικών μονάδων και ένοπλων ομάδων από τις πρώτες γραμμές (και) την αποχώρηση όλων των μισθοφόρων και των ξένων μαχητών από ολόκληρη την λιβυκή επικράτεια εντός 90 ημερών», δήλωσε η Ουίλιαμς.

Δύο αντίπαλες κυβερνήσεις αντιμάχονται στη Λιβύη: η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA) με έδρα την Τρίπολη, στρατιωτικά υποστηριζόμενη από την Τουρκία και αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ, και, στα ανατολικά, εκείνη του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, που στηρίζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Ρωσία και την Αίγυπτο.

«Οι δυνάμεις της GNA παραμένουν σταθμευμένες στο Άμπου Γκρέιν και το αλ Ουάσκα, πραγματοποιώντας περιπολίες», ανέφερε η απεσταλμένη του ΟΗΕ. «Έχουν παρατηρηθεί κλοπές στρατιωτικών φορτίων στα αεροδρόμια αλ Ουατίγια και Μισράτα», πρόσθεσε.

Οι δυνάμεις του Χαφτάρ «και βοηθοί τους συνεχίζουν να χτίζουν οχυρώσεις και στρατιωτικά φυλάκια, εξοπλισμένα με συστήματα αεράμυνας, μεταξύ της Σύρτης και της αλ Τζούφρα, και της βόρειας περιοχής της αεροπορικής βάσης αλ Τζούφρα», συμπλήρωσε η Ουίλιαμς.

Η αξιωματούχος του ΟΗΕ σημείωσε παράλληλα την «έντονη δραστηριότητα μεταγωγικών αεροσκαφών μεταξύ του αεροδρομίου της Μπενίνα και των αεροπορικών βάσεων της αλ-Τζούφρα και της αλ-Γκαρνταμπίγια».

Κατά τη διάρκεια της βιντεοδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο ΣΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, το Βέλγιο και η Γαλλία, ειδικότερα, ζήτησαν την υλοποίηση στρατιωτικών δεσμεύσεων και την πραγματική αποχώρηση ξένων μισθοφόρων.

Οι τελευταίοι δεν θα πρέπει να μετατραπούν σε εκπαιδευτικό προσωπικό, τόνισε το Βερολίνο, ενώ το Λονδίνο έθεσε τη δυνατότητα προσφυγής σε κυρώσεις ενάντια σε όσους δεν τηρούν τη συμφωνία του Οκτωβρίου.

Η Λιβύη έχει βυθιστεί στο χάος μετά την εξέγερση του 2011 που οδήγησε στην ανατροπή του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Βόρεια Κορέα: Φόβοι για 200 νεκρούς από την κατάρρευση σήραγγας μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή

Μια σήραγγα στην περιοχή πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας...

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρός 46χρονος από ηλεκτροπληξία

Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε ένας 46χρονος άνδρας στη...

Έτοιμη για διαπραγμάτευση η Ιταλική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα σε Βένετο και Λομβαρδία

«Έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγμάτευση», δηλώνει η κυβέρνηση της Ρώμης,...

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Εφικτή μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία, λένε οι ηγέτες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Αισιόδοξοι πως είναι εφικτή η σύναψη μιας βιώσιμης ειρηνευτικής...