Λέσβος: Το Απολιθωμένο Δάσος συνεχίζει να αποκαλύπτει τα μυστικά του

Μοιραστειτε το

Απολιθωμένο δένδρο, το οποίο διατηρήθηκε ακέραιο με τα κλαδιά και τις ρίζες του, εντοπίσθηκε σχεδόν τυχαία κατά τη διάρκεια εκσκαφών στη Λέσβο.

REUTERS/ELIAS MARCOU

Η αποκάλυψη του σημαντικού ευρήματος έγινε κατά τη διάρκεια των εργασιών αποξήλωσης του παλαιού ασφαλτοτάπητα του δρόμου Καλλονής-Σιγρίου στο ύψος της διασταύρωσης του δρόμου που οδηγεί στο Πάρκο του Απολιθωμένου Δάσους.

Σπάνιο εύρημα

REUTERS/ELIAS MARCOU

Πρόκειται για σπάνιο εύρημα καθώς είναι η πρώτη φορά, από το 1995 που ξεκίνησαν οι ανασκαφές στην περιοχή της Δυτικής Λέσβου από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, που εντοπίζεται απολιθωμένο δένδρο με τα κλαδιά του.

Στην αρχική θέση ανάπτυξής του

REUTERS/ELIAS MARCOU

Ο απολιθωμένος κορμός διατηρείται σχεδόν ακέραιος μέσα σε λεπτόκκοκο ορίζοντα ηφαιστειακής στάχτης. Τα λεπτόκοκκα ηφαιστειακά υλικά τον κάλυψαν με αποτέλεσμα να διατηρηθεί ακέραιoς, μαζί με τα κλαδιά και τις ρίζες του δένδρου. Βρέθηκε στην αρχική θέση ανάπτυξής του ενώ φαίνεται πως η βιαιότητα της ηφαιστειακής έκρηξης το ξάπλωσε στο έδαφος όπου σκεπάστηκε από παχύ στρώμα ηφαιστειακής στάχτης και στη συνέχεια απολιθώθηκε.

REUTERS/ELIAS MARCOU

Στην ίδια θέση βρέθηκε μεγάλος αριθμός φύλλων καρποφόρων δένδρων που προέρχονται από τα φυτά του υποτροπικού δάσους της Λέσβου πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια.

REUTERS/ELIAS MARCOU

Σημαντικό στοιχείο, επίσης, είναι και ο προσανατολισμός του κορμού που επιβεβαιώνει στοιχεία τα οποία δείχνουν την ύπαρξη και δεύτερου σημαντικού ηφαιστείου, εκτός από αυτό της Βατούσας, που φαίνεται να συνέβαλε στη δημιουργία του απολιθωμένου δάσους.

Ανάδειξη του ευρήματος

Για  την ασφαλή διατήρηση του ευρήματος κατασκευάστηκε ειδικός νάρθηκας για τον κορμό και τα κλαδιά του δέντρου, προκειμένου να προστατευθεί και να διατηρηθεί ακέραιο. Επίσης, κατασκευάστηκε ειδική μεταλλική σχάρα που βοήθησε στη μεταφορά του σε γειτονική θέση. Παράλληλα, διαμορφώθηκε, από την κατασκευάστρια του οδικού άξονα τεχνική εταιρεία, ειδική πλατεία σε παρακείμενο χώρο προκειμένου να υποδεχθεί το εύρημα και να ολοκληρωθεί η κατασκευή του δρόμου.

REUTERS/ELIAS MARCOU

Η ανάδειξη του ευρήματος στη νέα του θέση αναμένεται να γίνει τους προσεχείς μήνες, έτσι ώστε να είναι ορατό και επισκέψιμο από τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής.

Συνθέτοντας το παζλ

Οι σωστικές ανασκαφές που διενεργεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου κατά μήκος του οδικού άξονα Καλλονής-Σιγρίου, από το καλοκαίρι του 2018, έχουν φέρει στο φως εντυπωσιακά μεγάλο αριθμό απολιθωμένων κορμών και φυλλοφόρων οριζόντων στο τμήμα του δρόμου που διασχίζει την προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους από την Άντισσα έως το Σίγρι.

REUTERS/ELIAS MARCOU

Οι πρόσφατες απολιθωματοφόρες θέσεις ήρθαν να προστεθούν στις υπάρχουσες, συνθέτοντας το παζλ του υποτροπικού δάσους που υπήρχε στην περιοχή πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια. Εντοπίστηκε μεγάλος αριθμός κατακείμενων και ιστάμενων απολιθωμένων κορμών, ενώ σχετικά με το πρόσφατο εύρημα, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν είχε βρεθεί μέχρι σήμερα κορμός με τις διακλαδώσεις αυτής της κλίμακας και διαστάσεων.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Μέγας ΠΑΟΚ στα πλέι οφ του Conference League

Το πληρέστερο portal ψυχαγωγίας. Σινεμά, Θέατρο, Γεύση, Citylife, Εικαστικά,...

Τι να κάνετε αν σας πιάσει διάρροια

Σε όλους μας μπορεί να συμβεί να αισθανθούμε εκείνη...

Πόλεμος: Τι θα συνέβαινε αν η Ρωσία δολοφονούσε τον Ζελένσκι

«Μια δολοφονία δεν άλλαξε ποτέ την ιστορία του κόσμου»,...