Κ. Νοτοπούλου στο Newsbomb.gr: «Η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο για ασφαλή επανεκκίνηση του τουρισμού»

Μοιραστειτε το

Την άποψη πως το κλειδί για την ασφαλή επανεκκίνηση του τουρισμού είναι το τετράπτυχο κοινά πρωτόκολλα, μαζικά τεστ, επιτάχυνση εμβολιασμού και ιχνηλάτηση, καταθέτει μιλώντας στο Newsbomb.gr η τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπούλου.

Η βουλευτής της Ά Θεσσαλονίκης, υποστηρίζει πως η κυβέρνηση δεν έχει ούτε και φέτος σχέδιο για ασφαλή υγειονομικά επανεκκίνηση του τουρισμού, υποστηρίζοντας πως η υγειονομική κατάσταση της χώρας κατά το άνοιγμα του της τουριστικής περιόδου είναι τραγική, με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ.

Εν όψει του «καυτού» Μαΐου που αναμένεται εξαιτίας του εργασιακού νομοσχεδίου, η Κ.Νοτοπούλου τονίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε «θέσεις μάχης», προκειμένου να υπερασπιστεί «κεκτημένα για τα οποία χύθηκε αίμα και σήμερα απειλούνται εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης».

Αναλυτικά η συνέντευξη της Κατερίνας Νοτοπούλου στο Newsbomb.gr:

Κυρία Νοτοπούλου, μετά από έξι μήνες σκληρού λοκ ντάουν, η πανδημία δεν έχει υποχωρήσει. Τι θεωρείτε ότι πήγε λάθος;

Στην Ελλάδα έχει εφαρμοστεί το μεγαλύτερο σε διάρκεια αλλά και πιο αποτυχημένο Lockdown εκ του αποτελέσματος. Κλείσαμε με 380 ανθρώπινες απώλειες και μέσα σε λίγους μήνες χάθηκαν 10.000 άνθρωποι… Προφανώς πολλά πήγαν λάθος και πολλά μπορούσαν να είχαν πάει αλλιώς!

Όλα γίνονται «βλέποντας και κάνοντας» και οι πολίτες κουράστηκαν πάρα πολύ καθώς πέρα από το φόβο του κορωνοϊού, λαμβάνουν όλους αυτούς τους μήνες διαρκώς αντιφατικά μηνύματα.

Δεν ενισχύθηκε το ΕΣΥ, δεν επιτάχθηκαν ιδιωτικές ΜΕΘ, δεν υπήρξε σχέδιο, δεν ακούστηκε αλλά χρησιμοποιήθηκε η επιτροπή των ειδικών, δεν ενισχύθηκε ο στόλος των Μέσων Μαζικής μεταφοράς, δεν συνταγογραφήθηκαν τα μοριακά τεστ, ούτε έγιναν υποχρεωτικοί έλεγχοι στους εργασιακούς χώρους, δεν άνοιξε ο τουρισμός με σχέδιο, δεν αξιοποιήθηκε η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, δε μειώθηκε ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη, δεν, δεν, δεν…

Η ΝΔ κρύφτηκε πίσω από την «ατομική ευθύνη», κούνησε το δάχτυλο στους πολίτες αλλά δεν ανέλαβε καμία από τις ευθύνες που της αναλογούν.

Και όχι μόνο αυτό αλλά προσπαθεί αυτήν την κρίση που συγκλονίζει ολόκληρη την ανθρωπότητα να τη μετατρέψει σε ευκαιρία για τους λίγους εκλεκτούς της, με απευθείας αναθέσεις και εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων.

Σε λίγες ημέρες ξεκινάει η τουριστική σεζόν, όμως η πανδημία παραμένει παρούσα. Είναι προς τη σωστή κατεύθυνση το άνοιγμα του τουρισμού που αποφάσισε η κυβέρνηση;

Δυστυχώς και στον Τουρισμό η κυβέρνηση αποδεικνύει πως και φέτος δεν έχει σχέδιο ενώ η ασφαλής υγειονομικά επανεκκίνηση του τουρισμού είναι η μεγαλύτερη πρόκληση.

Το πάθημα δεν έγινε μάθημα, ούτε εγκαίρως πρωτόκολλα υπάρχουν, ούτε επαρκής δουλειά έγινε σε επίπεδο διακρατικών συμφωνιών. Και κυρίως δεν ενισχύθηκε το ΕΣΥ στους τουριστικούς προορισμούς ενώ η χώρα μας παραμένει στο κόκκινο. Αρκέστηκαν στο αίτημα για πιστοποιητικό εμβολιασμού όταν ο εμβολιασμός δεν έχει προχωρήσει.

Η υγειονομική κατάσταση της χώρας κατά το άνοιγμα του Τουρισμού φέτος – με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ – είναι τραγική, με ότι αυτό συνεπάγεται για την επερχόμενη τουριστική περίοδο σε επίπεδο ψυχολογίας, κρατήσεων, αλλά και ουσιαστικής ταξιδιωτικής κίνησης.

Υπάρχει πολύ μεγάλη αβεβαιότητα για το καλοκαίρι που έρχεται -η σεζόν δεν θα ξεκινήσει πριν τα μέσα Ιούνη- και μεγάλη αδυναμία των επιχειρήσεων που δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Αντί να εργαστούν συστηματικά για τη διατήρηση του brand name και της προετοιμασίας της χώρας μας πανηγύριζαν για τη δήθεν έξυπνη ιδέα του πιστοποιητικού εμβολιασμού, όταν ο εμβολιασμός δεν έχει προχωρήσει!

Ποια είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τον τουρισμό φέτος; Πως θα έπρεπε να ανοίξει;

Η υγειονομικά ασφαλής επανέναρξη της τουριστικής δραστηριότητας αποτελεί μείζον ζήτημα. Όχι μόνο για την προστασία της Δημόσιας Υγείας αλλά και για την ανάκαμψη της τουριστικής δραστηριότητας και συνεπώς την επιβίωση χιλιάδων επιχειρήσεων, τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και την προστασία του εισοδήματος εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων στον τουρισμό-επισιτισμό.

Εκείνο που απαιτείται είναι μια ασφαλής και δίκαιη στρατηγική ανοίγματος που θα δώσει τη δυνατότητα για την επανέναρξη των ταξιδιών, ανεξαρτήτως της πορείας του εμβολιασμού, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η άμεση και ασφαλής επανέναρξη των ταξιδιών, χωρίς διακρίσεις τόσο στους ταξιδιώτες, όσο και στους εμπλεκόμενους φορείς στο τουριστικό οικοσύστημα.

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ίσως θα μπορούσε να αποτελέσει ένα μέρος μιας συνολικής αντιμετώπισης, όχι όμως τη λύση.

Εμείς προτείναμε εγκαίρως και επιμένουμε στη διαμόρφωση ενός πακέτου μέτρων για:

Κοινά υγειονομικά πρωτόκολλα.

Ενιαία διαχείριση σε όλες τις χώρες της Ευρώπης με προοπτική υλοποίησης σε τρίτες χώρες άμεσου ενδιαφέροντος.

Αξιολόγηση και επικαιροποίηση των συστημάτων ιχνηλάτησης.

Επιτάχυνση διαδικασίας εμβολιασμού.

Εκτεταμένη χρήση των διαγνωστικών τεστ

Εκτεταμένη και επαναλαμβανόμενη διενέργεια διαγνωστικών τεστ στους χώρους εργασίας.

Αν κάτι ανέδειξε η πανδημία είναι ότι Τουρισμός και Υγεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα. Επιβάλλεται, έπρεπε ήδη να έχουν ενισχυθεί οι μονάδες υγείας στους τουριστικούς προορισμούς. Εμείς προτείναμε σχέδιο υγειονομικής διαχείρισης δέκα σημείων, που περιελάμβανε την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση, την αποτελεσματική φροντίδα και την αποτροπή διασποράς κρουσμάτων Covid-19.

Συνεπώς το κλειδί της επιτυχίας δεν είναι το πιστοποιητικό εμβολιασμού που η κυβέρνηση Κ. Μητσοτάκη επιχείρησε να χρησιμοποιήσει επικοινωνιακά.

Το κλειδί είναι το τετράπτυχο κοινά πρωτόκολλα, μαζικά τεστ, επιτάχυνση εμβολιασμού, ιχνηλάτηση.

Η σεζόν ξεκινάει, όμως τα περιοριστικά μέτρα στις μετακινήσεις εντός της επικράτειας για τους μόνιμους κατοίκους της χώρας, παραμένουν. Πως σχολιάζετε αυτή την αντίφαση;

Πολίτες και ταξιδιώτες δυο ταχυτήτων. Είναι μεγάλη αντίφαση από τη μία να επιτρέπεται στον οποιοδήποτε ταξιδιώτη από το εξωτερικό με ένα αρνητικό τεστ να μπορεί να έρθει ακόμη και για το Πάσχα σε οποιονδήποτε προορισμό αλλά την ίδια ώρα, χιλιάδες πολίτες να μην μπορούν να επισκεφθούν τον τόπο καταγωγής τους. Να δουν τους γονείς τους. Και όχι μόνο με αρνητικό τεστ. Ενώ σε τρείς μέρες θα μπορούν! Σκεφτείτε ότι υπάρχουν περισσότεροι από 880 χιλιάδες πολίτες που έχουν εμβολιαστεί και με τις δυο δόσεις των εμβολίων και περίπου 2 εκατομμύρια με την πρώτη δόση. Η κυβέρνηση σε κάθε ευκαιρία διαμηνύει πως δεν κάνει διακρίσεις. Αυτό δεν είναι διάκριση;

Μέσα στον Μάιο, το υπουργείο Εργασίας θα φέρει το νομοσχέδιο για τα εργασιακά. Γιατί χαρακτηρίζετε «μητέρα των μαχών», τη συγκεκριμένη ρύθμιση;

Η προάσπιση της εργασίας και των εργατικών δικαιωμάτων αφορούν τη ζωή της κοινωνικής πλειοψηφίας, αφορούν τη ζωή των εργαζόμενων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, αφορούν κάθε μορφή εργασίας. Η κυβέρνηση αποφάσισε – παρά το ότι είμαστε ακόμη στη κορύφωση της πανδημίας- να κηρύξει τον πόλεμο στην εργασία. Εμείς λαμβάνουμε θέση μάχης, ενώνουμε τη φωνή μας και την δύναμή μας με όλους τους εργαζόμενους προκειμένου να υπερασπιστούμε κεκτημένα για τα οποία χύθηκε αίμα και σήμερα απειλούνται εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ. Μαζί να υπερασπιστούμε το οχτάωρο στην εργασία, τις συλλογικές συμβάσεις, το δικαίωμα στην καταγραφή και την πληρωμή των υπερωριών. Απαιτείται κοινωνική δικαιοσύνη. Και κοινωνική δικαιοσύνη χωρίς δικαιοσύνη για τους ανθρώπους της εργασίας, για τους ανθρώπους του μόχθου για εμάς, στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν μπορεί να υπάρξει.

Στις δημοσκοπήσεις, παρότι η κυβέρνηση δείχνει να έχει φθορά, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να κερδίζει έδαφος. Μπορείτε να ανατρέψετε την αρνητική για το κόμμα σας δημοσκοπική διαφορά και να διεκδικήσετε τη νίκη στις ερχόμενες εκλογές;

Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή υπεράσπισης του κόσμου της εργασίας,

των ανέργων των πιο αδύναμων και το έχει αποδείξει με πράξεις. Η κυβέρνηση μας

βρίσκει αποφασιστικά απέναντί της στην Βουλή, στους χώρους δουλειάς και στην

κοινωνία, μαζί με την κοινωνική πλειοψηφία στο πλευρό των εργαζομένων για την

υπεράσπιση του των δικαιωμάτων τους.

Στις προκλήσεις της εποχής, ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία απαντά με την προώθηση ενός άλλου παραγωγικού μοντέλου που όχι μόνο θα αναγνωρίζει τον ρόλο της εργασίας αλλά θα την καθιστά κινητήριο μοχλό της ανάπτυξης. Που γίνεται η ελπίδα των πολιτών, που βάζει τη νέα γενιά μπροστά , που συνδιαμορφώνεται από τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου.

Μαζί με την κοινωνία, με απευθείας σχέση, με ειλικρινείς συμμαχίες, με αξίες, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δυναμώνει μέρα με τη μέρα γιατί χτίζεται μία άλλη σχέση των πολιτών με την πολιτική.

Η απάντηση είναι ΝΑΙ. Μαζί.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καλή Ανάσταση Έλληνες: Χριστός Ανέστη – Ας περάσουμε όλοι μας, από το σκοτάδι στο φως

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Κύπρος: Στην Αθήνα αύριο η πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου

Διαδοχικές συναντήσεις της προέδρου του ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου με...