Κόντρα στη Βουλή για την Παιδεία εν μέσω δυναμικών διαδηλώσεων

Μοιραστειτε το

Σε υψηλούς τόνους συνεχίστηκε για δεύτερη ημέρα η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοχέδιο των Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη που φέρνει μείωση χιλιάδων εισακτέων και δημιουργεί μονάδα της αστυνομίας για τα πανεπιστήμια.  Όσο η συζήτηση διεξαγόταν στη Βουλή σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έγιναν δυναμικές πορείες διαμαρτυρίας, τις οποίες «έπνιξαν» στα χημικά οι αστυνομικές δυνάμεις.

Φουλ επίθεση απ’ την αντιπολίτευση

Έκκληση προς την κυβέρνηση και την αρμόδια υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως να αναστείλει τη συζήτηση και την ψήφιση του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση λόγω των συνθηκών έξαρσης της πανδημίας, απηύθυνε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την αρμόδια υπουργό ότι «επιμένει» και φέρνει στη Βουλή ένα νομοσχέδιο για το οποίο δεν έχει γίνει «ουσιαστικός διάλογος» με όλους τους φορείς και ενώ η Βουλή λειτουργεί σε «ειδικό καθεστώς» και το οποίο «εγείρει» αντιδράσεις «εύλογες», σε «όλη την εκπαιδευτική κοινότητα». Επισήμανε δε, ότι στις αντιδράσεις των φοιτητών, των πρυτάνεων, ακόμα και των αστυνομικών, προστίθενται και οι αντιδράσεις σημαντικών στελεχών και της ΝΔ, όπως ο κ. Σουφλιάς και ο κ. Φορτσάκης.

Συνεχίζοντας, ο Αλ. Τσίπρας άφησε αιχμές για τις προθέσεις της κυβέρνησης που επιλέγει να προχωρήσει στη νομοθέτηση αυτή εν μέσω έξαρσης της πανδημίας, καθώς, όπως είπε, με αυτόν τον τρόπο «δεν προκαλεί μόνο τη δημοκρατία, αλλά και την κοινή γνώμη». Ως εκ τούτου, μάλλον το κάνει «επίτηδες», συμπλήρωσε, μιλώντας για «ευκαιρία» της κυβέρνησης να περάσει το νομοσχέδιο «στα μουλωχτά και χωρίς θόρυβο». Επίσης, έκανε λόγο και για «προηγούμενο», όταν σε «άσχετο νομοσχέδιο», η υπουργός Παιδείας «εκμεταλλευόμενη την πανδημία» πέρασε «τροπολογίες» για την «εξίσωση» των πτυχίων ΑΕΙ με τα πτυχία των κολλεγίων τριετούς φοίτησης, κάτι που, όπως ισχυρίστηκε, εάν υπήρχε η δυνατότητα ονομαστικής ψηφοφορίας σε συνθήκες «κανονικότητας», ενδεχομένως να καταψήφιζαν και βουλευτές της συμπολίτευσης.

«Επιχειρείτε για ακόμα μία φορά να αξιοποιήσετε τις έκτακτες συνθήκες της πανδημίας για να φέρετε προς ψήφιση κάτι το οποίο βρίσκεται σε αντίθεση με τη μεγάλη πλειοψηφία της ακαδημαϊκής κοινότητας», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Με επικρίσεις για τον τρόπο που η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται την Δημοκρατία τοποθετήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος κατήγγειλε την καταστολή στις σημερινές κινητοποιήσεις και ζήτησε εξηγήσεις για τον ξυλοδαρμό φωτορεπόρτερ και στη συνέχεια την καταγγελία για προπηλακισμό της βουλευτή του ΜέΡΑ25 Σοφίας Σακοράφα.

«Δεν ξέρω ποιος ήταν ο βαθμός του προπηλακισμού, αλλά, σε μέλος του ελληνικού Κοινοβουλίου και μία τρίχα να πειράξει αστυνομικό όργανο αντιλαμβάνεστε ότι κάτι δεν πάει καλά, για να το πω επιεικώς», είπε ο Π. Σκουρλέτης.

Αναφερόμενος στο εκπαιδευτικό συλλαλητήριο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι η κυβέρνηση υιοθετεί τις προτροπές του μέντορα της Κυβέρνησης, του κ. Πορτοσάλτε, που από το πρωί λέει ότι είναι μια μεγάλη ευκαιρία για να δώσετε ένα αποφασιστικό χτύπημα σε αυτούς οι οποίοι είναι απέναντί σας».

Σχετικά με το νομοσχέδιο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως θέτει ένα νέο «κόφτη» για να δημιουργήσετε νέες στρατιές πελατών για τα ιδιωτικά κολέγια. Έχετε, είπε «τη λογική της αριστείας της αγοράς». Το σημερινό πλαίσιο που φέρατε είπε φέρνει την αστυνομία στα ΑΕΙ και πρόσθεσε ότι δεν σας ενοχλεί η παραβατικότητα αλλά «σας ενοχλεί ότι στο πανεπιστήμιο, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί στη Δυτική Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες, είναι ένας χώρος ο διακίνησης των ιδεών και αυτό εχθρεύεστε».

Ο κ. Σκουρλέτης, μάλιστα επέκρινε και την δράση της ΔΑΠ στα πανεπιστήμια λέγοντας πως «τα δικά σας παιδιά, της ΔΑΠ, εδώ και δεκαετίες είναι πρώτη δύναμη και ξυλοκοπιούνται και στήνουν μηχανισμούς με κράνη και με ρόπαλα στις σχολές; Έχουν ευθύνες αυτοί ή είναι ψέματα αυτά; Μέχρι και μέλη της Κυβέρνησης έχουν πρωτοστατήσει -ακούστηκαν τα ονόματά τους εδώ- σε τέτοιου είδους πρακτικές. Και είναι και άλλες πρακτικές, οι πρακτικές των φοιτητών που «τα κάνουν πλακάκια» με ομοϊδεάτες καθηγητές και πουλάνε θέματα. Δεν τα έχετε ακούσει αυτά; Γι’ αυτά θα μιλήσετε; Ή αυτά είναι έξω από την εκπαιδευτική διαδικασία;», είπε χαρακτηριστικά, ενώ ανάλογες καταγγελίες για τη ΔΑΠ έκανε και ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο Αλέκος Φλαμπουράρης υποστήριξε ότι «ενάντια στις επιλογές της κυβέρνησης για κατάργηση του ακαδημαϊκού ασύλου, επιβολή μόνιμης αστυνόμευσης μέσα στα πανεπιστήμια, μείωσης κατά 25-35 χιλιάδων εισακτέων φοιτητών στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο, εξομοίωση των 5ετων πανεπιστημίων με τα 3ετη κολέγια και συκοφάντηση του δημόσιου πανεπιστήμιου ονομάζοντάς το «κέντρο ανομίας» και τους φοιτητές μπαχαλάκηδες, το παιδί του ανώνυμου Έλληνα που μάτωσε στις πανελλήνιες, μαζί και η οικογένειά του, για ένα καλύτερο αύριο, θα διεκδικήσει τη ζωή και την πατρίδα του.» Οι νέοι «με τα πρησμένα πόδια που τους έλεγαν αλήτες», θα κάνουν όπως πάντα το χρέος τους».

«Ποιο είναι το κύριο χαρακτηριστικό μιας αυταρχικής κυβέρνησης; Σοκ και δέος. Επινοεί συνέχεια διατάξεις για να δημιουργεί φόβο και κυρίως αιφνιδιασμό στην κοινωνία. Δεν νοείται η κ. Υπουργός όταν ήταν τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, να κατακεραυνώνει σε συνέντευξή της τον κ. Γαβρόγλου επειδή έκανε αλλαγές στα πανεπιστήμια οι οποίες θα ίσχυαν μετά από έναν χρόνο. Έλεγε τότε η κ. Κεραμέως πως δεν μπορούν να γίνονται έτσι αλλαγές, θέλουν χρόνο. Kαι τώρα η ίδια έρχεται, μέσα σε λιγότερο των δύο μηνών διάστημα από τις πανελλαδικές εξετάσεις, μέσω πανδημίας και φέρνει τέτοιες αλλαγές που αποκλείουν 20.000 νεόυς ανθρώπους από τα πανεπιστήμια», παρατήρησε η Σία Αναγνωστοπούλου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Πιστεύω» είπε ότι «έχετε έλλειψη αίσθησης της πραγματικότητας και της τραγικότητας των στιγμών» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Κώστας Σκανδαλίδης.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο και τις διατάξεις που αφορούν την εισαγωγή στα ΑΕΙ, παρατήρησε πως «οι μαθητές της Γ’ Λυκείου εξ αντικειμένου εφέτος έχουν ελλιπή εκπαίδευση, με λειψές γνώσεις σε μία τραγικά δύσκολη χρονιά» και αναρωτήθηκε πώς θα διαλέξουν σχολή, με νέους αλγόριθμους, με βάση εισαγωγής και πώς θα συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους. «Εφαρμόζετε» είπε «πολιτική του ράβε-ξήλωνε και αυτό το βαφτίζετε μεταρρύθμιση» είπε και χαρακτήρισε «απορρύθμιση» ότι ένας αποτυχών φοιτητής μπορεί να πληρώσει «ένα υποβαθμισμένο κολέγιο για να πάρει εύκολα ένα πτυχίο αναντίστοιχο με τις πραγματικές του γνώσεις και θα ανταγωνιστεί στην αγορά εργασίας, αφού θα έχει πτυχίο ισότιμο με βάση την πολιτική σας, με το δημόσιο πανεπιστήμιο».

Όσον αφορά την πανεπιστημιακή αστυνομία, αφού σημείωσε πριν ένα χρόνο ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι στα πανεπιστήμια δεν έχει θέση ούτε η αστυνομία ούτε η ανομία τόνισε ότι «σήμερα την εγκαθιδρύετε μετά βαΐων και κλάδων στα πανεπιστήμια». Υπογράμμισε επίσης πως «ο νόμος για το άσυλο δεν ήταν η πανάκεια και δεν έλυσε τα προβλήματα».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ αναγνώρισε πως υπάρχει βία και ανομία στα πανεπιστήμια, όπως και στρέβλωση στη σχέση καθηγητών και παρατάξεων, σημειώνοντας ότι «θα πρέπει να σκύψουμε στο πρόβλημα στην ουσία του» και «να διαμορφώσουμε όρους εθνικής συνεννόησης, να αξιοποιήσουμε τα θετικά και να ανατρέψουμε τα αρνητικά» και όχι με λύσεις «με το σπαθί του Αλέξανδρου».

«Εμείς ως Κίνημα Αλλαγής έχουμε κάνει συγκεκριμένη και ρεαλιστική πρόταση: Να δημιουργήσουμε μέσα στο πανεπιστήμιο αυτοτελή υπηρεσία φύλαξης και προστασίας, με αξιοκρατική επιλογή και εκπαίδευση του προσωπικού της, που θα υπάγεται στις πρυτανικές αρχές. Να συνεργάζεται με τις αστυνομικές και τις λοιπές δημόσιες αρχές και υπηρεσίες για την αμελλητί πρόληψη και καταστολή εγκληματικών ενεργειών βάσει συγκεκριμένου πρωτοκόλλου», είπε παρουσιάζοντας την πρόταση του κόμματός του.

Ευθεία επίθεση κατά της κυβέρνησης, αλλά και εναντίον της ΔΑΠ εξαπέλυσε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, που δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τη ΔΑΠ ως «η μεγάλη πληγή των ΑΕΙ», «η Αριστεία της Κομματικής Αναρρίχησης» και «η παράταξη που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του πανεπιστημιακού παρακράτους». Απευθυνόμενος στην υπουργό Παιδείας, ανέφερε ότι «εσείς κ. Κεραμέως επιλέγετε, αντί να καταργήσετε το πανεπιστημιακό παρακράτος της ΔΑΠ, να προσθέσετε σε αυτό το αστυνομικό κράτος του κ. Χρυσοχοΐδη».

Η απάντηση της πλειοψηφίας

«Στόχος του νομοσχεδίου είναι να αφήσουμε οριστικά πίσω μας πέντε παθογένειες δεκαετιών και να δώσουμε στα παιδιά μας, στους καθηγητές μας, σε όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα, το πανεπιστήμιο που τους αξίζει, ανέφερε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Οι πέντε αυτές παθογένειες, είπε η υπουργός, είναι: Η εισαγωγή στα πανεπιστήμια χωρίς ακαδημαϊκές προϋποθέσεις, με βαθμούς 1, 2, 3 στα 20. Η εισαγωγή υποψηφίων σε τμήματα που έχουν επί της ουσίας, οι υποψήφιοι έχουν δηλώσει τυχαία, και όχι συνειδητά. Το ότι πάνω από το 40% των φοιτητών μας, έχει ξεπεράσει τα ν+2 έτη σπουδών. Η στρεβλή αντίληψη ότι ο μόνος δρόμος εκπαιδευτικής ανέλιξης είναι ο πανεπιστημιακός. Η βία στα πανεπιστήμια. Απάντησή μας; Παράλληλοι εκπαιδευτικοί δρόμοι, ποιοτικές εναλλακτικές και η αντιμετώπιση των συστημικών εστιών παραβατικότητας σε ορισμένα πανεπιστήμια της χώρας, με ένα ασφαλές περιβάλλον φοίτησης, ελευθερία έκφρασης, διδασκαλίας και έρευνας, ακαδημαϊκή ελευθερία.

«Δεν μπορεί – είπε η υπουργός – να δεχόμαστε καθηγητές, με το φόβο μήπως αντιδράσουν συγκεκριμένες ομάδες στο πανεπιστήμιο, και να μην τολμούν να μιλήσουν. Να δεχόμαστε να διαπομπεύονται πρυτάνεις. Η λύση που προτείνουμε για τα θέματα των αξιοποίνων πράξεων στα πανεπιστήμια: προφανώς και δεν μπορεί να έχει άλλος την αρμοδιότητα από την Ελληνική Αστυνομία. Και δεν θα ήταν και δουλειά του πρύτανη να κυνηγάει αυτόν που κάνει εμπόριο ναρκωτικών, αυτόν που πετάει καδρόνια, αυτόν που κατασκευάζει μολότοφ. Δεν είναι η δουλειά του να ασχοληθεί με αυτό. Εμείς θέλουμε τον πρύτανη να ασχολείται με τη διοίκηση του πανεπιστημίου, με το να δώσει ώθηση στη διδασκαλία, στην έρευνα, στην εξωστρέφεια, να αναπτύξει το πανεπιστήμιο, να δώσει ώθηση ακριβώς στην ανάπτυξη του πανεπιστημίου».

Η υπουργός Παιδείας, απέρριψε τις αναφορές ότι δεν υπάρχει σε κανένα άλλο πανεπιστήμιο χώρας control room, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Στην Οξφόρδη – control room. Στο Κέιμπριτζ – control room. Στο Μπρίστολ, στην Ισπανία, στην Ολλανδία. Υπάρχουν παντού control rooms, όλοι διεθνώς είναι διεστραμμένοι; Είναι οργουελικά τα πανεπιστήμια αυτά όλα;».

Η κ. Κεραμέως κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για «ένα κρεσέντο λαϊκισμού επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπου μοίραζε θέσεις στα πανεπιστήμια της χώρας: Εισαγωγή με βαθμολογίες της μονάδας, πανεπιστημιακά τμήματα με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής. Κάθε χωριό και τμήμα, κάθε υποψήφιος και κίβδηλη επιτυχία. Τι και αν οι σπουδές αυτές δεν οδηγούν πουθενά; Τι και αν τα τμήματα δεν είναι βιώσιμα; Τι και αν δεν εξασφάλιζαν κανένα μέλλον στους φοιτητές; Δεν πειράζει. Μοιράσαμε θέσεις, τμήματα, σχολές. Η Ελλάδα της μετριότητας. Η Ελλάδα της ήσσονος προσπάθειας. Η Ελλάδα του λαϊκισμού» είπε χαρακτηριστικά και αναρωτήθηκε: «Θέλετε τη νέα γενιά κρατημένη στη μετριότητα, στο λίγο, στο ελάχιστο;».

«Οι ‘χωροφύλακες’ στις σχολές, δεν είναι οι αστυνομικοί, αλλά οι τραμπούκοι που άλλοι ανέχονται, άλλοι θωπεύουν, κι άλλοι φοβούνται» ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Ο υπουργός υποστήριξε πως «δεν έχει καταργηθεί το άσυλο των ιδεών από τα ΑΕΙ, αλλά το άσυλο των εγκληματιών» και κάλεσε τους αρχηγούς και τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, «να κάνουν μια βόλτα από τα ελληνικά πανεπιστήμια και την πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου για να το διαπιστώσουν».

Δεν γίνεται πια, είπε ο υπουργός, «να συνεχίζουμε να κάνουμε τα στραβά μάτια, και σε κάθε Μπουραντώνη να αγανακτούμε πύρινα για τρεις μέρες. Πρέπει να έχουμε το θάρρος να λύσουμε το θέμα, γιατί δεν το ανέχεται άλλο η δημοκρατική μας συνείδηση, η κοινωνική μας ευαισθησία και η πολιτική μας αποστολή». Αυτά είπε, είναι «είναι καρφί στο κράτος δικαίου».

Ο υπουργός ξεκαθάρισε, πως «η παρουσία της Αστυνομίας στα ΑΕΙ δεν είναι ιδεολογική επιλογή, αλλά συζητιέται μόνο σαν αναγκαίο και μεταβατικό μέτρο αντιμετώπισης της σημερινής κατάστασης». Κάλεσε «να πάψουν οι άστοχες κρίσεις και οι άτοπες συγκρίσεις με τον υπόλοιπο κόσμο», καθώς «εδώ έχουμε μια διαρκή κρίση παρακμής, που πλέον δεν μπορεί να συνεχισθεί. Κρίση που παροξύνθηκε και θέλει ένα σχέδιο λύσης».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης καταλόγισε στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ότι «για τεσσεράμισι χρόνια άφησε και κακοφόρμισε η ανομία, φούντωσε η εγκληματικότητα στα ιδρύματα. Οι απαντήσεις των υπουργών σας, ήταν, είτε η κάλυψη, είτε η αδιαφορία, είτε το αμίμητο πως ‘το θέμα θα λύσει ένα ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα’. Και μέχρι να έρθει αυτό το κίνημα στα πανεπιστήμια, έγινε καθεστώς ο φόβος, εμπεδώθηκε η μοιρολατρία. Έγινε ανεκτή, θεωρήθηκε σχεδόν φυσιολογική η ανελευθερία».

Η ακαδημαϊκή ελευθερία σήμερα δεν προστατεύεται στα ελληνικά ΑΕΙ και αυτή είναι η απάντηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των ελληνικών πανεπιστημίων» ανέφερε ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος.

Ο υφυπουργός Παιδείας τόνισε πως «το πρόβλημα είναι ότι περιθωριακές ομάδες, πολλές φορές εντελώς άσχετες με τη φοιτητική κοινότητα, που κάνουν την επαναστατική γυμναστική τους στα ελληνικά ΑΕΙ. Όσο πιο μαζικά τα ΑΕΙ, τόσο πιο έντονη η παρουσία τους. Κάνουν θόρυβο, γράφουν συνθήματα, τραμπουκίζουν, βανδαλίζουν συστηματικά τους χώρους του δημόσιου πανεπιστημίου, απειλούν και προπηλακίζουν, θέλουν να τρομοκρατήσουν. Κινούνται με μίσος, δυστυχώς είναι η πραγματικότητα» υποστήριξε.

Ο κ. Συρίγος επισήμανε ότι «ο χουλιγκανισμός, η βαρβαρότητα, οι βανδαλισμοί και η αλητεία δεν μπορούν να βαφτίζονται πολιτική δράση. Συνιστούν βαριά αντικοινωνική συμπεριφορά. Δεν μας ενοχλούν οι απόψεις τους. Μας ενοχλεί η βία που ασκούν και ο φόβος που βαραίνει αυτούς που περιλαμβάνουν στις προγραφές τους, στις προκηρύξεις τους. Ο φόβος δεν είναι θεωρητικός δυστυχώς». Αυτά είπε, «στοιχίζουν στην ακαδημαϊκή ελευθερία της επιστήμης, της έρευνας και της διδασκαλίας. Στοιχίζουν στον Έλληνα πολίτη, που κυριολεκτικά πληρώνει τα σπασμένα του υπέρτατου αγαθού που προσφέρει η Πολιτεία, της δωρεάν παιδείας που επιτρέπει την κινητικότητα τάξεων και δίνει πρόσβαση στον κάθε Έλληνα να μορφώνεται δωρεάν».

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...