«Λεφτόδεντρα» υπάρχουν και τα έχει ο ΟΚΑΑ για διαφήμιση στα «Παραπολιτικά» | newsbreak

Μοιραστειτε το

Η περίεργη περίπτωση του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών & Αλιείας (ΟΚΑΑ), που «σπάει» έργα σε απευθείας αναθέσεις και αποφάσισε να δώσει μερικές χιλιάδες ευρώ για να διαφημιστεί σε ένα και μόνο έντυπο.

  • Από τη Μαρία Παναγιώτου

Λεφτά φαίνεται ότι υπάρχουν για να μοιραστούν, ιδίως σε κάποια συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης και μάλιστα από «λεφτόδεντρα» που βρίσκονται κρυμμένα στο βάθος… του κήπου.

Σε τέτοιο «λεφτόδεντρο» έχει αναδειχθεί εσχάτως και ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας Α.Ε. (ΟΚΑΑ), που το τελευταίο διάστημα αποφάσισε ότι είναι απαραίτητο να δώσει μερικές χιλιάδες ευρώ για να διαφημιστεί σε μία και μόνο εφημερίδα, δηλαδή στα «Παραπολιτικά», που αναντίρρητα σημειώνει πάντα τεράστια επιτυχία στην προώθηση οπωροκηπευτικών προϊόντων, όπως οι πατάτες.

Ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας είναι ανώνυμη εταιρία κοινής ωφέλειας, η οποία εποπτεύεται από το υπουργείο Ανάπτυξης, δηλαδή από τον Άδωνι Γεωργιάδη και από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου υπουργός ήταν ο Μάκης Βορίδης το διάστημα που πραγματοποιήθηκαν οι παραπάνω δαπάνες και πολλές άλλες.

Μοναδικός μέτοχος του ΟΚΑΑ είναι η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), ενώ, όπως ο ίδιος ο οργανισμός αναφέρει στην ιστοσελίδα του, η σύνθεση των δραστηριοτήτων του αποτελείται «από δύο Κεντρικές Αγορές (όπως η Κεντρική Λαχαναγορά στου Ρέντη), συνολικής επιφάνειας 300 στρεμμάτων, 11 ιχθυόσκαλες, εγκαταστάσεις διαρκώς εκσυγχρονιζόμενες για την ανάπτυξη του χονδρεμπορίου, σύγχρονη λιανεμπορική πτέρυγα για τους καταναλωτές, συσκευαστήρια και χώρους αποθήκευσης, που τον καθιστούν τη μεγαλύτερη εταιρία διαχείρισης πάρκων τροφίμων στα Βαλκάνια».

Στις εγκαταστάσεις του ΟΚΑΑ δραστηριοποιούνται σήμερα πάνω από 700 επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα, με χιλιάδες εργαζομένους, ενώ στον οργανισμό απασχολούνται περίπου 150 εργαζόμενοι με διάφορες συμβάσεις εργασίας. Παράλληλα, με το χονδρεμπόριο τροφίμων δημιουργήθηκε το 2012 και η Αγορά του Καταναλωτή, μία από τις πιο σύγχρονες αγορές λιανικής πώλησης τροφίμων, που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του Αγ. Ιωάννη Ρέντη και διασφαλίζει την πρόσβαση του κοινού σε πιστοποιημένα προϊόντα με χαμηλότερες τιμές.

Αμέσως μετά τις εκλογές του Ιουλίου του 2019 μία από τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης ήταν να τοποθετήσει ως διευθύνοντα σύμβουλο τον Απόστολο Αποστολάκο, ο οποίος εμφανίζεται να έχει πλούσιο βιογραφικό, με αρκετές θέσεις ευθύνης σε μεγάλες ιδιωτικές εταιρίες που ασχολούνται ειδικά με τον τομέα των τροφίμων.

Απευθείας αναθέσεις

Σύμφωνα με τις αποφάσεις, οι οποίες έχουν αναρτηθεί στη Δι@ύγεια, ο κ. Αποστολάκος από την αρχή της θητείας του στη θέση αυτή έως σήμερα μοιάζει να μην έχει χάσει χρόνο να μοιράζει δημόσιο χρήμα, τις περισσότερες φορές είτε με ποσά που δικαιολογούν απευθείας αναθέσεις είτε με κατατμήσεις έργων, ώστε και πάλι να δικαιολογούνται οι απευθείας αναθέσεις.

Για μελέτες, ας πούμε, ο επικεφαλής του οργανισμού έχει δώσει μέσα σε ενάμιση χρόνο πάνω από 100.000 ευρώ, «σπάζοντας» σε πολλές περιπτώσεις τα ποσά ανά μήνα, καθώς το όριο για απευθείας αναθέσεις υπηρεσιών παραμένει στα 20.000 ευρώ.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι:

  • μία ανάθεση μελέτης για την κατασκευή κτιρίου ψυκτικών χώρων, ύψους 19.500 ευρώ,
  • μία άλλη ανάθεση μελέτης για την αναδιοργάνωση κυκλοφορίας και στάθμευσης στον χώρο εγκαταστάσεων, ύψους 19.250 ευρώ, αλλά και
  • μία προμήθεια για την εγκατάσταση συστήματος κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης, ύψους 19.985 ευρώ, που κάνουν και τον πιο αθώο παρατηρητή να απορεί εάν όλες οι τεχνικές μελέτες και οι τεχνικές εργασίες, όσο διαφορετικές κι αν είναι, στοιχίζουν πάνω κάτω 19.000 ευρώ και κάτι ψιλά. Και κάπως έτσι φαίνεται ότι έδειξαν και σε κάποιους στον Τύπο φως και μπήκαν.

5.000 ευρώ η πρώτη καταχώρηση! Η δεύτερη, λευκή επιταγή

Η ανάθεση αναρτήθηκε στη Δι@ύγεια, χωρίς να αναφέρεται κανένα ποσό!

Πρώτη φορά η εφημερίδα «Παραπολιτικά» λαμβάνει βοήθεια από τον ΟΚΑΑ, δηλαδή από το υπουργείο Ανάπτυξης και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τον περασμένο Οκτώβριο. Σύμφωνα με την απόφαση που έχει αναρτηθεί στη Δι@ύγεια, η συμφωνία περιελάμβανε τη δημοσίευση μιας και μόνο ολοσέλιδης τετράχρωμης καταχώρισης στο φύλλο με ημερομηνία 17/10/2020, για την οποία συμφωνήθηκε αμοιβή ύψους 5.000 ευρώ (!), ενώ η εντολή είχε δοθεί από τις 12/9/2020.

Το έγγραφο: ΟΚΑΑ 16-10-2020

Η δεύτερη διαφημιστική συμφωνία έχει ημερομηνία 1/12/2020, αλλά είναι ακόμα πιο περίεργη, καθώς δεν αναγράφεται με ακρίβεια η συνολική αμοιβή της εφημερίδας που είχε συμφωνηθεί, αφήνοντας τη φαντασία να… καλπάζει. Πώς είναι δυνατόν να αναρτήθηκε μια απόφαση στη Δι@ύγεια, να έχει εγκριθεί, χωρίς να αναφέρεται το ποσό ανάθεσης;

Το έγγραφο: ΟΚΑΑ 1-12-2020

Το μόνο που αναφέρεται είναι ότι η απόφαση αφορά τη δημοσίευση ολοσέλιδης τετράχρωμης καταχώρισης, η οποία θα δημοσιευτεί σε σχετικό αφιέρωμα της εφημερίδας «Παραπολιτικά», με τίτλο «Βίβλος των επιχειρήσεων», που επρόκειτο να κυκλοφορήσει στις 12/12/2020. Μάλιστα, αν και πρόκειται για την ίδια εφημερίδα, σύμφωνα με τις δημοσιευμένες αποφάσεις του ΟΚΑΑ, τα νόμιμα παραστατικά επρόκειτο να εκδοθούν από διαφορετικές εταιρίες.

Στην πρώτη περίπτωση, από την εταιρία Παραπολιτικά Εκδόσεις Α.Ε. και στη δεύτερη από την εταιρία Εκδόσεις Επένδυση Α.Ε. Για την ιστορία να υπενθυμίσουμε ότι η εφημερίδα «Παραπολιτικά» σήμερα εκδίδεται από την εταιρία Ελευθερία του Τύπου Εκδοτική Α.Ε. (!) κι όχι από κάποια από τις παραπάνω εταιρίες, γεγονός που δημιουργεί πρόσθετα ερωτήματα για το σύνολο της συμφωνίας.

Σε κάθε περίπτωση, το μεγάλο ερώτημα παραμένει:

Με ποια κριτήρια έδωσε ο κ. Αποστολάκος δημόσια χρήματα σε αυτή την εφημερίδα κι όχι σε κάποιες άλλες και ποιες ανάγκες προβολής μπορούν να δικαιολογήσουν αυτή την απόφαση;

Ποιος αποφάσισε ότι έπρεπε να κατευθυνθούν χρήματα στα ταμεία της συγκεκριμένης εφημερίδας;

Ο κ. Αποστολάκος ή κάποιος ανώτερός του στα αρμόδια υπουργεία;

Καταγγελίες για κακοδιαχείριση στον οργανισμό

Στα γραφεία πολλών εφημερίδων της χώρας αρχίζουν να εμφανίζονται καταγγελίες για κακοδιαχείριση του ΟΚΑΑ. Αναφέρουν ότι πολλές από τις πράξεις που έχουν αναρτηθεί πρέπει να ελεγχθούν από τις εισαγγελικές Αρχές, καθώς καταστρατηγούν τον σχετικό νόμο για τις Δημόσιες Συμβάσεις Εργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών (Ν. 4412/2016), αφού εμφανίζουν σωρεία κατατμήσεων, προκειμένου να περάσουν χωρίς διαγωνιστική διαδικασία.

Κάνουν λόγο ακόμα για παραβίαση του κανονισμού οργάνωσης και λειτουργίας του φορέα, ενώ αναφέρουν ότι, δυστυχώς, και τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου δεν προβάλλουν κάποια αντίδραση σε όλα αυτά, γεγονός το οποίο αποδίδουν όμως κυρίως σε άγνοια για τη νομική μορφή και τη δραστηριότητα ενός φορέα που έως σήμερα τουλάχιστον δεν έχει επιβαρύνει τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Και μάλλον η υπόθεση θα πρέπει να εξεταστεί με προσοχή, ώστε να μην τον επιβαρύνει και στο μέλλον…

Πηγή
Author: Ιωάννα

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα