Λαγκάρντ: Το έκτακτο QE θα παραμείνει ο βασικός μοχλός δημοσιονομικής τόνωσης

Μοιραστειτε το

Το πρόγραμμα έκτακτης αγοράς ομολόγων και η διάθεση μακροπρόθεσμων δανείων προς τις τράπεζες θα αποτελέσουν τους κύριους μοχλούς για την παροχή περαιτέρω στήριξης στην οικονομία της Ευρωζώνης, δήλωσε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ.

“Παρότι όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι, το πρόγραμμα αγορών έκτακτης ανάγκης λόγω της πανδημίας και οι στοχευμένες πράξεις μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητά τους στο τρέχον περιβάλλον και μπορούν να προσαρμοστούν δυναμικά ώστε να αντιδράσουν στις εξελίξεις από το μέτωπο της πανδημίας”, δήλωσε χαρακτηριστικά η επικεφαλής της ΕΚΤ, προσθέτοντας “είναι επομένως πιθανό να παραμείνουν τα κύρια εργαλεία προσαρμογής της νομισματικής πολιτικής μας”.

Ο δείκτης Stoxx Europe 600 διεύρυνε τα κέρδη του μετά το σχόλιο της Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ οι αποδόσεις των ιταλικών 10ετών ομολόγων επέκτειναν την πτώση του, σηματοδοτώντας την αισιοδοξία των επενδυτών ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Σημειώνεται ότι οικονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης έχουν επιδεινωθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς τα νέα κρούσματα της πανδημίας του κορονοϊού στην περιοχή καταγράφουν ραγδαία αύξηση αναγκάζοντας τις κυβερνήσεις να επαναφέρουν μέτρα περιορισμού και ορισμένες να προχωρήσεις σε νέα lockdown. 

Εν τω μεταξύ, η ισχυρότερη της αναμενόμενης ανάκαμψη τους καλοκαιρινούς μήνες άνοιξε τον δρόμο στην πιθανότητα διπλής ύφεσης, και η επικεφαλής της ΕΚΤ προειδοποίησε ότι η μελλοντική ανάπτυξη πιθανότατα θα είναι ασταθής.

Η ΕΚΤ αναμένεται ευρέως ότι θα προχωρήσει σε αύξηση και επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων ελέω της πανδημίας, ύψους 1,35 τρισ. ευρώ κατά τη συνεδρίασή της τον Δεκέμβριο, ενώ πολλοί οικονομολόγοι αναμένουν ότι θα προχωρήσει επίσης σε αλλαγές και στο πρόγραμμα παροχής ρευστότητας προς τις τράπεζες.

Η Λαγκάρντ εξάλλου τόνισε ότι η διάρκεια της πολιτικής στήριξης θα εξαρτηθεί από τις οικονομικές συνθήκες, όπως μεταδίδει το capital.gr. 

“Παρότι τα τελευταία νέα σχετικά για ένα εμβόλιο κατά του κορονοϊού φαίνονται ενθαρρυντικά, μπορεί ακόμη να βρεθούμε αντιμέτωπη με επαναλαμβανόμενους κύκλους εξάρσεων της πανδημίας και ενίσχυσης των περιοριστικών μέτρων έως ότου επιτευχθεί εκτεταμένη ανοσία”, ανέφερε η Κριστίν Λαγκάρντ. “Η ανάκαμψη μπορεί να μην είναι γραμμική, αλλά περισσότερο ασταθής, και θα εξαρτηθεί από τον ρυθμό της διάθεσης του εμβολίου”.

Lockdown: Το ωράριο λειτουργίας σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμωνLockdown: Οι ΚΑΔ επιχειρήσεων που κλείνουνLockdown: Πότε επιτρέπονται ταξίδια από νομό σε νομό
Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Κύπρος: Στην Αθήνα αύριο η πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου

Διαδοχικές συναντήσεις της προέδρου του ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου με...