Κωδικός «100» τις ημέρες των εορτών

Μοιραστειτε το

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

Ξεδιπλώνεται το σχέδιο της Ελληνικής Αστυνομίας για τα μέτρα που θα λάβει τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Με αυξημένη παρουσία της αστυνομίας θα εορταστούν οι φετινές εορτές. Η κυβέρνηση αφού απέτυχε -με τα μέτρα που έλαβε- να βάλει «φρένο» στη διασπορά της πανδημίας καλλιεργεί κλίμα αστυνομοκρατίας στα μεγάλα αστικά κέντρα προκειμένου να διαφυλάξει την τήρηση των μέτρων.

Το σχέδιο περιλαμβάνει ελέγχους σε διόδια, σε κομβικά σημεία στο οδικό δίκτυο, σε εισόδους-εξόδους των πόλεων, σε υπεραστικά λεωφορεία και ΚΤΕΛ, σε πλατείες και οπουδήποτε μπορεί να δημιουργηθεί συγχρωτισμός.

Για αυστηρή αστυνόμευση ακόμα και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς μίλησε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, περιγράφοντας το πλαίσιο των απαγορεύσεων που θα ισχύσουν.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί καθ’ όλη τη διάρκεια των εορτών, χωρίς κάποια εξαίρεση για την παραμονή και την ημέρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Επίσης, τα παιδιά δεν θα μπορέσουν να βγουν να πουν τα κάλαντα.

Η ΕΛ.ΑΣ.

Προπαραμονή των Χριστουγέννων, ο εκπρόσωπος τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, περιέγραψε το επιχειρησιακό σχέδιο που θα ακολουθηθεί.

«Σίγουρα θα είναι αυξημένη η παρουσία της αστυνομίας αυτές τις ημέρες τόσο την παραμονή όσο και ανήμερα των Χριστουγέννων. Το ίδιο θα γίνει και την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα. Για το αν θα υπάρξει αυτοπρόσωπη παρουσία της αστυνομίας σε κάποιο σπίτι εξαρτάται από τις καταγγελίες», ανέφερε (ΣΚΑΪ) Ο Θεόδωρος Χρονόπουλος.

Ερωτηθείς σχετικά με τη διοργάνωση πάρτι σε σπίτια,  σημείωσε ότι η ΕΛΑΣ είναι υποχρεωμένη να παρέμβει λόγω και της αναφοράς στην ΚΥΑ και των αποφάσεων που έχουν ληφθεί, με όλους τους νόμιμους τύπους που είναι η παρουσία εισαγγελέα. Σε αυτές τις περιπτώσεις πέρα από τα διοικητικά πρόστιμα που προβλέπονται, υπάρχουν και ποινικές ευθύνες και θα ακολουθηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου.

Τέλος, αυξημένοι θα είναι οι έλεγχοι της αστυνομίας, σε διόδια, σε κομβικά σημεία στο οδικό δίκτυο, σε εισόδους-εξόδους των πόλεων, σε υπεραστικά λεωφορεία και ΚΤΕΛ, σε πλατείες και οπουδήποτε μπορεί να δημιουργηθεί συγχρωτισμός.

Οι επιστήμονες

Τις σχετικές «οδηγίες χρήσης» για τον εορτασμό των φετινών Χριστουγέννων έδωσε χθες ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας.

Όπως ανέφερε:

► Οι συναντήσεις σε κλειστούς χώρους με αρκετό κόσμο, χωρίς χρήση μάσκας, με τραγούδια και δυνατές ομιλίες, δημιουργούν τις βέλτιστες συνθήκες υπερμετάδοσης του ιού. Είναι εξαιρετικά σημαντικό, λοιπόν, να τις αποφύγουμε όσο το δυνατόν περισσότερο. 

► Το ιδανικό θα ήταν να κάνουμε γιορτές με την οικογένειά μας μόνο και να αποφύγουμε τη συνάντηση διαφορετικών νοικοκυριών. Αν συναντηθούμε με άλλη οικογένεια, ιδανικό θα ήταν να είναι η ίδια σε όλες τις περιστάσεις, ώστε να διατηρήσουμε τη λεγόμενη κοινωνική «φούσκα» σε όλη τη διάρκεια των εορτών.

► Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μη συμμετέχουν σε παρόμοιες συναντήσεις ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένοι.

► Αν έχουμε συμπτώματα να μη συμμετέχουμε καθόλου, να φοράμε μάσκες όπου είναι δυνατόν. Για παράδειγμα στις γιαγιάδες, στους παππούδες, πάμε με μάσκα και κυρίως αποφεύγουμε αγκαλιές και φιλιά.

► Να διατηρήσουμε έναν μικρό αριθμό ατόμων στις όποιες συναντήσεις. Να συναντηθούμε με τα ίδια άτομα σε όλες τις γιορτές, ώστε να δημιουργήσουμε μια κοινωνική «φούσκα».

► Να διατηρούμε πάντα τους κανόνες υγιεινής και να υπάρχει πολύ καλός αερισμός του χώρου ή να βρισκόμαστε σε ανοιχτούς χώρους.

Σημειώνεται ότι κατά την τελευταία ενημέρωση του ΕΟΔΥ, ο αριθμός των κρουσμάτων 24ωρου παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα (853 νέες μολύνσεις), ενώ σχεδόν 500 ασθενείς βρίσκονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ: στοιχεία αποτρεπτικά για επιστροφή στην κανονικότητα. 

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...