Κύπρος: Στο Λουξεμβούργο ο υπουργός Εξωτερικών για να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων

Μοιραστειτε το

Στο Λουξεμβούργο μεταβαίνει ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, προκειμένου να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα διεξαχθεί εκεί αύριο, Δευτέρα.

Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη, την αυριανή σύνοδο του Συμβουλίου αναμένεται να απασχολήσουν μεταξύ άλλων οι τρέχουσες εξελίξεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, την Κιργιζία, τη Μοζαμβίκη και τη Βενεζουέλα, ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών της ΕΕ θα ανταλλάξουν επίσης απόψεις για τον διάλογο Βελιγραδίου – Πρίστινα, για την κατάσταση στη Λευκορωσία, για τις σχέσεις ΕΕ – Ρωσίας, καθώς και την συνεργασία της ΕΕ με τα κράτη της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής. Περαιτέρω, θα έχουν στρατηγική συζήτηση για την πολυμέρεια, με έμφαση στις προοπτικές ενεργότερης εμπλοκής και δράσης της ΕΕ στο διεθνές πεδίο.

Κατά τη συζήτηση για τις τρέχουσες εξελίξεις και υπό το φως των σχετικών Συμπερασμάτων του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει το Συμβούλιο για τις τελευταίες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας σε σχέση με την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, καθώς και για την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας σε αυτές, συμπεριλαμβανομένου και του Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ, ως επίσης για την προκλητική έκδοση νέας παράνομης Navtex από την Τουρκία για διεξαγωγή ερευνητικών δραστηριοτήτων σε περιοχή εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πριν από την έναρξη των εργασιών του Συμβουλίου, ο κ. Χριστοδουλίδης θα παραθέσει πρόγευμα εργασίας προς τιμήν του υπουργού Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκιπα Faisal Bin Farhan Al Saud, στο οποίο έχουν προσκληθεί και θα συμμετάσχουν ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Josep Borrell, και οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών της ΕΕ. Στο πλαίσιο της εν λόγω συνάντησης αναμένεται να ανταλλαγούν απόψεις για τις σχέσεις και τη συνεργασία ΕΕ – Σαουδικής Αραβίας, καθώς και για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος των δύο πλευρών.

Ο κ. Χριστοδουλίδης θα αναχωρήσει αυθημερόν από το Λουξεμβούργο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Μέγας ΠΑΟΚ στα πλέι οφ του Conference League

Το πληρέστερο portal ψυχαγωγίας. Σινεμά, Θέατρο, Γεύση, Citylife, Εικαστικά,...

Τι να κάνετε αν σας πιάσει διάρροια

Σε όλους μας μπορεί να συμβεί να αισθανθούμε εκείνη...

Πόλεμος: Τι θα συνέβαινε αν η Ρωσία δολοφονούσε τον Ζελένσκι

«Μια δολοφονία δεν άλλαξε ποτέ την ιστορία του κόσμου»,...