«Λίφτινγκ» σε οκτώ σημαντικά μνημεία της Θεσσαλονίκης | newsbreak

Μοιραστειτε το

Εργοτάξιο… θα γίνουν οκτώ μνημεία της Θεσσαλονίκης, με στόχο όχι μόνο την ανάδειξη, αλλά και την προστασία από τις βίαιες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Πρόκειται για μνημεία ζωτικής σημασίας για την ταυτότητα και την ιστορική αφήγηση της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα είναι τα εξής: Φρουριακό Συγκρότημα Επταπυργίου, Τείχη Θεσσαλονίκης, Ροτόντα, μνημειακό σύνολο Ναού Αγίου Δημητρίου, μνημειακό σύνολο Ναού Αγίων Αποστόλων, Ναός Αγίας Σοφίας, Ναός Αγίας Αικατερίνης και Ναός Αγίου Νικολάου Ορφανού. Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού, το έργο θα υλοποιηθεί με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης. Το φυσικό αντικείμενο του έργου αφορά την επιστημονική τεκμηρίωση, τη σύνταξη προδιαγραφών και την εκπόνηση μελετών που σχετίζονται με την αποκατάσταση, την προστασία και την ανάδειξη των συγκεκριμένων μνημείων, που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ταυτότητας της πόλης.

Έτσι, σημαντικά έργα συντήρησης, αποκατάστασης φθορών, ανάδειξης αλλά και θωράκισης των εμβληματικών μνημείων της Θεσσαλονίκης ενεργοποιούνται, καθώς το υπουργείο Πολιτισμού έδωσε το πράσινο φως για την εκτέλεση των εργασιών του έργου «Μελέτες ωρίμανσης για την ανάδειξη οκτώ (8) μνημείων UNESCO στην πόλη της Θεσσαλονίκης». Σύμφωνα με έγγραφο που αναρτήθηκε ήδη στη Διαύγεια, το έργο ξεκίνησε τον Ιανουάριο και θα πρέπει να ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2023

Με δεδομένο το φάσμα της κλιματικής αλλαγής και των δραματικών επιπτώσεων όχι μόνο σε τόπους αλλά και σε μνημεία, θα εκπονηθεί μελέτη αντικεραυνικής προστασίας Επταπυργίου, Τειχών και Ναού Αγίου Δημητρίου, αλλά και μελέτη πυρασφάλειας Επταπυργίου και Ναού Αγίου Δημητρίου. Τέλος, η μελέτη επιπτώσεων κλιματικής αλλαγής και προτάσεων για τη λήψη μέτρων προστασίας θα αφορά και τον Λευκό Πύργο, τον Ναό Αγίας Σοφίας και τον Ναό Αγίου Νικολάου Ορφανού.

Πηγή
Author: Λαμπρίνα Κ.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα