Λαγκάρντ: Δεν πρέπει να υπάρξουν καθυστερήσεις στο Ταμείο Ανάκαμψης

Μοιραστειτε το

Το ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης, το γνωστό ως και Next Generation EU έχει «παγώσει» εξαιτίας του βέτο της Ουγγαρίας και της Πολωνίας στο πακέτο των 1,82 τρισ. ευρώ που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας και τον μακροπρόθεσμο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Το θέμα αναμένεται να βρεθεί σήμερα στο επίκεντρο της τηλεσυνόδου κορυφής των «27» Ευρωπαίων ηγετών.

Πάντως ήδη από χθες ανώτεροι ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανάφεραν πως δεν αναμένεται ιδιαίτερη πρόοδος και εξέφραζαν φόβους για μία επ’ αόριστο καθυστέρηση του πακέτου προϋπολογισμού – και – ανάκαμψης τη στιγμή που τα ευρωπαϊκά κράτη βρίσκονται αντιμέτωπα με το δεύτερο κύμα του νέου κορωνοϊού.

Ουγγαρία και Πολωνία μπλόκαραν το πακέτο στη διάρκεια συνόδου των πρεσβευτών των ευρωπαϊκών κρατών στις Βρυξέλλες, επικαλούμενες την εναντίωσή τους σε έναν νέο μηχανισμό που επιτρέπει στην ΕΕ να διακόπτει τη χρηματοδότηση μιας χώρας εφόσον διαπιστώνεται ότι παραβιάζει το κράτος δικαίου. Οι ευρωπαίοι πρεσβευτές βέβαια κατάφεραν να εγκρίνουν τον επίμαχο μηχανισμό, διότι απαιτούνταν μόνο ειδική πλειοψηφία. Ουγγαρία και Πολωνία ωστόσο χρησιμοποίησαν κατόπιν το βέτο τους προκειμένου να μπλοκάρουν το επόμενο βήμα προς την οριστικοποίηση της επονομαζόμενης Απόφασης Ιδίων Πόρων – απαραίτητης προϋπόθεσης ώστε να δανειστεί η ΕΕ χρήματα για το νέο ταμείο ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ.

Οι δύο χώρες κατέστησαν επίσης σαφές πως αρνούνται την πολιτική τους στήριξη στον επταετή ευρωπαϊκό προϋπολογισμό του 1,074 τρισ. ευρώ, που πρέπει κανονικά να ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

EnvolveXL: στήριξη 100 ελληνικών startups τα επόμενα 5 χρόνια

Ένας μήνας έμεινε για την υποβολή αιτήσεων στο νέο...

Η συγκινητική ιστορία σκύλου που εγκαταλείφθηκε σε καταφύγιο έπειτα από 16 χρόνια

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει η συγκινητική ιστορία της...