Κ. Μητσοτάκης: Προτίμησα να πάρω μέτρα πριν κοκκινίσει η χώρα

Μοιραστειτε το

Για ποιον λόγο η χώρα μπαίνει σε νέο lockdown λίγες μέρες μετά την εξαγγελία ηπιότερων μέτρων και για το εάν εκτίμησε σωστά την κατάσταση στην αρχή, ρωτήθηκε ο πρωθυπουργός, στη συνέντευξη Τύπου, μετά τις ανακοινώσεις του για καθολικό lockdown από τις 06:00 του Σαββάτου έως και το τέλος του μήνα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε πως υπήρξε εκθετική αύξηση στα κρούσματα και η προηγούμενη απόφαση για ηπιότερα μέτρα ελήφθη με βάση τα δεδομένα της περασμένης εβδομάδας.

«Για λόγους τους οποίους δεν είμαστε σίγουροι ότι κατανοούμε, υπήρξε εκθετική αύξηση της διασποράς την τελευταία εβδομάδα. Την προηγούμενη Πέμπτη έλαβα τις πρώτες αποφάσεις, αλλά κάτι άλλαξε δραματικά αυτή την εβδομάδα. Είδαμε αναπαραγωγή του ιού ταχύτατα, και αρχίζουμε να βλέπουμε ίδιες τάσεις σε άλλα σημεία της χώρας» είπε ο πρωθυπουργός.

«Να θυμίσω ότι με βάση τα δεδομένα της προηγούμενης Πέμπτης, η εικόνα της χώρας ήταν πολύ καλύτερη από την εικόνα όλων των ευρωπαϊκών χωρών, αλλά αυτή θα αλλάξει αυτή τη βδομάδα. Προτίμησα να πάρω μέτρα πριν κοκκινίσει η χώρα και το σύστημα υγείας δεχθεί μεγάλες πιέσεις».

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως το Βέλγιο την 1η Οκτωβρίου είχε 1.700 κρούσματα και στις 30 του ίδιου μήνα έφτασε τα 17.500, οπότε έγινε lockdown.

«Δεν έχω περιθώριο να περιμένω έναν μήνα, γι’ αυτό παίρνουμε τα μέτρα τώρα. Για ένα διάστημα τα μερικά μέτρα που πήραμε είχαν αποδώσει. Είδαμε, όμως, απότομη αλλαγή αυτή την εβδομάδα. Αυτό εξηγεί γιατί επιλέξαμε αυτή τη στρατηγική» αιτιολόγησε ο πρωθυπουργός.

«Όλες οι αποφάσεις πάρθηκαν λαμβάνοντας υπόψη τις υποδείξεις ειδικών» απάντησε σε ερώτηση για το εάν οι λοιμωξιολόγοι συμφωνούσαν με την αύξηση των μαθητών στα σχολεία και των επιβατών στα πλοία και για ποιον λόγο δεν δίδονται τα πρακτικά των συνεδριάσεων της επιτροπής των ειδικών.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ο Τουρισμός δεν επιβάρυνε τη διασπορά του ιού, αφού τα αυξημένα κρούσματα παρατηρούνται τώρα κι όχι τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο ή το καλοκαίρι στη διάρκεια της τουριστικής σεζόν.

Τα δεδομένα για Αύγουστο και Σεπτέμβριο δείχνουν ελεγχόμενη αύξηση, είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως η επιτροπή των λοιμωξιολόγων καταλήγει σε μια απόφαση που δεν είναι πάντα ομόφωνη.

«Για τα σχολεία υπήρχαν διαφορετικές απόψεις, εκφράστηκαν αλλά πρέπει να καταλήξει κάπου η επιτροπή έστω και δια ψηφοφορίας. Είναι προσβολή προς τους επιστήμονες τα όσα λέγονται για την επιτροπή. Έχουν λόγο οι επιστήμονες, μπορεί να υπάρχουν αποχρώσεις, αλλά η επιτροπή καταλήγει σε συστάσεις, τις οποίες η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη. Η ευθύνη είναι της κυβέρνησης. Είναι αυτονόητη η σύσταση της επιτροπής για τα Μεσα Μαζικής Μεταφοράς, αλλά το πώς θα το κάνουμε, είναι δική μας δουλειά» ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Μέγας ΠΑΟΚ στα πλέι οφ του Conference League

Το πληρέστερο portal ψυχαγωγίας. Σινεμά, Θέατρο, Γεύση, Citylife, Εικαστικά,...

Άσκηση: Πόσος χρόνος αρκεί για να βελτιώσει τη μνήμη

Η άσκηση δεν αποτελεί σύμμαχο μόνο της σωματικής υγείας,...

Τι να κάνετε αν σας πιάσει διάρροια

Σε όλους μας μπορεί να συμβεί να αισθανθούμε εκείνη...